Aktualno

Dubrovnik ima velik solarni potencijal

Info dan „Sve što trebate znati o ugradnji solarnih izvora energije na vaš krov“ održan je danas u organizaciji razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA d.o.o. i Agencije za energetiku i informacijske tehnologije EnergIT.

Osim njih, na prezentaciji su sudjelovali i predstavnici tvrtke Solvis, koji su predstavili svoje fotonaponske sustave. Pred prepunom vijećnicom predstavljeni su principi rada solarnih izvora energije te je spomenuto koje su potrebne dozvole i zakonodavni okvir za ugradnju i mogućnost financiranja.

Cilj prezentacije bio je dokazati kako u Dubrovniku, kao gradu koji ima velik solarni potencijal, a malo se uložilo u njega na području ugradnje solarnih panela. Nužno je okrenuti se ekonomsko-ekološkom rješenju, koji uz broj sunčanih dana na jugu Hrvatske, može biti isplaćen već u nekoliko godina.

Osoba koja želi ugraditi solarni kolektor na krov, prvo mora riješiti oko tridesetak papira dozvola, što zapravo za njih radi neka od agencija za energetiku u Hrvatskoj. Vrijeme potrebno za dobivanje dozvola iznosi oko 3 do 4 mjeseca, a sama ugradnja traje od tri do sedam dana. Jednom kada se sustav postavi, on može trajati dvadeset i više godina, i jednostavno se održava. U Hrvatskoj su u ponudi ravni pločasti ili cijevni vakuumski kolektori. Ravni su jeftiniji, dok su vakuumski više od 5 tisuća kuna. Za Dubrovnik, više se isplati jeftiniji sustav, obzirom na godišnju količinu sunca. – istaknuo je Ivan Grbavac iz  EnergIT-a.

Anamarija Šare iz EnergIT-a objasnila je prisutnima principe energetskog certificiranja zgrada, koji će pristupanjem Hrvatske u EU postati obavezan. Izrađuje se po principu proučavanja energetskih svojstava zgrade, te se na temelju dobivenih podataka o, na primjer, kvaliteti prozora, zidova i slično, procjenjuje energetska učinkovitost prostora. Inače, po zakona EU, kazna za neishođenje certifikata može se popeti i do 100 tisuća kuna.

Po principu slaganja fotonaponskih sustava, postoje oni samostalni te oni spojeni na elektro-energetsku mrežu. Korisnik ovih drugih u konačnici može prodavati struju državi, jer je proizvodi uz pomoć vlastitih solarnih kolektora. Sustav se priključi ne HEP-ovu mrežu u blizini brojila, a on se sastoji od pravokutnih panela koji pokrivaju površinu od 70-80 metara kvadratnih, što je optimalna veličina za sustav snage do deset kilovata.

Država jamči otkup struje u narednih 14 godina, koliko traje potpisani ugovor s tvrtkama koje ugrađuju panele. Cjelokupna investicija vrijedi oko 200 tisuća kuna, a procijenjeni prihod od elektrane je oko 700 tisuća kuna.

Mario Majstorović iz tvrtke Solaris istaknuo je kako u Dubrovniku postoje tek četiri projekta vezana uz ugradnju solarnih kolektora, dok ih je u Međimurju 53. Ulaganje u takve projekte u vrijeme krize ulaganje u solarne kolektore postaje ekološki isplativ projekt, no nažalost još uvijek je relativno skup.

Dubrovačko – neretvanska županija od hidroelektrana proizvodi 13,02 megavata struje, dok je iskorištenost sunca tek 0,02 megavata, naglasio je Marko Cosmai i z razvojne agencije DURA. Također je u sklopu prezentacije predstavio novosti „Tvornice ideja“ koja se proširila na 12 mladih tvrtki i 31 zaposlenu osobu. Novost koju su predstavili iz DURA-e je besplatno educiranje i informiranje svih zainteresiranih kroz besplatno stručno savjetovanje o mjerama i načinima štednje. Grad Dubrovnik i DURA  financirat će sve investicije ugradnje solarnih kolektora s 50 posto od ukupne investicije.

Pročitajte još

U DNEVNIKU NOVE TV Gordana Buljan Flander dala neopozivu ostavku na mjesto ravnateljice Poliklinike

Dulist

PAVELA NAKON OSVAJANJA HRVATSKE VELIKE NAGRADE SIGURNOSTI Ovo je kruna karijere!

Dulist

DR. SINIŠA CAR NAPUSTIO JE NAJZELENIJI OTOK Mljet je unio mir u moj život

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija