Politika

DOBROSLAVIĆ PREDSTAVIO PROGRAM ‘Centar za gospodarenje otpadom gotov u prvom dijelu mandata, povezat ćemo županiju brzim cestama i lukama’

DOBROSLAVIĆ PREDSTAVIO PROGRAM 'Centar za gospodarenje otpadom gotov u prvom dijelu mandata, povezat ćemo županiju brzim cestama i lukama'

Kandidat HDZ-a za župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić predstavio je ovog utorka svoj predizborni program kao i koalicijskih partnera HDZ-HSS-HSU-HSLS i Hrvatskih suverenista za predstojeće četverogodišnje razdoblje. Saborski zastupnik i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a DNŽ Branko Bačić istaknuo je kako koalicija u gotovo identičnom sastavu ide u četvrti mandat lokalnih izbora.

-Zajedno smo s koalicijskim partnerima odlučili da nakon tri iznimno uspješna mandata na čelu županije ponovno za prvog čovjeka županije predložimo Nikolu Dobroslavića. Dobroslavić je prepoznat kao sustavan, umjeren, respektabilan i uspješan političar koji je svojim radom ovu županiju pozicionirao u sam vrh u Hrvatskoj. Njegov rad kao čelnika je prepoznat i na razini EU. Bio je četiri godine izvjestitelj o važnim temama koje su za nas važni. Iza Dobroslavića stoje dobri rezultati što se vidi i po tome što je ova županija veliko gradilište. Ponosni smo što je ova županija prva po korištenju EU fondova. U ovom trenutku na području županije realizira se ili je u tijeku preko 7 milijardi kuna projekata. Takvim projektima nastavit ćemo i ubuduće. Iza ovakvog rada stoji i Vlada i HDZ. Ono čime se u Vladi vodimo po pitanju funkcioniranja lokalne samouprave su četiri stupnja. Njegujemo stalan dijalog s jedinicama lokalne samouprave. Drugi je element funkcionalna decentralizacija koju smo vrlo konkretno proveli kada smo poslove državne uprave prepustili županijama što se pokazalo dobrim. Treći element je financijska decentralizacija koju smo realizirali kroz nekoliko krugova porezne reforme. 100 milijuna kuna smo delegirali iz državnog proračuna prema proračunima jedinica lokalne samouprave. Četvrti prevažan stup je projektna suradnja – rekao je Bačić te dodao da je uvjeren da će građani županije dati povjerenje Dobroslaviću u koaliciji.

Kandidat za župana Nikola Dobroslavić naglasio je kako ide po povjerenje birača te je podsjetio na sve što je učinjeno u njegovim proteklim mandatima. Dodao je kako je sve učinjeno legitimitet za predstojeći mandat. Podsjetio je kako je osiguran regionalni status županije i Dubrovnika kao regionalnog sjedišta. Naglasio je kako je gradnjom Pelješkog mosta riješen problem odsječenosti dijela teritorija naše županije od ostatka Hrvatske.

-Unaprijeđivali smo povezanost otoka brojnim projektima s preko 700 milijuna kuna. Županija je među tri najrazvijenije po indeksu razvijenosti. Najuspješnija smo županija po korištenju EU fondova kao i po gospodarskom korištenju pomorskog dobra. Nudimo program kontinuiteta i nadograđivanja na do sada učinjeno. Sve što smo do sada nosili u programu potvrdilo se kao ispravno i na tome planiramo daljnji stabilan razvoj županije. Gradimo županiju koja će biti dobro infrastrukturno povezana, geostrateški pozicionirana, stabilno, sigurno i solidno mjesto življenja, visokokvalitetnih usluga, sa zaposlenošću za sve posebno mlade, kao vodeće središnje turističke desinacije s digitalnim i zelenim poduzetništvom. Županiju kao područje visokog obrazovanja, kulture, sporta, brige za ranjive skupine i starije, prostora zaštićene prirode i baštine, koja zadržava tradicionalne vrednote, područja s podjednakim razvojnim prilikama za sve njezine dijelove – istaknuo je kandidat za župana.

Dobroslavić je naglasio kako je Pelješki most bio kamen temeljac izlaska ove županije iz izolacije. Dodao je kako idu u daljnje povezivanje s ostalim dijelom Hrvatske, ali i unutar županije.

-To je potrebno za brži protok ljudi i roba, potrebno je i turizmu. Povezanost je dobra za dnevne migracije, integrirat će područje županije, a treba i zdravstvu te žurnim službama. Mi želimo nastavak autoceste od čvora Metković do Komarne i od Zaton Dola do Osojnika. Jednako tako i brzu cestu do Zračne luke i brzu Pelješku cestu do Perne zajedno s kukama Brijesta i Perna i time ćemo zaokružiti povezanost. Na taj ćemo način razdaljinu između Čilipa i Orebića skratiti s dva sata i 15 minuta na sat i pol. Od Dubrovnika do Metkoviča skratit ćemo je sa sat i 40 minuta na jedan sat, a udaljenost od Ploča do Orebića s dva sata i 10 minuta na 50 minuta. Stoga je veoma jasno što to znači za gospodarstvo, sugrađane i naš turizam. I dalje ćemo raditi na projektu širokopojasne infrastrukture. Pred nama su i projekti za otoke i Dolinu Neretve po tom pitanju. Uz luke koje smo izgradili, zaokružit ćemo povezanost županije, omogućiti dnevne migracije što će pogodovati turistima za dnevne izlete. To je ključno za naš daljnji razvoj. Sve projekte podržava Vlada Andreja Plenkovića – rekao je Dobroslavić.

Kandidat za zamjenika župana Joško Cebalo istaknuo je kako se u posljednjih godinu dana svi nalazimo u izazovnoj situaciji pandemije.

-Promišljenim odlukama i potezima ova županija iz krize izlazi jednako jaka. Brojke oboljelih su u padu. U najtežim trenutcima naši zdravstveni djelatnici bili su na najvišoj razini. Sigurnost i snaga je ono na čemu ustrajemo pa i kroz najveću procijepjenost. Upravo je iz ove županije krenulo cijepljenje turističkih djelatnika. Oslonjeni smo na turizma kao na jednu od najvažnijih grana. U korist zdravlja i turističke sezone bazirani smo na post covid zadatke. Našu destinaciju predstavljamo kao sigurnu u svakom pogledu. Godina za nama bila je izvanredna i drukčija i iziskivala je strpljenje – naglasio je Cebalo dodavši kako HDZ na prometnoj povezanosti juga inzistira otkako je preuzeo odgovornost za ovu županiju.

-Pelješki most je najveći infrastrukturni hrvatski projekt, simbol ulaska Hrvatske u EU koji su mnogi osporavali, ali pokazali smo da se može. Na prometnoj povezanosti nastavljamo i dalje raditi. U izradi je dokumentacija Studije izvedivosti za brzu cestu. Dubrovnik i zračnu luku povezat ćemo brzom cestom, kao i Pelješac. Dio toga je i zaobilaznica Orebića. Naš veliki projekt je rekonstrukcija ceste od Korčule do Račišća. ŽUC-u je plan uložiti više od 262 milijuna kuna u ceste u sljedećem razdoblju. Mnogo smo radili na lučkoj infrastrukturi i povezanosti otoka i to ćemo nastaviti. Izgradit ćemo luku Polačišće i Perna te ćemo rekonstruirati luke u Prigradici i Srebrenom. Radovi su u tijeku u Ublima, Cavtatu, Puntinu, Kalamoti i Trpnju. U sljedeće četiri godine napravit ćemo 1500 novih vezova na području županije. U Pločama, Cavtatu, na Mljetu i Lastovu poticat ćemo luke nautičkog turizma. Nastavljamo ulagati u obrazovanje turističkih djelatnika kroz Centar kompetentnosti. Županija će nastaviti raditi i na višenamjenskom kongresnom centru. Podržavamo i projekt dogradnje muzeja u Naroni kao idaljnja istraživanja na Pelješcu. Snažno podupiremo izgradnju Muzeja Olivera Dragojevića kao i završetak radova na rodnoj kući Marka Pola – istaknuo je Cebalo te se potom osvrnuo i na segment poljoprivrede.

-Razvili smo projekt brane na Neretvi kako bismo spriječili zaslanjivanje. Razvijamo projekte navodnjavanja, potičemo i dalje školjkare, ribare i poljoprivrednike. Ulaganje u obrazovanje je ulaganje u budućnost, a županija na tome kontinuirano radi kroz rekonstrukciju škola. Snažno podupiremo novu školu u Cavtatu, to nam je prioritet, ali i nadogradnja škole u Župi dubrovačkoj, Metkoviću… Sa Sveučilištem ćemo otvoriti nove studije Pomorstva i turizma na Korčuli te Agroturizma u Metkoviću. Podupiremo i zdravstvo na otocima, obnavljamo Domove zdravlja, a Kalos će postati centar zdravstvenog turizma. U cijelosti ćemo obnoviti zgradu Opće bolnice Dubrovnik, a u suradnji s Gradom Dubrovnikom izgradit ćemo centar za autizam. Provodit ćemo aktivnu pronatalitetnu politiku i podupirati obitelji s više djece. Pred nama je i obnova Domus Christija – naglasio je Cebalo dodaši kako će u prvom dijelu mandata biti gotov Centar za gospodarenje otpadom. Istaknuo je kako ‘projekt nije štetan što je potvrdila struka i EU’

Predstavljanje je završeno vizijom Dubrovačko-neretvanske županije. Kandidat za župana naglasio je kako će Dubrovačko-neretvanska županija biti ‘europska regija visoke kvalitete življenja, stabilne i dinamične ekonomije visokog stupnja društvene solidarnosti i uključivosti, očuvanog okoliša i kulturno-povijesnog nasljeđa kojom se upravlja kroz participativan i strateški utemeljen pristup na dobrobit budućih generacija’.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist