Politika

ANDRO VLAHUŠIĆ Nemamo više vremena za statiranje. Već ove sezone možemo vratiti turizam u grad

ANDRO VLAHUŠIĆ Nemamo više vremena za statiranje. Već ove sezone možemo vratiti turizam u grad

Ovu sezonu ponovno dočekujemo nespremni – poručili su kandidati za gradske vijećnike platforme Dubrovnik naš Grad i njihov kandidat za gradonačelnika Andro Vlahušić na konferenciji za medije. Istaknuli su kako nismo napravili ništa te da nemamo vremena za gubljenje i statiranje. On je, naime, siguran da može već ove sezone vratiti turizam i život u grad. Za to je samo potrebno raditi, što se ne može reći za aktualnog gradonačelnika kojeg je prozvao za dezerterstvo.
Kako je istaknuo Vlahušić, nije održan niti jedan sastanak dionika u turizmu, a Turistička zajednica grada od države nije dobila ni lipe za pripremu sezone. Hotelijeri se, ističe, snalaze samo pa su spremni sufinancirati dolazak gostiju u grad što je po njemu – tragično.
Naglasio je kako Dubrovnik ponovno mora postati atraktivna, kvalitetna i djelomično luksuzna destinacija. Ono što kandidati ove platforme traže jest 1 posto od 50 milijardi kuna koliko je Hrvatska dobila za oporavak.
-Europska unija Hrvatskoj daje do zadnje lipe koliko je izgubila u dvije godine, a to je 50 milijardi kuna. Dubrovnik će u tom razdoblju izgubiti 10 milijardi kuna i imamo pravo tražiti 500 milijuna kuna za oporavak, što je 1 posto ukupnog iznosa – poručio je Vlahušić dodavši kako se aktualni gradonačelnik Mato Franković za to uopće ne bori. Nazvao ga je dezerterom zbog odlaska u Sabor.
-Prošle je godine dezertirao iz grada koji je gorio, ne nosi niti listu HDZ-a jer nema povjerenje Andreja Plenkovića. Nije odradio ništa – rekao je Vlahušić.
Na konferenciji za novinare govorila je i bivša direktorica TZ-a Romana Vlašić, koja je na listi za Gradsko vijeće ove platforme. Osvrnula se na proteklo uspješno turističko razdoblje.
-Proteklih desetak godina Dubrovnik je bio vodeća turistička destinacija, perjanica hrvatskog turizma – rekla je te podsjetila kako smo 2018./2019. tijekom zime imali 19 međunarodnih letova, a sad se cijelu godinu moramo baviti pregovorima i dovođenju novih letova.
-Dogodila se pandemija, sve je stalo. Turistički promet se značajno smanjio. 2020. godine Hrvatska je uspjela ostvariti 55 posto turističkih rezultata 2019. Dubrovnik nažalost nije. Je li se Dubrovnik snašao? Nije. Sam Grad imao je samo 19 posto prometa 2019. i oko 10 posto prihoda od turizma. Dubrovnik je propustio određene prilike, odnosno propustio je snaći se u datoj situaciji – rekla je te dala primjere onog što treba napraviti, za što je zadnji čas.
-Treba hitno uspostaviti destinacijski menadžment s vodećim ključnim dionicima u turizmu, koji će se za vrijeme oporavka sastajati na tjednoj bazi – rekla je te navela kako su svjetske turističke destinacije iskoristile prošlu godinu za unaprjeđenje digitalnih marketinških kanala i digitalne komunikacije.
-Danas je više nego važno davati jasnu, pravovremenu, provjerenu i točnu informacija. Moramo svima pružiti kvalitetnu informaciju, ne samo turistima već i lokalnim dionicima – rekla je dalje Vlašić dotaknuvši se potom razvoja tržišta, odnosno pristupa segmentiranim tržištima s posebnim naglaskom na domaće tržište, što se već trebalo dogoditi. Tu nam, istaknula je, moćan marketinški materijal može biti Dubrovnik Card uz povoljnije paket aranžmane za domaće turiste. Treba ciljano otvarati nova tržišta te poticati cijepljenje turističkih djelatnika jer ćemo time pokazati kako smo sigurni te kako mislimo i o sebi i o posjetiteljima.
-Moramo ne propuštati prilike, nemamo vremena za gubljenje i statiranje. Dubrovniku je potreban hitan turistički oporavak kako bi stanovništvo moglo živjeti. Nije važno jesmo li mi krivi ili okolnosti, bitno je da nam sad, ovog trenutka počnu gosti dolaziti – zaključila je.
Na listi za Gradsko vijeće je i Miho Obradović koji se također dotaknuo nedavno predstavljenog Fonda za oporavak Dubrovnika iz kojega bi se davala direktna pomoć iznajmljivačima, taksistima, poduzetnicima… rekao je kako Zračna luka Dubrovnik ovog tjedna ima samo jedan međunarodni let, dok je Lučka uprava Dubrovnik ‘zapela’ u 2020. godini, jer je na njihovoj stranici još uvijek najava dolazaka za 2020. S druge strane, spomenuo je Lučku upravu Split gdje postoji plan posjeta za 2021.
-Mi još živimo u 2020. Kod nas nema pomaka. Krajnje je vrijeme da se probudimo i počnemo nešto raditi – rekao je.
Odgovarajući na pitanje novinara Andro Vlahušić istaknuo je kako Dubrovnik nema protokole za obilazak zidina, za Knežev dvor… budući da je povijesna jezgra.
-Jedini smo grad u EU u kojem se ulaznice, osim DU carda kojeg sam ja napravio, ne mogu kupiti preko weba. Nema ni rezervacije termina i u svemu kasnimo – rekao je.

Izbori 2021.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist