GradUrednički izbor

‘DIV’ NIJE IZDRŽAO Na mjestu starog posadit će se mlada sadnica hrasta plutnjaka

'DIV' NIJE IZDRŽAO Na mjestu starog posadit će se mlada sadnica hrasta plutnjaka

Zaposlenici Vrtlara su postupili temeljem prijedloga napisanog u Elaborata tvrtke Arbofield d.o.o. i iz sigurnosnih razloga uklonili staro stablo plutnjaka. U planu je sadnja nove, mlade sadnica hrasta plutnjaka na istoj lokaciji – naglasili su nam ovog četvrtka iz Vrtlara o hrastu plutnjaku, stablu koje je godinama krasilo Vukovarsku ulicu. Danas je isti uklonjen, a iz Vrtlara su nam u odgovoru dali dodatno pojašnjenje i zašto.

'DIV' NIJE IZDRŽAO Na mjestu starog posadit će se mlada sadnica hrasta plutnjaka
Prije svega, vratimo se nekoliko godina unatrag.

– Svjesni starosti i značaja stabla hrasta plutnjak „Quercus suber“ kao i činjenice da mu je zdravstveno stanje bilo ozbiljno narušeno, Vrtlar ga je predložio za Pro stablo. Krajem 2019. godine isti je selektiran za prvo Pro stablo u Republici Hrvatskoj i time je grad Dubrovnik postao prvi grad u Hrvatskoj u kojem je i pokrenuta inicijativa PRO stablo. O spomenutoj inicijativi izvijestio je čak i EAC, odnosno krovna udruga europske arborikulture – ističu nam iz Vrtlara.

– Dakle, naš gruški hrast je 2019. postao prvo stablo u Hrvatskoj na kojem su svoje vrijeme, trud i znanje, uz zaposlenike Vrtlara, uložili i brojni renomirani stručnjaci iz područja šumarstva – dodat će dalje.

Vukovarska ulica s Google Maps, prije tek nekoliko godina
Vukovarska ulica s Google Maps, prije tek nekoliko godina

Nadajući se kako će kako se stablo revitalizirati i da će istome biti bitno produžen životni vijek, tijekom protekle dvije i pol godine, poduzele su se sljedeće mjere njege: razrahljeno je tlo u kritičnoj zoni korijena pomoću uređaja AirSpade, postavila se nova pješaka staza, koja zaobilazi žilište stabla, kako bi se zbijanje tla u zoni korijena svelo na minimum, reducirala se krošnja stabla, obavljena je sanitarna rezidba, ugrađena je fertilizacija i provelo se injektiranje stabla hranjivima, u svrhu ojačavanja korijena.

– Nažalost, uz sve poduzete mjere stablu je i dalje vidno opadao vitalitet pa je Vrtlar d.o.o. zbog mjera opreza zatražio arbotistički pregled i procjenu statike hrasta plutnjaka od ovlaštenih inženjera šumarstva. Dr.sc. Nikola Lacković i dr.sc. Milan Pernek su na Vrtlarov zahtjev izradili elaborat u kojem su temeljem dobivenih rezistografskih mjerenja zaključili kako je stablo hrasta plutnjaka u terminalnoj fazi i da ga treba rušiti – zaključuju u svom odgovoru iz Vrtlara, uz napomenu s početka ovog napisa kako će na njegovom mjestu uskoro biti posađena nova sadnica iste vrste.

mnjb

Pročitajte još

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist