Politika

Marković: U obrazovanju počinju korjenite promjene, moramo s njima krenuti danas

Nitko ne može doći pred novinare i obećati čuda u obrazovanju preko noći. No, ova tema je važna i istovremeno zanemarena kako na lokalnoj tako na državnoj razini pa smo se odlučili o njoj progovoriti. U obrazovanju počinju korjenite promjene. Neke ćemo vidjeti tek za nekoliko desetljeća, ali moramo s njima početi danas – poručila je na konferenciji za medije  Mariela Markovića ispred političke stranke Srđ je grad.

Kako je objasnila, veliki dio njihovih članova dolazi iz prosvjete te znaju sve ljepote i poteškoće tog poziva i što lokalna zajednica može napraviti kako bi se situacija unaprijedila.

– Kaže se da je sve u ingerenciji resornog ministarstvo, što veliki dio jest. Međutim, smatramo da lokalna zajednica može napraviti dosta. To stoji i u smjernicama našeg programa – rekla je i dodala kako grad ili županija mogu premostiti sve vidljive nedostatke te osmisliti strategije i projekte koji će nas voditi u pravom smjeru.

– Taj smjer je definitivno prema društvu u kojem ćemo odgajati mladi ljudi koji će biti aktivni građani svjesni svoje uloge. Željeli bi smo živjeti u društvu inkluzivnosti gdje će svaka diskriminacija biti svedena na najmanju moguću mjeru – iznijela je.

Navedeno se, ponovila je, može postići odgojem i obrazovanjem naših najmlađih za aktivno građanstvo te iako je Građanski odgoj predmet kojeg u škole mora uvesti resornog ministarstvo, grad i županija mogu financirati aktivnosti i projekte kroz javno-privatna partnerstva i u suradnji s udrugama civilnog društva koji će do toga konačno dovesti pa čak i u obliku fakultativnog predmeta.

No, podvukla je, kako bi imali aktivnog građanina trebamo se pobrinuti da je on zadovoljio svoje potrebe, a tu prvenstveno misli na mentalno zdravlje.

– Svjedoci smo da raste broj depresije, samozljeđivanja i destruktivnog ponašanja što je dijelom uzrokovano pandemijom koronavirusa. Pojačana je potreba za psihološkom pomoći, no tu je ministarstvo sporo i tromo te ne odgovara na potrebe. Zapošljava se relativno mali broj psihologa u školama i tu je opet mjesto gdje grad i županija mogu doskočiti – komentirala je Markovića.

Potrebno je i poboljšati brigu o djeci s teškoćama u razvoju, nadovezala se Kiti Korda.

– Tu imamo niz problema od nepravovremenog postavljanja dijagnoze do neadekvatne podrške roditeljima i pomoći toj djeci u školama. Trenutno se u školama zapošljava jedan stručni djelatnik na 17-oro djece kojima je dijagnosticirana teškoća u razvoju. To je zaista nizak standard – kazala je.

No, i tu bi grad i županija mogli odraditi svoje, a jedna od stavki za koje se zalažu je otvaranje novih obrazovnih programa pri obrtničkim i srednjim školama baš za ovu skupinu.

– Posebnu prozornost treba posvetiti i nadarenoj djeci koja su jednako zanemarena. Programi u školama su jako opširni i vode u u neku prosječnost. Nastavnik se nema prostora njima posvetiti nadarenog i često ih ne prepozna, a upravo bi ona bi trebala pomoći razvoju društva – naglasila je.

Na gradu i županiji je da kroz javno-privatna partnerstva i u suradnji s udrugama civilnog društva ostvari uvjete da se njima bave stručnjaci i to ne samo u STEM područjima nego npr. u umjetnosti. Izvrstan primjer toga je grad Varaždin koji ima centar za izvrsnost gdje nadarena djeca rade odlične projekte, ispričala je Korda.

– Generacije mladih koje obrazujemo danas u desetljećima će se koja slijede suočavati s posljedicama globalne klimatske krize i klimatskih promjena. Zato naše obrazovanje mora sadržavati komponente zelene tranzicije i transformacije ekonomije i osjetljivosti prema prirodnim vrijednostima i bioraznolikosti – poručio je Đuro Capor, kandidat stranke za gradonačelnika Dubrovnika.

– Škole moraju biti mjesto gdje će nastajati održivi, otporni i otvoreni Dubrovnik. Zagovarat ćemo da se za svaki objekt osmisli i realizira projekt transformacije u zelene i održive zgrade. Zelena transformacija zgrada uključuje niz zelenih rješenja poput ishođenja energetskog certifikata, mogućnos ti pasivnog dizajna, mini- solarne elektrane, ugradnje proizvoda kojima se štedi potrošnja vode, planova za odvojeno i sigurno prikupljanje otpada, poticanja vrtićkih i školskih vrtova – iznio je.

Sve osnovne škole, nadodao je, moraju osigurati obrok učenicima. Potrebno je stoga iskoristiti potencijale zelene javne nabave hrane za osiguravanje zdravog i toplog obroka djeci u vrtićima i školama te poticanje razvoja lokalnih OPG ova.

– Za uspješno obrazovanje potrebno je rješavati problem nedostatka nastavnika i učitelja pojedinih nastavnih predmeta, naročito STEM područja.
Kao rješenje ovog problema, vidimo u poboljšanje modela stipendiranja studenata za deficitarna zanimanja, ali u rješavanje stambenog pitanja zainteresiranim kandidatima za ova radna mjesta – zaključio je.

Izbori 2021.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ Zašto je podržan plan Zračne luke koji pokriva nečiju nesposobnost?

Dulist

FRANKOVIĆ UZVRATIO SRĐEVCIMA Pozdravila vas je Renata Suša

Dulist

SRĐEVCI FRANKOVIĆU ‘Ako se želite boriti za javni interes, uvijek ste stranka u postupku, ne samo kad vam to odgovara’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija