Grad

VIĐAT ĆEMO IH NA GRADSKIM ULICAMA Predstavljeno osam novih autobusa, pomlađena flota Libertasa

Novi autobusi financirani su s 85 posto sredstava iz EU fondova, a s ciljem daljnjeg napretka dubrovačkog autoprijevoznika Libertas. Podsjetio bih da smo ovo ljeto nabavili sedam autobusa iz EU fondova, a do kraja godine očekuju nas novi autobusi, također iz EU fondova. Sve skupa, kada se taj ciklus završi, ovu godinu zaključit ćemo s 29 nabavljenih autobusa u pet godina što uistinu znatno pomlađuje voznu flotu Libertasa i zapravo omogućuje i znatne uštede na gorivu. Vjerujemo kako će se vrlo skoro raspisati i novi natječaj po pitanju električnih autobusa za koje smo spremni. Napravili smo više probnih vožnji s različitim tipovima autobusa, zapravo cijelu studiju, analizu koja dokazuje kako će se i to Dubrovniku isplatiti – istaknuo je danas u Komolcu na predstavljanju novih autobusa voznog parka Libertas gradonačelnik Mato Franković.

O kojim se iznosima radi?
– Posljednje nabave EU sredstava su 30 milijuna i 960 tisuća kuna, uistinu značajan iznos, ponavljam, 85 posto pokriven EU sredstvima, ostatak je pokriven od strane JGP Libertas – naglasio je gradonačelnik.

Prethodni autobusi prometovali su na prigradskim, dok će današnji prometovati na gradskim linijama.

Na predstavljanju su sudjelovali direktor Libertasa Dubrovnik Franko Mekišić i predstavnik tvrtke Auto Hrvatska Zvonko Gabud.


– S današnjih osam u ovog godini primili smo ukupno 15 autobusa, lani 11, dakle 26 iz EU fondova u ovom trenutku. Najveći benefit ovih isporuka je što je ukupna starost autobusa koja će biti na gradskim prometnicama i linijama svega šest, a ukupna starost voznog parka je unutar sedam godina. Glede povlačenja EU sredstava, uspješnost je stopostotna, odnosno što god je bilo na raspolaganju smo uspješno povukli – naglasio je Mekišić.

Zvonko Gabud zahvalio se na povjerenju za nabavku novih autobusa, te dodao kako je lijepo doći u grad koji je, osim Hrvatima, magnet za turiste izvana, a sad je obogaćen i najmodernijim autobusima. Zadovoljan je dugogodišnjim partnerstvom.

– Nakon što smo imali priliku prije nekoliko mjeseci prezenirati električni autobus, ovoga puta doćlazimo s osam novih autobusa. Radi se o autobusima nove generacije, potpuno niskopodnima, s najboljom generacijom motora koji zadovoljavaju sve potrebe modernog urbanog gradskog prijevoza kakav u Dubrovniku sigurno i jest i kojeg Dubrovnik zaslužuje. Dubrovnik zaslužuje ono najbolje – naglasio je Gabud.

Osim obilaska i razgledavanja autobusa, svi prisutni upoznali su se sa svim specifikacijama šest novih gradskih solo autobusa tvrtke MAN te dva zglobna autobusa istog proizvođača.

Pročitajte još

SVAKOG PONEDJELJKA ŠALJU PAKETE ZA VUKOVAR! Učiteljica Dora Fiorenini i profesor Jozo Serdarević u misiji za potrebite

Mia Njavro Banić

Položeni vijenci na spomen obilježljima, večeras ne propustite ‘Ljude od mora’

Dulist

Maturantice Turističke i ugostiteljske škole Dubrovnik Mara Bezek i Laura Kursar donose nagrade s natjecanja Match Race!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija