Kultura

FOTO / DUBROVNIK U ITALIJI DuList u priznatoj knjižnici Braidense u Milanu

FOTO / DUBROVNIK U ITALIJI DuList u priznatoj knjižnici Braidense u Milanu

U nacionalnoj milanskoj knjižnici Braidense u Italiji održana je 17. svibnja fascinanatna večer za pamćenje – kulturni događaj obilježavanja kulture, povijesti i važnosti Dubrovnika, te Dubrovačke Republike kao povijesne i civilizacijske ostavštine važne kako za Hrvatsku, tako i za svijet, a osobito današnju Europu.

Prekrasan događaj, uz predavanje i okrugli stol, organizirao je veliki prijatelj Dubrovnika, priznati odvjetnik Cristiano Pambianchi. On je na veliki događaj pozvao i DuList, koji je o njegovim naporima, trudu i ljubavi prema ostavštini Republike pisao u nekoliko navrata, što možete vidjeti ovdje.

Brera Dubrovnik Sotto la Madonnina (106)

U nacionalnoj knjižnici Braidense održana je tako rasprava i predavanje o Dubrovniku i važnim ljudima našeg kraja koji su spona Hrvatske i Italije, pričali su nakladnica Snježana Hefti, koja je bila moderatorica ove ugodne večeri, a predavanja i rasprave držali su dr. Slobodan Prosperov Novak, prevoditelj i talijanski humanitarac Silvio Zillotto, astrofizičar Elio Antonello, no zvijezda večeri koja je izmamila najveći aplauz bio je upravo Cristiano Pambianchi. U sklopu večeri, održan je i Vox Ragusei gdje su dvije velike Dubrovkinje oduševile svojom glazbenom izvedbom sve prisutne – mezosopranistica Diana Hilje iz HNK Zagreb i pijanistica Ivana Marija Vidović, direktorica Epidaurum Festivala. One su izabrale, za svoj program, isključivo djela iz opusa dubrovačkih skladatelja Antuna Sorkočevića, Vincenza Comnena, te prve hrvatske skladateljice Jelene Sorkočević – Pucić. Vrijedi se i zahvaliti i direktorici knjižnice Braidense, dr. Mariji Goffredo, zahvaljujući kojoj je i blago knjižnice ovu večer bilo dostupno svim zainteresiranima.

Na ovom važnom događaju, kao službeni predstavnik Republike Hrvatske, bio je i hrvatski konzulat u Milanu, koji su slijedili događaj od početka do kraja. Tako je i u ovoj lijepoj večeri bila prisutna generalna konzulica RH u Milanu, Iva Pavić.

Dubrovački velikani kao kulturna i povijesna spona

Mjesto koje se smatra najvećom riznicom pisane riječi u Italiji i šire, pod programom nazvanim romantično ‘Sotto la Madonnina’, predstavljen je život i rad dubrovačkih velikana Marina Držića, ivana Gundulića i Ruđera Boškovića. Cijeli program osmislio je upravo odvjetnik Pambianchi, a kroz zanimljivu priču vodili su nas već spomenuti znanstvenici i profesori.

Silvio Zilotto, prevoditelj i veliki poznavatelj hrvatskog jezika, kroz svoje njegovanje jezika proučavao je naslijeđe i baštinu te ponudio predavanje u kojem su okupljeni saznali sve što ih je zanimalo o konceptu širem od klasičnog prijevoda s hrvatskog na talijanski jezik i obratno, odnosno, bila je ovo prilika za upoznati književna djela na starom hrvatskom jeziku.

Brera Dubrovnik Sotto la Madonnina (117)

Moderatorica i značajna osoba za ovu večer, suorganizatorica gospođa Snježana Hefti, predsjednica Hrvatske zajednice u Milanu, sa svojom izdavačkom kućom već dugi niz godina doprinosi postojanju i održavanju prijateljstva i dijaloga između Hrvatske i Italije.

Povijest, sadašnjost i zalog Dubrovnika, u opsežnom predavanju predstavio je dr. Prosperov Novak, iznijevši značajne i važne poruke o našem gradu u Milanu. Važno je napomenuti i to koliko je okupljena publika znala i cijenila ovaj doprinos, te važnost našeg Grada. Zahvalivši se ‘drevnom Dubrovniku’, Prosperov Novak iztaknuo je u više navrata kako je Dubrovnik i dan danas, kao i kroz stoljeća prije, mjesto susreta kulture i posebni predstavik Hrvatske, no opet cjelina za sebe, koja se ne može promatrati kao ‘pista za polijetanje’, već kao ‘kulturna ostavština koja je i dan danas mjesto suživota Hrvatske i italije, te most prijateljstva za sve generacije, kako one prije, tako i poslije.

Astrofizičar iz Milana, Elio Antoniello, svoje predavanje posvetio je iznimnom Dubrovčaninu, Ruđeru Boškoviću – europskom znanstveniku itekako cijenjenom u Milanu. On je tijekom popodneva i otvorio muzej observatorija za sve posjetitelje, te ponudio i razgledavanje Boškovićevih rukopisa tijekom 1781. godine.

Dragulji kolekcije talijanskog odvjetnika i ljubitelja Dubrovnika

Prije samog predavanja, u knjižnici Braidense ljubitelji književnosti imali su priliku vidjeti prave dragulje kolekcije Cristiana Pambianchija, koje je posebno za ovu priliku izložio u predvorju ovog prekrasnog objekta. Kako je Pambianchi istaknuo za DuList, knjige pripadaju biblioteci ‘Nicholas i Jan’, Cristianovom sinu Nicholasu te malom Hrvatu Janu Kramariću, sinu Cristianovog prijatelja. Biblikoteka je, kako je kazao Cristiano s osmijehom, dio povijesti za budućnost zajedničkog dijaloga Hrvata i Talijana, a na pitanje otkud zanimanje i ideja za dubrovačku literaturu, kratko je s osmijehom rekao na hrvatskom: ‘Hrvatska u srcu mom’, dodavši kako je ‘pomalo lud u svojoj ljubavi prema Dubrovniku’.

Brera Dubrovnik Sotto la Madonnina (125)

‘Posvetio sam događaj ispod Madonnine, te svoju zbirku, svom dječačiću Nicholasu te hrvatskom dječačiću Janu Kramariću, jer, Andrićevim riječima – gradimo mostove jer se nada uvijek nalazi na drugoj strani – kazao je Pambinachi.
Tako je knjižnica Braidense, koja u svojoj kolekciji ima više milijuna djela, bila ‘domaćin’ jedinog primjerka knjige ‘Tirena Comedia’ Marina Držića, odnosno kako ga Talijani zovu, Marina Darse, ili pak zanimljivo – Marin Darxich. Među mnoštvom zanimljivih djela, izložene su bile i Osmanide/ Osman Ivana Gundulića (Giovanni Gondola ili Givo Gundulich) na talijanskom, hrvatskom i latinskom jeziku, upravo zato što je Dubrovačka Republika bila jedinstveno mjesto trojezičnih susreta. Bila je tu i ‘De solis ac Lunae Defectibus di P. Rogerio Josepho Boskovich’, posvećena pomrčini, na latinskom jeziku, tiskana u Londonu 1760. godine, te ‘Il giornale di un viaggio da Constantinopoli in Polonia’ tiskano putovanje dnevnika na talijanskom jeziku iz 1784. godine.

 

Pročitajte još

[FOTO] Pogledate tko je sve uživao na tratamentu nakon ‘Umišljenog bolesnika’

Dulist

‘UMIŠLJENI BOLESNIK’ U KMD-u izveden posljednji premijerni naslov sezone

Dulist

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist