Aktualno

EUROPSKI TJEDAN PREVENCIJE Spriječite rak vrata maternice!

rak vrata maternice

Pred nama je Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (24. do 30 siječnja) koji se obilježava svake godine diljem Europe na inicijativu Europske asocijacije protiv raka vrata maternice s ciljem podizanja svijesti o bolesti i mogućnostima sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice.

Kako navodi mr. Ankica Džono Boban na stranicama Zavoda za javno zdravstvo DNŽ, u Europi svake godine oko 60.000 žena oboli od raka vrata maternice, a 30.000 ih umre. U Hrvatskoj godišnje oboli više od 300 žena od invazivnog raka vrata maternice te oko 600 žena od lokaliziranog raka (in situ). Zadnjih godina u Dubrovačko-neretvanskoj županiji godišnje oboli oko desetak žena od invazivnog raka vrata maternice te 40-50 žena od lokaliziranog (in situ) raka. Stope novooboljelih variraju od zemlje do zemlje.

Nadalje se navodi kako je u nekim zemljama Istočne Europe stopa pojavljivanja raka vrata maternice dva do pet puta veća nego u zapadnoeuropskim zemljama. Ove razlike prvenstveno ovise o prisutnosti odnosno odsutnosti programa prevencije raka vrata maternice. Naime, kako navodi mr. Džono-Boban, medicina utemeljena na dokazima jasno je utvrdila da se kroz populacijski organizirane programe probira raka vrata maternice može spriječiti do 80% slučajeva raka. Osim toga, danas postoji cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) koje je učinkovito u sprečavanju infekcije s dva najčešća kancerogena tipa HPV-a (tip 16 i 18). Ako se cjepiva primijene u sklopu programa koji osiguravaju jednaku pokrivenost ciljne populacije, pojavnost raka vrata maternice može se značajno smanjiti.

Provedba tih preventivnih programa, zajedno s učinkovitim obrazovnim javnozdravstvenim programima koji bi osigurali sudjelovanje svih žena u njima, značajno bi smanjili teret od raka vrata maternice u svim zemljama i osigurali jednaku zdravstvu zaštitu za sve građane EU-a.

Humani papiloma virus (HPV) je glavni uzročnik raka vrata maternice. Uglavnom se prenosi tijekom spolnog odnosa, a rjeđe neposrednim dodirom s osobe na osobu. Svaka druga spolno aktivna osoba bit će zaražena HPV-om tijekom života. Većina njih toga neće biti svjesna jer neće imati simptome ili druge zdravstvene tegobe. Svaka žena koja ima HPV ne znači da će i oboljeti od raka vrata maternice. HPV infekcija je najčešća u adolescenata.

Najučinkovitiji način prevencije ovog raka je edukacija mladeži o odgovornom spolnom ponašanju, cijepljenje protiv HPV-a i redoviti ginekološki pregledi s PAPA-obriskom (PAPA-testom) ili tekućom citologijom. Redoviti pregledi su važni jer šest od deset slučajeva raka vrata maternice događa se kod žena koje nikad nisu obavile PAPA-test ili ga nisu obavile u zadnjih pet godina.

Više informacija o raku vrata maternice potražite na www.zzjzdnz.hr.

Pročitajte još

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u ponedjeljak, utorak i srijedu?

Dulist

U SPOMEN GORANU KOMLENCU Više od 250 trkača sudjelovalo u utrci u Orašcu

Dulist

[FOTO] PREDSTAVLJEN ROMAN ‘BLANK’ Životna ispovijest glumca Feđe Štukana

Dulist