AktualnoUrednički izbor

[FOTO] Obišli smo ‘Voštarnicu’ franjevačkog samostana s najljepšim pogledom na svijetu!

[FOTO] Obišli smo 'Voštarnicu' franjevačkog samostana s najljepšim pogledom na svijetu!

Završena je obnova kuće iz 1925. godine smještene u vrtu franjevačkog samostana. Ona je, podsjetimo, sagrađena kao pogon za proizvodnju voštanih svijeća pa je po tome prozvana i ‘Voštarnica’. U njoj su se svijeće proizvodile sve do kraja travnja 1983. godine kada je kuća u požaru izgorjela. Ostali su samo goli zidovi, koji, prema riječima vikara Franjevačkog samostana fra Stipe Nosića, gotovo 40 godina narušavaju vizuru dubrovačke povijesne jezgre. Obnovljenom kućom proveo nas je upravo fra Stipe koji je naglasio kako su se u ovoj kući proizvodile svijeće koje su korištene u crkvi, ali se zapravo od toga živjelo. Ručno rađene svijeće, išle su čak do Makedonije.

-Jedan od razloga zašto je ta ruševina toliko tu stajala jest činjenica što nije bilo komunikacije za pristup kući, odnosno ona se odvijala kroz klaustar i vrt. Budući da je objekt zaštićen, nije ga se smjelo rušiti pa sam na kapitulu provincije sv. Jeronima, kojoj pripada samostan Male braće, predložio program obnove. U travnju 2019. godine zaključili smo da kuću treba obnoviti i to od novaca koje smo zaradili prodajom ulaznica u klaustar i staru ljekarnu – priča nam fra Stipe.
U projekt obnove se krenulo, navodi dalje, ne zato što malobrojnim redovnicima koji tu još žive treba dodatni prostor, nego prvenstveno zbog toga što je ruševina posjetiteljima nudila ružnu sliku o samostanu i Dubrovniku, posebno onima koji su je gledali s gradskih zidina.

Kod pripremnih poslova utvrđeno je kako zgrada nije bila upisana u katastar. Ishođena je građevinska dozvola, kao i svi drugi potrebni dokumenti pa su radovi započeli u siječnju 2021. – navodi dalje fra Stipe Nosić. Rekao je kako je sretna okolnost bila i ta što su od Grada Dubrovnika dobili dozvolu za korištenje gradske površine izvan zidina na koju je bila postavljena velika dizalica. Pomoću nje je, podsjetimo, dopreman građevni materijal i odvožen otpad, a na taj je način uklonjena i stara peć, odnosno kotlovnica koja tu stoji od požara iz ’83.
-U tom je požaru cijela kuća izgorjela te su ostali samo zidovi. Sve do nedavno tu je bila i kotlovnica, koju smo tijekom ove obnove dizalicom iznijeli – priča fra Stipe.
Napomenuo je kako je s glavnim izvođačem radova, splitskom tvrtkom Spegra, uz obnovu kuće ugovorena i prilagodba prilaza iz Ulice Celestina Medovića gdje je nekad postojala komunikacija između samostana i vrta.
Nakon obnove, kuća je u prizemlju dobila uređenu dvoranu koja može služiti u različite svrhe – za predavanja, kratke seminare, manje koncerte, izložbe, razna slavlja… Fra Stipe nam je napomenuo kako je dvorana dobila ime ‘Sokol’, po poznatom glazbeniku fra Bernardinu Sokolu, ali i po barjaku društva Hrvatski sokol, koje je djelovalo u samostanu. Dvoranu stoga krasi sačuvani barjak društva iz 1905.
-Slično kao što je glazbenik Sokol bio proganjan i ubijen, i društvo Hrvatski sokol je od nekoliko država koje su se nazivale Jugoslavija, bilo zabranjeno – govori nam fra Stipe.
U potkrovlju zgrade, napravljeno je šest soba sa sanitarnim čvorovima i – najljepšim pogledom na svijetu, dodali bismo.
-Sobe su prvenstveno bile zamišljene za smještaj siromašnih studenata. Međutim, u međuvremenu je otvoren Studentski dom, koji je još uvijek nepopunjen, pa će pomoć siromašnim studentima ići u drugoj formi – objašnjava fra Stipe Nosić. Naime, ako se npr. dvorana, ali i sobe budu iznajmljivale, taj će se novac usmjeriti ka stipendiranju studenata. Napomenuo je kako franjevačka provincija sv. Jeronima već duže vremena to već i radi, odnosno stipendijama pomaže dvadesetak studenata godišnje.

Inače, većina glavnih radova na objektu bila je završena do 10. svibnja 2021. godine, do kad je na prostoru Paščare i bila dizalica, a obnova je u potpunosti završena u rujnu prošle godine. Fra Stipe naglašava i kako je tehnički pregled objekta obavljen te 24. ožujka ove godine, iako je zahtjev za izdavanje uporabne dozvle predan još u listopadu 2021. Fra Stipe navodi i kako je radove obnove vodila splitska tvrtka Spegra s kooperantima, većinom iz Dubrovnika. Projekt su izradile tvrtke Ap – Projekt, Harmonik i Canosa Inženjering, a nadzor za investitora vodila je Canosa Inženjering.
Kako navodi fra Stipe Nosić, za obnovu kuće i prilagodbu prilaza utrošeno je oko 8,1 milijun kuna s PDV-om.

Pročitajte još

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist