Aktualno

FOTO ‘Nemojmo čekati da se tragedija dogodi. Oružje nije igračka!’

FOTO 'Nemojmo čekati da se tragedija dogodi. Oružje nije igračka!'

Konferencija za medije i prigodni koncert glazbene umjetnice Ane Rucner i Policijske klape Sv. Mihovil održali su se u ponedjeljak u Kneževom dvoru. Povod konferenciji bio je modernizacija kampanje ‘Manje oružja-manje tragedija’ čija je ovogodišnja promotorica Ana Rucner, a koja je večeras zasvirala na glazbalu napravljenom od dragovoljno prikupljenog oružja.
-Ja sam prvenstveno umjetnica koja izuzetno poštuje našu policiju. Pratim vašu kampanju, i da mi je netko rekao da ću se naći u ulozi promotora, vjerojatno bih rekla da sanjam. To je velika čast i odgovornost. Violončelo je nastalo od oružja kojeg su građani dragovoljno predali. To je jedno umijeće glazbalara Zorana Gojmerca. Napravio je čudo – rekla je Rucner.

Kampanja traje od 2007.
Od 2007. godine do 2021. godine u sklopu kampanje u Hrvatskoj je vraćeno preko 6 tisuća komada automatskog oružja, kao i preko 330 tisuća komada rasprkavajućih sredstava, skoro 10 tisuća komada ilegalnog oružja koje je moglo biti registrirano, ali nije, te preko 6 milijuna komada raznog streljiva i skoro 6 tona eksploziva.
Mario Salopek, policijski službenik Službe prevencije Ravnateljstva policije rekao je da je Hrvatska sigurna zemlja, ali da bi ostala sigurna – moramo se svi zajedno potruditi.
-U održavanju sigurnosti, policija kao nositelj tog čimbenika, surađuje lokalnom samoupravom, gradovima, županijama, općinama, obrazovnim ustanovama i drugima. MUP na nacionalnoj razini provodi kampanju ‘Manje oružja-manje tragedija’ od 2007. godine. Prošlo je puno godina, no nažalost postoji potreba da se ona i dalje provodi. Poanta kampanje je da se skrene pozornost svih na dragovoljno predaju ilegalnog vatrenog oružja. Te osobe se neće kazniti – rekao je. Nažalost, kako je rekao, vrlo često puno djece dođe u blizini takvih opasnih sredstava te se može dogoditi tragedija.

-Svi se kao društvo moramo potruditi i učiniti naše okruženje sigurnijim. Prvi korak građana je pozivom na 192 iskazati namjeru za predajom oružja – kazao je.
Izradom posebnog glazbala, kako kaže, htjeli su pokazati kako nešto loše, kao što je oružje, može nastati nešto pozitivno.
-Pronašli smo glazbalara Zorana Gojmerca kojemu smo uspjeli dočarati naš zahtjev, a on je uspio izraditi rješenje. Plod naše suradnje je glazbalo od dijelova vatrenog oružja. Naša promotorica Ana Rucner će u Dubrovniku prvi put na njemu nastupati. Mislim da smo u ovom pioniri u Europi – rekao je Salopek. Nada se da će posebna suradnja kao što je ova imati odjek u javnosti.

Oružje nije igračka
Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević ponovio je kako je prevencija nešto na čemu policija inzistira.
-Ne želimo kažnjavati, već prevenirati. Želimo učiniti da do određenih posljedica uopće ne dođe. Predajom oružja sprječavamo nasilje i te neželjene posljedice. Oružje nije igračka – kazao je. Od 2007. godine do 2021. godine na području naše PU dubrovačko-neretvanske predano je preko 305 tisuća komada različitog streljiva, preko 129 tisuća raznih eksplozivnih sredstava, gotovo tisuću kilograma raznog eksploziva, 72 automatske puške, 71 poluatomatska puška, 54 pištolja i revolvera.
-Nemojmo čekati da se tragedija dogodi. Probudimo svijest i vratimo ilegalno oružje policiji – kazao je.

Sigurna destinacija
Župan Nikola Dobroslavić je rekao da ‘što je manje oružja, manje je nesretnih slučajeva’.
-Vidimo na primjeru Sjedinjenih Američkih Država što znači puno oružja kod građana i nekontrolirane upotrebe. Događaju se stravične tragedije. Kod nas je to puno bolje organizirano. Nadzire se oružje. Međutim, imali smo tu nesreću da se nad Hrvatskom odvila agresija, posebno na našem području, i ona je iza sebe ostavila puno oružja u rukama onih koji za to nemaju dozvole. Zato je ova akcija hvalevrijedna. Uspješna je, no i dalje predstoji zajednički napor svih nas da uklonimo oružje do zadnjeg komada i da nastavimo biti sigurna destinacija – naglasio je Dobroslavić te dodao kako je Rucner dala ovoj akciji ‘posebnu notu i dimenziju’.
Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić istaknula je da, odgovarajući na pitanje o sigurnosti djece i zaštiti njihovih prava, Grad Dubrovnik kroz Odjel za obrazovanje i socijalnu skrb provodi brojne programe.
-Veliki dio programa namijenjen je upravo najmlađima. Među svim tim istaknula bih suradnju s institucijama, kao i različitim udrugama koje se bave zaštitom prava djece. Provodimo akcije koje za cilj imaju sigurnost djece u svim segmentima. Iznimno smo sigurna turistička destinacija i za najmlađe. Dokaz tomu su djeca koja se bezbrižno igraju na Stradunu – rekla je.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist