DuList INUrednički izbor

DVIJE ZLATNE MEDALJE ZA EDIVO VINA ‘Nagrade su dokaz da radimo nešto dobro. Borimo se, izvući ćemo se iz ove situacije!’

edivo vina 5

Sad već davne 2009. godine na Pelješcu je nastala unikatna vinska priča koja traje i danas. Stvorili su je i pokrenuli Ivo Šegović i Edi Bajurin pod okriljem tvrtke ‘Edivo vina’. Njihov dugogodišnji rad nedavno je okrunjen vrijednim međunarodnim priznanjem. Naime, dobili su dvije zlatne medalje za vrhunsko vino ‘iz mora’ na međunarodnom natjecanju ‘America Wine Awards 2021’ koje organizira ‘America Wines Paper’.

— Uvijek je lijepo kad te netko nagradi s priznanjem i medaljom. Dobili smo dvije zlatne medalje za isto vino što nas čini zadovoljnima i dokazuje da smo na pravom putu i da znamo što radimo – naglasio je Šegović. Dakle, jednu je medalju zlatnog sjaja ovaj dvojac dobio za vino koje se na morskim dubinama čuva u potopljenim amforama, a drugu za isto vino koje je također odležalo u boci više od 700 dana, ali bez zaštite amfore. U bocama se nalazi vino autohtone sorte plavac mali, a oba su proizvoda dio njihova brenda Navis Mysterium ili ‘Brodska tajna’. Šegović ističe kako za Navis Mysterium biraju najbolje pelješke pozicije, a to su Dingač, Postup i Ponikve. U ponudi imaju i treću ‘verziju’ vina, ono koje je isto dvije godine odležalo – u podrumu.edivo vina 3

—Boca u podrumu nema konstantnu temperaturu, kao što je to slučaj kod boce koja je bila potopljena na dvadeset metara u Malostonskom zaljevu. On ima konstantnu temperaturu tijekom cijele godine – rekao je. Među posljednjim se njihovim proizvodima ističe polusuho bijelo vino ‘Q vino’. Riječ je o kupaži triju sorti – Pošip, Rukatac i Chardonnay. ‘Spojili smo Korčulu, Pelješac i Slavoniju’, navodi Šegović.

Poznato vino u amfori
Ističe kako su dosad osvojili nekoliko priznanja i nagrada na regionalnom natjecanju ‘Sabatina’, dok su nedavno osvojene zlatne medalje zapravo prva priznanja s nekog međunarodnog natjecanja, izvan regije. No, ono što je sigurno jest da su njihovi proizvodi već odavno prepoznati u javnosti. Prvenstveno zbog vina u amfori. Cijeli proces proizvodnje vina u amfori traje ukupno četiri godine. Svaku amforu tijekom tog razdoblja treba uzeti u ruke između osamdeset do sto puta.

edivo vina 2

—Riječ je o specifičnom proizvodu. Prvi smo na svijetu napravili vino u amfori, a koja je označena kao stopostotni hrvatski proizvod i koja je patentirana. Znači, možemo je proizvoditi samo mi. Nismo mi prvi bacili vino u more, ali prvi smo na svijetu objasnili zašto staviti vino u more. Prvi smo na svijetu otvorili vinski podrum pod morem za posjetitelje kako bi ljudi mogli vidjeti što radimo. Dosta svjetskih vinara niti ne želi pokazati na koji način proizvode vina. Ljudi iz Hrvatske i drugih država već su odavno prepoznali naše proizvode. Vidjeli su da je to nešto unikatno i jedinstveno. Na kraju krajeva i da je vino u našim bocama vrhunsko. Boca u amfori nije samo obična boca vina. Vino iz amfore ugleda svjetlost prvi put kad ga se ulijeva u čašu, što daje jednu posebnu notu. Amforu nitko neće baciti i zauvijek će ostati suvenir i podsjećati na nešto lijepo – naglašava Šegović.

Dugačak put
No, njihov je put do vrhunskog proizvoda bio dugačak. Vratio se s nama desetak godina unazad i prisjetio kako njihov prvi pokušaj stavljanja 200- injak boca vina u more, na dubinu od 20 metara, nije uspio.

— Svaka deseta boca vina bila je zapravo dobra, uspjela je, a shvatili smo kako je riječ o zaista vrhunskom vinu. Bolje nego da je bilo u podrumu – kaže Šegović i objašnjava da je na 20 metara dubine more ušlo u vino, odnosno probilo je čep. Nisu odustali. Znali su da su nadomak stvaranja nečeg vrijednog. Imali su na umu kako im je potrebno još vremena i napora kako bi mogli svoju zamisao u potpunosti provesti u djelo.

edivo vina 1

—Sljedeće godine u more smo bacili oko 600 boca koje smo obložili s tri sloja voska, no more je opet našlo načina kako se zavući u vino. Galvanske su struje ‘izjele’ vosak – ističe Šegović. Nakon toga su pronašli proizvođača jestivih boja i premaza iz Nizozemske. Za njih je napravio specijalni premaz koji se stavljao na slojeve voska. Time nije bilo fizički moguće da more probije u vino. ‘Mi smo tek iz trećeg pokušaja uspjeli adekvatno zaštititi čep’, ističe Šegović. Nakon pronalaska rješenja za zaštitu čepa, nedostajao im je još jedan uvjet, a to je bio ‘sakriti’ bocu od sunčeve svjetlosti.

— Konstantna temperatura i konstantna tama bitni su za čuvanje i dozrijevanje crnog vina – rekao je. Kao pravo rješenje pokazala se amfora, no dogodilo se da se prilikom pečenja gline svaka boca iskrivila. Dobitnom kombinacijom za čuvanje vina koja je i dan danas djelotvorna, pokazala se amfora napravljena u dva dijela.

Ovome svemu mora doći kraj
Protekla godina za njih je zbog pandemije koronavirusa, kako nam kaže, bila u najmanju ruku katastrofalna. Ističe nam i kako je njihovom kooperantu iz Petrinje kod kojeg peku glinu, uništena radionica i kuća u nedavnom potresu. Ipak, vide svjetlo na kraju tunela.

—U 2020. godini smo najgore stradali od svih vinara. Razlog tomu je što smo po pitanju prodaje najviše bazirani na Sjedinjene Američke Države i Dubrovnik. Znamo koliko je gostiju bilo u Gradu, obzirom da smo vezani za avio-goste, a i da je sve za Ameriku – stalo. Od trećeg mjeseca prošle godine, vino što je bilo naručeno za Ameriku, i dalje stoji na paleti u skladištu. Nismo ulazili ni u kakve trgovačke lance. Tako da, što se tiče prodaje vina, dosta smo stradali. U našoj podzemnoj vinariji nismo imali nego dva ronjenja. Također, nismo imali nijednu grupu sa stranim gostima kroz cijelu prošlu godinu. Sve je bilo otkazano. Bila je borba vratiti kapare agencijama sredinom prošle godine. Jednostavno, ljudi nisu bili u mogućnosti doći i morali smo novac vratiti. Sezona je bila i više nego katastrofalna – rekao je Šegović koji se ipak nada da će ova godina biti bolja.

—Pronađeno je cjepivo i mislim da ćemo uspjeti nešto pokrenuti. Ovome svemu mora doći kraj. Nazirem svjetlo na kraju tunela. Je li razlog tomu cjepivo ili nešto drugo, ne mogu sa sigurnošću reći. Mi ćemo nastaviti dalje raditi na poboljšanju kvalitete i educiranju javnosti o ovome što radimo. Inače u životu razmišljam pozitivno i smatram da se za sve treba boriti kako bi se čovjek izvukao iz teških situacija. Imao sam i težih životnih bitki tako da ne vidim razlog zašto se ne bismo iz ovoga izvukli. Pogotovo ako radimo nešto dobro. Jedan od dokaza za to je i ova nagrada iz Amerike – kaže Šegović i dodaje: ‘Nakon svake kiše dolazi sunce’.

Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još

#HRABRO SRCE, NAŠA DORIS BENDER Godina puna uspona i padova, ispred mene puno i previše, ali sam krenula naprijed!

Dulist

(FOTO) Psihomodo pop rasplesao Dubrovčane

Dulist

TORTA PARTY ZA MARIJA BOŽINOVIĆA DuListova torta Irine Brajčić oduševila!

Dulist