Aktualno

Dubrovnik ima velik solarni potencijal

Dubrovnik ima velik solarni potencijal

Info dan „Sve što trebate znati o ugradnji solarnih izvora energije na vaš krov“ održan je danas u organizaciji razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA d.o.o. i Agencije za energetiku i informacijske tehnologije EnergIT.

Osim njih, na prezentaciji su sudjelovali i predstavnici tvrtke Solvis, koji su predstavili svoje fotonaponske sustave. Pred prepunom vijećnicom predstavljeni su principi rada solarnih izvora energije te je spomenuto koje su potrebne dozvole i zakonodavni okvir za ugradnju i mogućnost financiranja.

Cilj prezentacije bio je dokazati kako u Dubrovniku, kao gradu koji ima velik solarni potencijal, a malo se uložilo u njega na području ugradnje solarnih panela. Nužno je okrenuti se ekonomsko-ekološkom rješenju, koji uz broj sunčanih dana na jugu Hrvatske, može biti isplaćen već u nekoliko godina.

Osoba koja želi ugraditi solarni kolektor na krov, prvo mora riješiti oko tridesetak papira dozvola, što zapravo za njih radi neka od agencija za energetiku u Hrvatskoj. Vrijeme potrebno za dobivanje dozvola iznosi oko 3 do 4 mjeseca, a sama ugradnja traje od tri do sedam dana. Jednom kada se sustav postavi, on može trajati dvadeset i više godina, i jednostavno se održava. U Hrvatskoj su u ponudi ravni pločasti ili cijevni vakuumski kolektori. Ravni su jeftiniji, dok su vakuumski više od 5 tisuća kuna. Za Dubrovnik, više se isplati jeftiniji sustav, obzirom na godišnju količinu sunca. – istaknuo je Ivan Grbavac iz  EnergIT-a.

Anamarija Šare iz EnergIT-a objasnila je prisutnima principe energetskog certificiranja zgrada, koji će pristupanjem Hrvatske u EU postati obavezan. Izrađuje se po principu proučavanja energetskih svojstava zgrade, te se na temelju dobivenih podataka o, na primjer, kvaliteti prozora, zidova i slično, procjenjuje energetska učinkovitost prostora. Inače, po zakona EU, kazna za neishođenje certifikata može se popeti i do 100 tisuća kuna.

Po principu slaganja fotonaponskih sustava, postoje oni samostalni te oni spojeni na elektro-energetsku mrežu. Korisnik ovih drugih u konačnici može prodavati struju državi, jer je proizvodi uz pomoć vlastitih solarnih kolektora. Sustav se priključi ne HEP-ovu mrežu u blizini brojila, a on se sastoji od pravokutnih panela koji pokrivaju površinu od 70-80 metara kvadratnih, što je optimalna veličina za sustav snage do deset kilovata.

Država jamči otkup struje u narednih 14 godina, koliko traje potpisani ugovor s tvrtkama koje ugrađuju panele. Cjelokupna investicija vrijedi oko 200 tisuća kuna, a procijenjeni prihod od elektrane je oko 700 tisuća kuna.

Mario Majstorović iz tvrtke Solaris istaknuo je kako u Dubrovniku postoje tek četiri projekta vezana uz ugradnju solarnih kolektora, dok ih je u Međimurju 53. Ulaganje u takve projekte u vrijeme krize ulaganje u solarne kolektore postaje ekološki isplativ projekt, no nažalost još uvijek je relativno skup.

Dubrovačko – neretvanska županija od hidroelektrana proizvodi 13,02 megavata struje, dok je iskorištenost sunca tek 0,02 megavata, naglasio je Marko Cosmai i z razvojne agencije DURA. Također je u sklopu prezentacije predstavio novosti „Tvornice ideja“ koja se proširila na 12 mladih tvrtki i 31 zaposlenu osobu. Novost koju su predstavili iz DURA-e je besplatno educiranje i informiranje svih zainteresiranih kroz besplatno stručno savjetovanje o mjerama i načinima štednje. Grad Dubrovnik i DURA  financirat će sve investicije ugradnje solarnih kolektora s 50 posto od ukupne investicije.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist