Aktualno

DONOSIMO Placu u Gružu gradit će zajednica ponuditelja Magnum Supra i Elektrocentar Petek

DONOSIMO Placu u Gružu gradit će zajednica ponuditelja Magnum Supra i Elektrocentar Petek

Kao najpovoljnijeg ponuditelja za rekonstrukciju Place u Gružu Sanitat Dubrovnik izabrao je zajednicu ponuditelja Magnum Supra d.o.o. i Elektrocentar Petek d.o.o., doznaje DuList. Riječ je o većoj ponudi koja iznosi 14.787.123,63 kune bez PDV-a, odnosno s PDV-om 18.483.904,53 kune. Ponudu je još dala i dubrovačka tvrtka Alfaplan građenje d.o.o., koja je placu planirala graditi za 13.596.662,60 kuna bez PDV-a, odnosno za 16.995.828,25 kuna s PDV-om. Procijenjena vrijednost radova je, podsjetimo, iznosila 18,5 milijuna kuna bez PDV-a.

Javno otvaranje ponuda obavljeno je 15. ožujka. Inače, u dokumentaciji otvorenog poziva javne nabave, objavljenoj u cijelosti na službenim stranicama tvrtke Sanitat, određeni su i kriteriji za odabir ekonomski najpovoljnije ponude. Iz iste je razvidno kako će cijena ponude imati najveću ulogu pri odabiru. Od ostalih parametara za izbor najbolje ponude značajno će biti iskustvo stručnjaka. Za razliku od cijene radova za koju će se moći dobiti maksimalnih 70 bodova, stručnjak će nositi 30 bodova, a traže se i dva izvršitelja i to voditelj radova građevinske struke te voditelj radova strojarske struke. Premda za voditelja radova građevinske struke, pisali smo ranije, nije traženo nikakvo specifično iskustvo, dovoljno je da to bude čovjek s iskustvom inženjera gradilišta, nešto će se veća pažnja posvetiti odabiru voditelja radova strojarske struke budući da će on biti odgovoran za postavljanje čelične konstrukcije i tende, pa će ovaj stručnjak u svom životopisu morati dokazati da je već ranije kao voditelj radova postavljao ‘čelične konstrukcije s hidrauličnim mehanizmom.’

Ovog su četvrtka direktorica Sanitata Klaudia Barčot i glavni projektant projekta place u Gružu dipl. ing. arh. Dinko Peračić, projektantski ured ARP d.o.o. predstavili i arhitektonsko rješenje projekta Rekonstrukcije Tržnice Gruž. Projektant Peračić podsjetio je kako je riječ o projektu koji je ‘počeo davno’, još za mandata tadašnjeg gradonačelnika Andra Vlahušića.

-Kroz sve to vrijeme od pet-šest godina prošli kroz puno faza i puno ispitivanja raznih mogućnosti izgradnje i rekonstrukcije tržnice. Razna su se pitanja tu pojavila. Javnosti je ovaj projekt već predstavljen, malo se toga u njemu promijenilo. Prostor se nalazi na sjeverozapadnom dijelu ljetnikovca Gundulić. Njegov sjeverozapadni kut je srušen te je u njega smještena tržnica. Radi se o vrlo zanimljivom i složenom kontekstu. Imamo ljetnikovac na rubu, a na mjestu njegova ribnjaka smjestila se tržnica. Imamo nevjerojatnu simbiozu renesanse i modernog dijela grada. Lokacija je zahtjevna i zato je i potrajalo tako puno dok nismo dobili sve dozvole. Naš je zadatak bio, umjesto dosadašnjih suncobrana, osmisliti konstrukciju koja će natkriti tržnicu. Ovo je veza između cruiserske luke i grada, a na ovom se mjestu razvija i novi gradski centar. Kad pogledamo tlocrt, vidimo da je po sebi komplicirano i da su se dogodile razne dogradnje na ovom prostoru. Zahtjev konzervatora bio je da se dogradnje otklone. Projekt je postao kompliciran jer se ne radi o samo o natkrivanju tržnice nego i rješavanju nagomilanih problema koje pod hitno treba riješiti. To je i poskupilo projekt. U sklopu projekta uklonit će se tamošnji caffe bar i ostale nadogradnje da građani mogu pristupiti povijesnim vrtovima, a konzervatori traže i da se obnovi nekadašnji zid ljetnikovca – istaknuo je Peračić te je dodao da se tim pothvatima neće spriječiti da se tržnica dalje otvara prema moru.

-Tržnica tako i dalje ostaje dio javnog prostora, ali će biti natkrivena. Umjesto tendi i šatora imamo platnenu konstrukciju na metalnoj. Oko toga smo dosta razgovarali s konzervatorima. Prva ideja bio je fiksni krov što nije moglo biti ni po GUP-u, a i konzervatori su rekli da se moraju vidjeti vizure ljetnikovca i krov je morao ostati nizak, što je kontroverzno za tržnicu jer ona traži da prostor bude visok. Onda smo došli do rješenja velikih trokutastih elementa s platnom. Kad kiše nema oni su otvoreni, a kad pada zatvoreni su. Ribarnica ostaje, postojeći poslovni prostori se rekonstruiraju i djelomično šire. Dva stabla koja se tamo nalaze moraju se ukloniti, a posadit će se nova prema uputama agronoma na ulazu u povijesne vrtove. Namjera je da ta stabla budu što veća. Dobivamo novi trg gdje ga prije nije bilo i to je nova vizura tržnice koja se otvara prema moru i nastavlja biti mjesto prilagođeno građanima. Izuzetno je važno da su ujutro svi stolovi pripravni i da sadržaj ostane kakav je i do sada bio te da se hrana prodaje – rekao je glavni projektant.

Na novinarski upit kada bi radovi trebali krenuti direktorica Sanitata Klaudia Barčot naglasila je kako bi se to trebalo dogoditi poslije sezone, krajem rujna ili početkom listopada. Barčot je naglasila kako Sanitatu još preostaje dobiti suglasnost Gradskog vijeća za kreditno zaduženje za placu.

-Radovi bi trebali trajati šest mjeseci, mi smo stavili rok od maksimalno devet mjeseci. Što se tiče cijene radova, stavili smo maksimalnu cijenu od 18 milijuna kuna jer je to maksimalna cijena na koju smo spremni. Postoji uvijek i mogućnost vantroškovničkih radova – rekla je Barčot.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist