Aktualno

[FOTO/VIDEO] Ovi će Kinezi postaviti zadnji, 165. segment Pelješkog mosta

[FOTO/VIDEO] Ovi će Kinezi postaviti zadnji, 165. segment Pelješkog mosta

Užurbano se odvijaju pripreme za postavljanje posljednjeg, 165. segmenta čelične rasponske konstrukcije Pelješkog mosta.

Organizacija rada teče besprijekorno, a u što smo se i osobno mogli uvjeriti. Naime, snage DuLista na gradilištu su ovog milenijskog projekta kojim će konačno teritorij hrvatske države postati cjelovit. Prvi su pilot radnici China Bridge and Road Company u suradnji s Hrvatskim cestama postavili u siječnju 2019., a već sada svjedočimo potpunom povezivanju Komarne i Brijeste.

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je večeras u HTV-ovom Dnevniku kako preostaje još posla na izradi asfaltne konstrukcije, opremanju mosta, javnoj rasvjeti… Završetak je planiran za kraj siječnja 2022., nakon čega slijedi tehnički pregled. Most će sigurno biti tehnički ispravan, ali ni tada neće biti odmah pušten u promet, rekao je Škorić – bilo je problema s kašnjenjem u ugovaranju pristupnih cesta, koje bi trebale biti gotove do konca lipnja.

– Nakon toga bi kompletna dionica duga 32,5 km zapravo bila puštena u promet, u punu funkciju – rekao je Škorić.

Rekao je da postoji i mogućnost ranijeg puštanja mosta u promet preko čvora Brijesta.

– Postoji ta mogućnost, to ćemo se još dogovoriti. U ožujku bismo mi mogli pustiti, što se tiče samog mosta, promet na lokalnu prometnicu, izgradnjom čvora Brijesta steći će se te pretpostavke. Sagledat ćemo sve aspekte sigurnosti prometa i onda ćemo odlučiti hoćemo li to napraviti u ožujku da bi otvorili samo za promet osobnih automobila, ili ćemo otvoriti u lipnju cijelu dionicu – rekao je Škorić.

Očekuje se da će središnja svečanost spajanja mosta biti oko 22 i 30, kada malo padne vrućina. Očekuje se dolazak premijera Andreja Plenkovića i gotovo cijele Vlade, a kineska strana priredit će vatromet.

 

Pročitajte još

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1895. Rođen slikar Ignjat Job

Dulist

CAVTATSKI UČENICI U KUĆI BUKOVAC Izrađivali uskršnje čestitke

Dulist