Koronavirus u Hrvatskoj

DOBRO SE DRŽIMO, ALI NEMA OPUŠTANJA U Hrvatskoj 96 novooboljelih od koronavirusa

vili beros 4

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je 96 novih oboljelih od COVIDA-19, što je ukupna brojka od 963. Testirano je 7.680 osoba, a u protekla 24 sata njih 665. Rekao je to ministar zdravstva Vili Beroš, dodavši kako je 12,52 posto testiranih pozitivno na koronavirus. Preminulih je i dalje šest. Na respiratoru su 34 bolesnika, a jedan je dodatno i na ECMO uređaju. Izliječenih osoba je 73.

Prosječna dob zaraženi je 48,27 godina, a prema spolu je 53 posto muškaraca i 47 posto žena. U RH imamo 1,5 umrlih na milijun stanovnika, a u Italiji je ta brojka 192, u Španjolskoj pak 195.

– Drago nam je što se zasad dobro držimo, ali to nije razlog za opuštanje – rekao je Beroš.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o usporedbi s drugim zemljama, Beroš je rekao kako je to relativan orijentir.

– Dobro stojimo, ali ne znamo u kojoj fazi utakmice jesmo. Znamo da ćemo ako treba igrati i produžetke. Popuštanja nema i ne smije biti. Moramo i dalje poštivati mjere. Hvala na potporama koje Stožer dobiva, ali mi nismo tim koji igra, cijeli narod je na terenu i igra utakmicu protiv koronavirusa – rekao je ministar Beroš.

Ministar Beroš odgovorio je na pitanje zbog čega je današnja brojka najveća.

– Imamo sreću što imamo stručnjake koji su u roku u tjedan dana implementirali novi sustav testiranja i znanje iz Klinike za infektivne bolesti prenijelo se na regionalne centre. Sve to nam pomaže u suzbijanju infekcije. Današnja brojka samo znači da mjere moramo najozbiljnije shvatiti, to je garancija da ćemo uspjeti. Ako ih zaboravimo, rezultati će biti i gori – rekao je Beroš.

Beroš se osvrnuo i na pravila za onkološke pacijente koji spadaju u kritičnu skupinu. prema njegovim riječima danas je poslana uputa ravnateljima bolnica da pojačaju mjere sigurnosti za tu grupu bolesnika.

Ravnatelj HZZJZ-a Krunoslav Capak rekao je kako imamo 53 pozitivna doktora, šest ljekarnika, 10 stomatologa i 44 sestara i tehničara i 5 administrativnih djelatnika te dodao kako je naša krivulja u porastu.

– Nije okomita, ali je prilično uspravna, a danas je doživjela ‘peak’ i ne možemo razmišljati o popuštanju mjera. Pokretač za razmišljanje o popuštanju bit će kada budemo imali pet dana za redom pad – rekao je Capak.

– Koliko god možete ostanite kod kuće – poručio je Krunoslav Capak.

Capak se osvrnuo na situaciju kad je nekoliko naših sugrađana početkom ožujka otišlo charter letom u Tursku.

– Nije vrijeme od putovanja i organizacije odmora. Tada je Turska imala mali broj slučajeva, ali ne znamo kakav je njihov zdravstveni sustav. Ova bolest je sasvim sigurno došla iz Turske, ne iz Hrvatske. Sve je počelo importiranim slučajevima – rekao je Capak u odgovoru na pitanje o zrakoplovu koji je 16. ožujka stigao iz Turske. S tog putovanja imamo 41 oboljelog, ali i sekundarnih slučajeva, ljudi koji su u samoizolaciji zbog njih.

Dr. Alemka Markotić, ravnateljica Klnike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’ poručila je da je u klinici trenutno 18 osoba na respiratoru te je jedna težeg stanja. Kod ostalih ono je blaže do srednje, a postoje i naznake da će se nekima pogoršati te drugima poboljšati. Također, komentirala je da je kod sve djece pozitivne na koronavirus zabilježen je blaži oblik bolesti.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović podsjetio je na novi sustav izdavanja propusnica, tzv. e-propusnice koje će se izdavati na rok od 1 do 14 dana, ovisno o razlogu izdavanja. Ako netko od izdavatelja neće biti u mogućnosti je izdati, onda će to napraviti Ravnateljstvo civilne zaštite. Svi koji su dosad izdali propusnice dužni su ih sve zamijeniti e-propusnicama do 5. travnja. Od 6. travnja napuštanje mjesta boravka bit će moguće samo uz njih.

– Ovo je rješenje koje koordinora Ministarstvo uprave, znači da će na jednom mjestu biti dostupna i baza HZJZ-a te će policajac u svakom trenutku dobiti signal da se radi o osobi koja je u mjeri samoizolacije – rekao je Božinović.

Rekao je i kako je do danas evidentirano više od 6.700 pokušaja izlaska iz mjesta prebivališta. Policija nije izricala kazne osim u stotinjak slučajeva u kojima je bila određena mjera samoizolacije.

Postavljeno je i pitanje o naknadama plaća zdravstvenim djelatnicima u samoizolaciji.

– Preko 90 posto novooboljelih su kontakti oboljelih. Zdravstveni djelatnici nositelji su ove borbe i moramo se držati zakonski akata, ali nijedan nije predvidio ovakvu situaciju. Formirana je radna skupina koja će nam odrediti put. Za sve zdravstvene djelatnike koji dođu u kontakt s pozitivnim bolesnikom osigurat će se iznos plaće u visini prosječne plaće unatrag tri mjeseca, dakle umanjenja plaće neće biti – rekao je ministar Beroš.

 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist