DuList IN

ELENA ČENGIJA PREPORUČUJE ‘Bacite oko’ na ove knjige!

ELENA ČENGIJA PREPORUČUJE 'Bacite oko' na ove knjige!

U današnje doba nije rijetkost da se svakodnevno utapamo u novim serijama na ukradenom Netflix računu najboljeg prijatelja ili susjeda, pa kada nekome kažeš da uživaš u aktivnom čitanju knjiga, dijelu tvojih sugovornika se od dosade smrkne pred očima, dok se drugi spazmavaju misleći da ti stan izgleda kao aneks javne knjižnice u Dubrovniku, da miriše na vlagu i ukiseljeno mlijeko, prekriven prašinom toliko starom da se glatko presijava kao jasan dokaz jadnog ti života kakav danas nije rijedak.

Takve bi knjigama ispunjen stan mojih roditelja prilično zaprepastio, kao sušta suprotnost takvoj pretpostavci, koja nije ništa drugo doli rezultat predugog boravka pred ekranom.

Odrasla sam u pričanju priča i čitanju pripovijetki, jednim dijelom iz tatine glave jer ‘Priču o dva vala’ nitko ne zna ispričati kao on, a drugim iz mamine zbirke knjiga prikupljene s puno ljubavi kroz dugi niz godina. Štoviše, u nekom sam trenutku počela misliti da bi žena mogla otvoriti vlastitu knjižaru jednog dana, možda kad ode u mirovinu. Taj trenutak se još uvijek očekuje. Ima tu krasnih izdanja, knjiga bez ovitka i onih s nepopravljivim oštećenjima, srcedrapajućih stvari i dovoljno dobro napisanih detektivskih romana, mnogo potpisanih knjiga, varijacija, unikata, knjiga s neobičnim dodacima, pisama, rukopisa… Većina nabavljenih u vrijeme kada prodaja Kingovih besmislenih tvorevina još nije podivljala. Iako sa skromnom plaćom učiteljice informatike, posla koji apsolutno obožavam, i sama volim pridonositi zbirci, a udam li se jednog dana za kakvog Rockefellera, neka knjižara će imati jedan krasan dan zahvaljujući meni.

A što s čitatelja tiče, postoje dvije vrste: oni koji čitaju isključivo uspješnice i oni ostali. Volim misliti da spadam u ove druge, iako se često te dvije kategorije i preklapaju. Ne postoji osoba koja ‘zna prepoznati i preporučiti istinski dobro djelo’ jer su ukusi različiti, a svoga ukusa, barem u čitanju, nikad se ne treba sramiti. Pet knjiga koje vam preporučujem samo su neke koje su me zaokupile u posljednje vrijeme, a ako kao ja volite biti zarobljeni unutar dobre povijesne fantastike, krimića s neočekivanim obratom, ili u suvremenom djelu koje prati živote i teme današnjeg vremena, bacite oko i bacite se na čitanje.

‘Trinaesta priča’ – Diane Setterfield

Samozatajna Vida Winter, povučena autorica, ikona i enigma svoga vremena, provela je šest desetljeća stvarajući razne neobične pripovijesti o svome životu koje su joj donijele slavu i bogatstvo, a držale njezinu nasilnu i tragičnu prošlost u tajnosti. Sada stara i bolesna, napokon želi reći istinu o svom neobičnom životu i poziva biografkinju Margaret Leu da joj tu želju ostvari. Zaintrigirana autoricom, Margaret poseže za rijetkim primjerkom iz tiska povučene zbirke pripovjedaka Vide Winter ‘Trinaest priča mijene i zdvajanja’, i ostaje zbunjena otkrićem da knjiga ima samo dvanaest priča. Gdje li je trinaesta i kakvi su to glasovi koji opsjedaju Winterinu staru plemićku kuću?
Kada sam uzela ovu knjigu u ruke, očekivala sam zanimljiv triler poluteške kategorije, kojim ću baciti ‘mozak na pašu’, pa me gotička priča s duhovima uhvatila totalno nespremnu. Format je vrlo sličan ‘Sedam muževa Evelyn Hugo’, ali umjesto blinga Hollywooda dobili smo viktorijansku ‘Jane Eyre’. ‘Trinaesta priča’ nije knjiga koju pročitate pa zaboravite. Ostaje s vama, zauzima prostor u vašem mozgu, neprestano šapuće, poput melodije pjesme kojoj ne znate riječi, naziv, niti gdje ste je čuli, ali ne možete joj pobjeći. Lijepa je i strašna. Čak i ako izbjegavate horore i gotičke romane kao ja, za ovaj činim iznimku. Ovo je knjiga za divljeg čitatelja u svima nama, povratak onom bogatom duhu pripovijedanja kojeg su voljeli naši roditelji i koje smo mi voljeli kao djeca. Diane Setterfield natjerat će vas da pogađate, da se zapitate, pokrenuti do suza od smijeha i ostaviti bez daha.

‘Kako zaustaviti vrijeme’ – Matt Haig

Tom Hazard ima vrlo opasnu tajnu. Možda izgleda kao običan 41-godišnjak, ali zahvaljujući rijetkom stanju, ne stari kao običan čovjek. Višestoljetni život koji je do sada proživio fascinantan je, ali sada samo teži običnoj svakodnevici. Postaje profesor povijesti i zaljubljuje se u kolegicu iz francuskoj jezika, no tajnovita skupina koja štiti ljude poput Toma, ima jedno pravilo: nikada se ne zaljubljuj. Dok bolna sjećanja na njegovu prošlost i nestalno ponašanje opreznog vođe Društva prijete poremetiti njegov novi život, jedna stvar koju ne može imati je jedina koja bi ga mogla spasiti.
Ovo je ljubavna priča kroz vjekove i za vjekove – o muškarcu izgubljenom u vremenu, ženi koja ga može spasiti i životima koji su potrebni da se nauči živjeti. ‘Kako zaustaviti vrijeme’ je topla, nevjerojatno originalna povijesna fantastika o gubitku i pronalasku sebe, neizbježnosti promjene i kako bismo s dovoljno vremena za učenje zbilja mogli pronaći pravu sreću. Radnja romana je kreativna i dirljiva, iako je na trenutke puno sporija nego što osobno preferiram. Matt Haig je izvanredan pripovjedač koji se hvata u koštac s temama koje drugi pisci često izbjegavaju. Jedna od njih je i tema mentalnog zdravlja, koju provlaći kroz svoje romane pokušavajući dati odgovore na pitanja koja se često kriju sklupčana u mračim dijelovima svih nas, na čemu ćete mu itekako biti zahvalni.

‘Dućan sjećanja’ – Ella Griffin

Nora mijenja svoj kaotičan život u Londonu za mir stare bakine kuću u Dublinu. Vrativši se kući, saznaje da je kuća prodana i da je naslijedila sve ovozemaljske stvari svoje bake, ali bez doma u kojem bi ih čuvala. Bez mogućnosti da ih zadrži, Nora odlučuje otvoriti Dućan sjećanja kako bi uparila svaku vrijednu stvar s njezinim savršenim vlasnikom. Uskoro Norini predmeti počinju mijenjati živote onih koji ih dotaknu, pomažući im pronaći novu sreću na neočekivane načine.
Postoji mnogo različitih vrsta sjećanja koje skupljamo i nosimo u srcima i mislima tijekom svoga života. Neka nas održavaju na životu, davaju vjetar u leđa našim danima i smisao našem postojanju, a neka nas noću silom bude hladnim znojem i ostavljaju same u tami, dok želja za snom koji bi nam ponovno trebao doći na oči potpuno ne iščezne. Mnogi ljudi fizički čuvaju svoje uspomene, a Norina priča čitatelju otkriva da mu zapravo ne treba neka drangulija na polici jer se uspomene čuvaju duboko u srcu, čekajući trenutak kada će nam zatrebati. Osim Norine priče, svako poglavlje predstavlja novi predmet koji je Norin djed kupovao njezinoj baki na svojim putovanjima, isprepličući njegovu priču sa životnom pričom osobe koja ga kupuje, dirljivo nas vezujući za likove i podsjećajući nas da je obitelj, iznad svega, središte svega što je u životu istinski bitno.

‘Einstein – Njegov život, njegov svemir’ – Walter Isaacson

Buntovnik i nekonformist još od dječačkih dana, karakterne osobine mladog Alberta određivale su njegov život i hranile njegovu znanstvenu maštu. U ovoj briljantnoj biografiji, Walter Isaacson dočarava nam Einsteinov um, približava misterije svemira koje je otkrio i zadire u najintimnije dijelove života čovjeka kojeg često doživljavamo samo kao znanstvenu ikonu, zaboravljajući koliko je zapravo bio ‘običan čovjek’.
‘Mašta je važnija od znanja’, podsjetila me na Einsteinove riječi moja omiljena knjižničarka Irja, vjerojatno ni ne sluteći koliko me to duboko dotaknulo.
Kada sam ovu knjigu dobila na poklon od dviju beskrajno mi dragih osoba, prvo što sam pomislila bilo je ‘Jesam li spremna uhvatiti se u koštac sa štivom ovog kalibra?’ Sama činjenica da je autor ovog bestselera Walter Isaacson, utjerala mi je strah u knjišku kost. Sam spomen njegovog imena dovoljan je da svaki ljubitelj biografskih ostvarenja poželi ovo fantastično djelo imati u svojoj kućnoj biblioteci, a ako mislite da ćete u njemu unedogled čitati o E=mc2, grdno ste se prevarili. Ovo nije samo knjiga o znanosti i fizici, što odmah u startu može odbiti prosječnog čitatelja, već intrigantna i nevjerojatno detaljna priča o službeniku za patente i ocu u teškom braku koji koristi svoju kreativnost i slobodu da pomakne svoje osobne granice i ostvari maštovitu slobodu uma o kojoj je cijeli život sanjao. Detalji o njegovom životu, koje u ovom djelu otkrivamo, čine ga nevjerojatno zanimljivim i uzbudljivim čak i onima koji nisu fanovi ovog žanra, a inspiraciju koju u njemu otkrijete još dugo ćete nositi sa sobom.

‘Lastovo kroz stoljeća’ – Antun Jurica

Gotovo je nezamislivo i razumu neshvatljivo, da otok poput Lastova nema svoju sveobuhvatnu monografiju. Svom srećom, tim neobjašnjivim prilikama doskočio je prim. dr. Antun Jurica, rođeni Lastovac i istinski zaljubljenik u sve aspekte ovog našeg, meni bez premca, najljepšeg naseljenog otoka. Oprostit ćete mi, naravno, što ovu moju istinu tako smiono iznosim, ali s obzirom da sam po tati i sama napola Lastovka, osjećam želju i vas potaknuti da se otisnete do tog iskonskog bisera Jadrana. Ova fantastična dokumentarna i putopisna knjiga dat će vam uvid u prirodne ljepote, bogatu povijest i izvanredne običaje stare nam Ladeste.
‘Lastovo kroz stoljeća’ svojevrsni je ‘curriculum vitae’ kojeg je dr. Jurica poklonio svom Otoku na tisućiti rođendan središnjeg lastovskog naselja, u želji da ‘potakne stručnjake koji bi se u budućnosti mogli studioznije pozabaviti otokom Lastovom.’ Autora koji su kroz povijest obrađivali temu Lastova srećom ne nedostaje pa je dr. Jurica crpio građu iz svih raspoloživih izvora, na Otoku i van, sačuvanih povijesnih spisa, iz rukopisa lastovskih obitelji te nadopunio rezultatima vlastitog istraživačkog rada.
Prvi dio knjige počinje općim geomorfološkim osobinama, toponomastikom i klimom, da bi zatim uronio u zanimljiv povijesni pregled Otoka od njegova naseljavanja pa sve do kraja talijanske uprave nad Lastovom 1943. godine. Posebno vrijedi istaknuti prezanimljive povijesne činjenice o Lastovskoj buni protiv okrutne vlasti tadašnje Dubrovačke Republike, obrani od razno raznih osvajača i životu pod tadašnjom Italijom. U drugom dijelu autor nas upoznaje s bilom onog što između ostalog čini ovaj Otok tako posebnim – njegovim stanovništvom, gospodarstvom, školstvom, zdravstvom, svjetovnim i sakralnim graditeljstvom, s posebnim naglaskom na društveni i privatni život Lastovaca, svadbenim običajima, blagdanima, pjesmama i igrama, odijevanju, stanovanju te neizbježnom i fantastičnom pokladom običaju – dijamantima života kakvi se ne mogu naći ni na kojem drugom hrvatskom otoku.

Pročitajte još

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgledaju konavoski i župski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist