Aktualno

ĐURO LUBURA OBJAŠNJAVA Zašto je nestanak osobe važno prijaviti što prije?

ĐURO LUBURA OBJAŠNJAVA Zašto je nestanak osobe važno prijaviti što prije?
Telekomunikacijski stručnjak te stalni sudski vještak za telekomunikacije, tehniku i metodologiju prisluškivanja Đuro Lubura na Facebooku je objasnio zašto je nestanak osobe važno prijaviti što prije.
Prenosimo je u cijelosti.
U pojedinim medijima spominje se kako postoji neki zakonski rok od 24 ili 48 sati koji treba pričekati prije nego se prijavi nestanak osobe. To nije točno pa, iako se nadam da vam nikad neće trebati, želim pojasniti zašto je važno nestanak prijaviti što prije.
Mobitel u slučajevima potrage za nestalom osobom može biti važno sredstvo za lociranje, posebno ako država ima implementiran AML (Advanced Mobile Location) sustav. Republika Hrvatske je bila jedna od prvih država koja je uvela AML pomoću kojeg hitne službe precizno mogu locirati mobitel – ali samo ako je još uključen. Što se s početkom potrage dulje čeka veća je mogućnost da će se mobitel isključiti, ako ni zbog čega drugog onda radi pražnjenja baterije – posebno jer nestalu osobu sumanuto zovu svi koji je traže i time dramatično smanjuju trajanje baterije.
I kad je mobitel isključen policija može, na temelju baznih stanica na koje je mobitel bio spojen dok je još radio, dobiti informacije o kretanju osobe čak i bez da je nestala osoba uopće koristila mobitel. Međutim, ti podaci se kod operatora čuvaju kratko vrijeme i puno su manje precizni od lokacije koja se dobije uporabom AML sustava, a posebno neprecizni izvan gusto naseljenih područja gdje bazne stanice operatora pokrivaju puno veće područje.
Kombinirajući podatke telekom operatora i informacije prikupljene s videonadzornih sustava, moguće je dosta dobro rekonstruirati kretanje nestale osobe. Upravo zato je izrazito važno što prije prijaviti nestanak, jer šanse za pronalazak značajno rastu ako se potraga pokrene na vrijeme.

Pročitajte još

Studentska ‘PEP konferencija’ ovog četvrtka i petka na Kampusu

Dulist

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist