Aktualno

Đelo Jusić dobitnik nagrade za životno djelo

Đelo Jusić dobitnik nagrade za životno djelo

Maestro Đelo Jusić dobitnik je nagrade za životno djelo Grada Dubrovnika. Odlučili su tako ove srijede gradski vijećnici, a nagrade će se laureatima uručiti uz Dan Grada Dubrovnika.

Maestra Jusića dubrovačkoj javnosti ne treba posebno predstavljati. Istaknimo tek kako je riječ o skladatelju, gitaristu i aranžeru, koji je nadahnuće crpio u rodnom Dubrovniku bremenitom poviješću, srednjovjekovnom i mediteranskom glazbenom tradicijom, kako se navodi u prijedlogu za dodjelu priznanja Dubrovačkih ljetnih igara. Glazbeni nauk stjecao je kod maestra Lovra pl. Matačića, a kozmopolitski i slobodarski duh Dubrovnika, prebogata kulturna baština, podneblje Mediterana i Levanta te suvremeni glazbeni izričaj, utjecali su na skladateljski rukopis maestra Đela Jusića, u melodijskoj, harmonijskoj i stilskoj fakturi prepoznatljiv u svim njegovim djelima, od neslućenih davnih serenada, mjuzikla i filmske glazbe do oratorija, koncerata klasičnog tipa, suita i baleta, navodi se u objašnjenju Igara. Uz Igre, Jusića je predložio i DSO.

Uz to dodijeljeno je i šest pojedinačnih nagrada, a dobitnici su Luči Capurso, Daniel Guischard, zapovjednik vatrogasne postrojbe iz grada prijatelja Bad Homburga, Dubravko Kovačević, don Toma Lučić, prof. dr. sc. Luko Milić i NK GOŠK Dubrovnik 1919. uz 100. obljetnicu nogometa u Dubrovniku.

Luciano Capurso poznat je po svom glazbenom djelovanju, ali i po tome što već desetljećima stvara nezaobilaznu društvenu scenu Grada u svom lokalu Libertina, kojega je s pokojnom suprugom jagodom otvorio 1979. godine.

Naši vrijedni vatrogasci predložili su za godišnju nagradu Daniela Guischarda koji je imao značajnu ulogu u stvaranju i unaprjeđenju suradnje vatrogasaca prijateljskih gradova Bad Homburga i Dubrovnika.

Gospar Dubravko Kovačević autor je kapitalnog djela ‘Sveti Vlaho i njegovi festanjuli’ koje na 850 stranica zaokružuje višestoljetnu pripovijest o dubrovačkim festanjulima, istaknutim pojedincima zaduženim za organizaciju Feste sv. Vlaha.

-Šest je godina studioznog rada po dubrovačkim arhivima bilo potrebno Dubravku Kovačeviću, ujedno i bivšem festanjulu, da prikupi detaljne podatke o povijesti dubrovačkih festanjula nazad 150 godina sve do 2016, godine kada smo i proslavili 1700 godina od mučeništva našeg Parca – piše između ostaloga u objašnjenju Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Don Toma Lučić, rektor Crve sv. Vlaha, predložen je prigodom njegove 50. obljetnice svećeništva i Zlatne mise, a svojim je pastoralnim radom, piše u prijedlogu Bratstva Presvetog Oltarskog Sakramenta, u svim župama naše Biskupije i u ulozi rektora Biskupskog sjemeništa i rektora Crkve sv. Vlaha pokazao ozbiljnost, duhovnost i pobožnost koju je prenosio na djecu i mlade i sa svima uspostavljao dobre odnose, a ljudi su osobito cijenili i cijene njegovu skromnost i ljudsku toplinu.

Prof. dr. sc. Luko Milić sveučilišni je profesor u mirovini koji je većinu svog radnog vijeka posvetio prosvjetnom djelovanju na srednjoškolskom i visokoškolskom pomorskom obrazovanju. Odgojio je i stručno usmjerio mnoge dubrovačke pomorce, od kojih je značajan dio njih kod profesora Milića i diplomirao.

NK GOŠK Dubrovnik 1919 utemeljen je 22. veljače 1919. godine i slavi 100 godina neprekidnog života, rada i djelovanja. Kako se navodi u objašnjenju prijedloga, gotovo da ne postoji obitelj iz Grada čiji netko nije trenirao, igrao, pohađao utakmice ili radio u ovome klubu.

Pročitajte još

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist