Aktualno

DONOSIMO SVE DETALJE PRVOG DIGITALNOG POPISA STANOVNIŠTA 2021. Za netočne podatke platit ćete kaznu, ali smijete se izjasniti Klingoncem

DONOSIMO SVE DETALJE PRVOG DIGITALNOG POPISA STANOVNIŠTA 2021. Za netočne podatke platit ćete kaznu, ali smijete se izjasniti Klingoncem

Bliži se popis stanovništva 2021., a s njime raste i broj pitanja na koja sugrađani žele znati precizan odgovor. Naime, posebnost ovogodišnjeg popisa jest ta što će se provesti u dvije faze i to u digitalnom obliku. Zato građane zanima kako će to sve funkcionirati putem sustava e-Građani, hoće li moći s jednom vjerodajnicom popisati cijelo svoje kućanstvo ili svatko od članova mora pristupiti sustavu, ali i trebaju li pustiti u drugoj fazi popisivače u kuću, ako su sve obavili digitalno. Odlučili smo stoga sve odgovore stavit na jedno mjesto kako bi cijeli postupak prošao što lakše. Kako su nam istaknuli iz Državnog zavoda za statistiku, u prvoj fazi samopopisivanja koja će se odvijati od 13. do 26. rujna 2021. građani će moći samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva kroz elektro­nički sustav e-Građani. Pravilo samo­popisivanja jest jedna vjerodajnica za jedno kućanstvo, što znači da ako se i više članova u kućanstvu koristi susta­vom e-Građani, samo jedan član kućan­stva popisuje ostale članove kućanstva, kućanstvo i stan. ­

Obavezno sačuvajte kontrolnu šifru

— Nakon ispunjavanja e-Upitnika i uspješnog zaključavanja i slanja popi­snice e-ispitanik dobit će kontrolnu šifru koju treba zapisati i sačuvati jer će je u drugoj fazi terenskog popisiva­nja trebati predati u ruke popisivaču ili zalijepiti i ostaviti na vratima. Dakle, kontrolnu šifru treba obavezno čuvati do terenskog popisivanja. Za samopo­pisivanje kućanstvo mora imati raču­nalo, pristup internetu i koristiti se sustavom e-Građani – naglašavaju iz Državnog zavoda za statistiku.

Građani se mogu popisati putem mrežne stranice Popis2021.hr, a jedno­stavan klik na poveznicu preusmjerit će vas na sustav e-Građani. Potom će elek­tronička usluga Nacionalnog identifi­kacijskog i autentifikacijskog sustava zatražiti vašu autentifikaciju i pristup osobnim podacima. Kada kliknete na ikonu ‘Pristajem’, izaberite vjerodaj­nicu, registrirajte se, pročitajte uvjete upotrebe, potvrdite da ste punoljetni i pristupite samopopisivanju. Ukoliko tijekom samopopisivanja imate bilo kakvo pitanje ili nedoumicu, tu je za vas i informacijski centar svakim danom od 8 do 21 sat. Ne trebate se brinuti ni ako upitnik niste uspjeli ispuniti odjednom. Prema informacijama na stranici Popis 2021.hr, podatke koje ste prethodno unijeli moguće je spremiti te nastaviti s unosom kasnije. Ipak, trebate pripa­ziti da s popunjavanjem nastavite dok traje faza samopopisivanja, dakle do 26. rujna jer jednom kada vam sustav dodi­jeli jedinstvenu šifru, a upitnik ste već poslali, neće biti moguće više unositi promjene. Za to ćete ipak morati priče­kati drugu fazu terenskog ispitivanja te dolazak ispitivača na kućna vrata. Ako ste slučajno zaboravili popisati nekog člana svoga kućanstva, to će biti trenu­tak kada ćete to reći popisivaču te će on popuniti popisni upitnik za tu osobu.

Jedna vjerodajnica-jedno kućanstvo

Ako želite, primjerice, popisati svoje roditelje, to svakako možete napraviti, međutim, isključivo s njihovom vjero­dajnicom i tako popisujete cijelo nji­hovo kućanstvo. Važno je pripaziti da osoba koja popisuje popiše cijelo svoje kućanstvo, a ne samo sebe jer se u tom slučaju to smatra davanjem nepotpu­nih podataka za što su zakonom pred­viđene i novčane kazne. U drugoj fazi Popisa, putem terenskog ispitivanja, od 27. rujna do 17. listopada 2021. na teren izlaze popisivači koji će, putem osobnog intervjua sa stanovništvom i s pomoću elektroničkih uređaja, popi­sati sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale. Važno je naglasiti da osoba koju se popisuje nije dužna pustiti popisivača u stan te da popisi­vač na tome ne treba ni inzistirati. Popi­sivanje se može provesti na hodniku ili ispred kuće.

Na području Dubrovačko-neretvan­ske županije sustavu e-Građani, poka­zuju podaci koji su nam dostavljeni iz Državnog zavoda za statistiku, barem jednom je pristupilo preko 31 tisuće gra­đana, dok je na razini cijele Republike Hrvatske to učinilo njih oko milijun i četiristo tisuća. Na području cijele županije popis će provoditi i kontro­lirati 290 popisivača i kontrolora, a u Gradu Dubrovniku njih 134, koliko ih se ukupno prijavilo do 19. srpnja do kada su trajale prijave. Svaki od popisivača u prosjeku će popisati između 200 i 250 kućanstava.

— Rad popisivača za vrijeme Popisa podrazumijeva dnevni angažman što znači da će popisivači na terenu pri­kupljati podatke tijekom cijelog dana, uključujući subote i nedjelje kada će biti najviše angažirani i kada se obitelji uglavnom nalaze kod kuće. To ne znači da će popisivač raditi 12 sati dnevno, već je to vremenski okvir unutar kojeg popisivači mogu popisivati i sami sebi organizirati rad. Državnom zavodu za statistiku je bitno da sve zadužene popisne jedinice budu popisane. Popi­sivač će prosječno moći zaraditi oko 5.000,00 do 6.000,00 kuna, ovisno o broju zaduženih popisnih jedinica i broju samostalno popisanih kućan­stava u prvoj fazi Popisa, a kontrolor će imati fiksnu zaradu 6.000,00 kuna – naglasili su za DuList iz Državnog zavoda za statistiku.

Hajdukovci, Dinamovci, Klingonci…

Ipak, važno je napomenuti, kako je popis potrebno shvatiti ozbiljno jer je davanje nepotpunih i netočnih poda­taka putem bilo koje od faza popisa kažnjivo. S obzirom da tijekom sva­kog popisa se među nacionalnostima i narodnostima nađu ‘Hajdukovci’, ‘Dinamovci’ pa čak i ‘Klingonci’, zani­malo nas je podrazumijeva li se i to kažnjivim u smislu davanja netočnih podataka. Ipak, čini se da se svatko ima pravo klasificirati onako kako se osjeća i deklarira jer je riječ o otvore­nim pitanjima.

— Ako osoba odbije dati podatke, odnosno prilikom davanja odgovora daje netočne ili nepotpune podatke, propisane su kazne u članku 46., Zakona o popisu stanovništva, kućan­stava i stanova od 3. travnja 2021. od 2.000 do 5.000 kuna. Sukladno članku 10. Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova, na pitanja o naci­onalnoj i vjerskoj pripadnosti osobe se mogu slobodno izjasniti. Pitanja koja se odnose na narodnost i vjeru su takozvana ‘otvorena’ pitanja. U popi­sni upitnik popisivač je dužan upisati točno onakav odgovor kako se osoba izjasnila – odgovorili su nam iz Držav­nog zavoda za statistiku.

PRVI DIGITALNI POPIS

Brža obrada podataka

Modernizacija načina prikuplja­nja podataka ubrzat će obradu podataka Popisa 2021. i pojeftiniti njegovu cjelokupnu provedbu, naglašavaju iz Državnog zavoda za statistiku. Popis 2021. provodi se prema stanju na dan 31. kolo­voza 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom Popisa. Svi individualni podaci priku­pljeni Popisom 2021., naglasili su iz Zavoda, statistički su povjer­ljivi i službena su tajna te se objav­ljuju isključivo u zbirnom obliku u skladu sa Zakonom o službenoj statistici.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 8. rujna 2021.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad