Aktualno

FOTO “Ratifikacija je protuustavna”

FOTO "Ratifikacija je protuustavna"

Knjige „Prijevara ili zabluda? Problem granice na području poluotoka Kleka“ autora Stjepana Ćosića, Nika Kapetanića i Nenada Vekarića predstavljena je danas u Samostanu Svete Klare, a dvorana je bila premala da primi sve one koji su željeli prisustvovati ovom događaju.

Predstavljanje je okupilo velik broj ljudi, predstavnike dubrovačkih i županijskih lokalnih i crkvenih vlasti, ali i bosanskohercegovačkih.

Župan Dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić zahvalio se autorima na trudu i izdavanju druge knjige po redu o granici s BIH-a.
– Ova knjiga, kao i prva pokazuje i dokazuje da su Veliki i Mali Školj te vrh Kleka hrvatski. Ako su hrvatski ne mogu pripasti BIH-a. Odbijamo ratifikaciju sporazuma s BIH-a jer je napravljen na temelju pogrešnog utvrđivanju granice na štetu hrvatskog teritorija. Ne prihvaćamo ni  tezu da je ratifikacija sporazuma iz 1999. preduvjet gradnje Pelješkog mosta – naglasio je župan.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić istaknuo je kako stav Grada Dubrovnika o najavljenoj ratifikacija ne može reći jer Grad o tome još nije službeno raspravljao, ali je iznio svoj osobni stav.  

– Kao čovjek ne mogu pristati na to da se teritorij poklanja, daruje i da se o njemu ozbiljno ne razmišlja. Mislim da teritorij ne smije biti prepreka da političke stranke donesu koncenzus što je najbolje za nas. No, Hrvatska mora vodiiti računa o  Hrvatima u BIH-a, o cijeloj granici i da Dubrovnik i druge općine budu integrirane. Nešto dati, a ne voditi računa o cjelini za mene je neprihvatljivo – istaknuo je.
 
Dr.sc. Ivo Banac jedan od predstavljača istaknuo je kako je ova knjiga izvrsna lokana povijest na temu granica kakve nema u našoj historiografiji, a još je važnija za ovaj lokalni trenutak.

– Ovdje smo jer je  Vlada uputila u saborsku proceduru ratifikaciju Sporazuma Tuđman Izetbegović o razgraničenju sa susjednom zemljom.  Knjiga dokazuje da nema razloga doživljavati navedene promjene granice iz 1974. koje nikad nisu bile sprovedene. Postavlja se logično pitanje zašto se ovo danas događa? Vladina je argumentacija potpuno neuvjerljiva – istaknuo je Banac osvrnuvši se na izjave premijera Zorana Milanovića „o dva kamena“.

– Takva izjava ukazuje na neozbiljnost predsjednika Vlade. Jedan državnik se tako ne može ponašati – dodao je. Osvrnuo se i na izjavu  Nevena Mimice koji je istaknuo kako "ratifikacijom šaljemo poruku  da u Hrvatsku želi ući u EU  s uređenim međunarodnim odnosima".

– Čudno je to jer nitko u EU ne traži od Hrvatska ratificira taj ugovor – napomenuo je Banac.  

– Bilo koji saborski zastupnik, posebno odavde, koji digne ruku za ovakvu ratifikaciju, koja je inače protuustavna jer je za nju potreba dvotrećinska većina, neka mu se osuši ruka. Nezamislivo je da netko glasa za ovakav prijedlog – zaključio je Banac.

Pravnik  Željko Raguž istaknuo je kako je ova knjiga zapravo izvrsna monogafija o granici  koja ne ostavlja dvojbe gdje je granica.

– No, treba razumjeti da je BIH-a nestabilna država, pretvorena u srpsko – bošnjačku nacionalnu tvorevinu, a zbog iscrpljenosti snaga Republike Srpske i Federacije BIH-a. No, ipak se pronalaze neki zajednički interesi. Između Republike Srpske i Federacije postoji prešutna podjela u svemu pa i po pitanju granica. Pa bošnjački političari jedini govore o Neumu jer se većinom nalazi na području bošnjačkog entiteta , dok srpski i hrvatski uopće je ne spominju. Kad su srpski političari vidjeli spremnost da se ustupi Veliki i Mali školj i Ponta Kleka javno su zatražili dio Hrvatske Kostajnice – istaknuo je Raguž, bivši načelnik općine Stolac te je dodao  kako je službeni stav BiH da će se tek nakon ratifikacije ugovora, kad BiH dobije izlazak u međunarodne vode, moći razgovarati o mostu Pelješac – kopno.

Autor Niko Kapetanić istaknuo je kako do ratifikacije Sporazuma o granici uopće ne treba doći jer se očito radi o mijenjaju granica. Kako je pojasnio, do toga je došlo jer je Povjerenstvo pogriješilo u identifikaciji.

– Za to je potrebna dvotrećinska većina i jednostavno ne mogu vjerovati da on ide na ratifikaciju. A nakon izdavanja ove knjige postojat će i dokaz o njiovom protuustavnom postupanju – zaključio je Kapetanić.
 
Akademik Nenad Vekarić, jedan od autora knjige, naglasio je:

– Postat ćemo prva zemlja na svijetu koja je darovala svoj teritorij. Možemo biti zločesti, ili se možemo nasmijati. Pa ću se sada našaliti i reči: „Ako ćemo udat mladu, nemojmo joj dati 2 kamena, da joj ne bude usko, već dajmo joj i vrh Pelješca i Imoticu, pa neka Vlahušić bude tamo gradonačelnik – istaknuo je Vekarić dodavši kako se nada da će Vlada donijeti jedinu mudru odluku.

-Neka pričeka, neka se ponovno utvrdi granične linija, a tek onda neka se ide u ratifikaciju. To je moja molba Vladi – zaključio je.

Gradski vijećnik Antun Kisić zatražio je od gradonačelnika Andra Vlahušića žurno sazivanje izvanredne sjednice  Gradskog vijeća  kako bi se Grad  očitovati o ratifikaciji, a od akademika Vekarića da predloži Akademiji da se i ona očituje po ovom pitanju.

– Jedino se tako može utjecati na odluku – zaključio je Kisić.

Voditeljica Zemljišno-knjižnog odjela Dubrovačkog suda Nevenka Đirlić na promociju je donijela originalne zemljišne izvatke Velikog i Malog školja, koji su uvršteni i korišteni za pisanje ove knjige, a koji pokazuju kako su Veliki i Mali školj dio hrvatskog teritorija.
 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist