Kultura

CRTICE IZ MALE BRAĆE Cranachova Gospa

Slika Blažene Djevice Marije s djetetom Isusom, koju ima samostan Male braće, naslikana je na limu, dimenzija 28,5 x 39 cm. Slika je s poleđine malim vijcima učvršćena za profilirani metalni okvir, tako da s okvirom ima dimenzije 28,5 x 39 cm. Ona geometrijskom strukturom i kompozicijom odgovara slici koju je 1537. na drvu naslikao Lucas Cranach stariji (Kronach, listopad 1472. – Weimar, 16. listopada 1553.) jedan od značajnijih njemačkih slikara prve polovice 16. stoljeća. Lucasov otac bio je također slikar, a nosio je prezime Sünder (grešnik). Prve pouke u slikarstvu Lucas je dobio od oca, a onda je od 1501. nastavio učiti u Beču. Tu je već 1503. napravio svoja poznata djela u stilu takozvane „Donauschule“. Na slike se 1504. počeo potpisivati „Lucas Cranach“ (Luka iz Cranacha, jer se njegovo rodno mjesto tada tako zvalo). Vjerojatno je to učinio i stoga što mu je otac zbog „čudnog prezimena“ često koristio i potpise: Meister, Moler ili Maler. Lucas je imao dva sina (jedan je Lucas Cranach mlađi) oba slikara, i tri kćerke. Dvorski slikar u Saskoj postao je 1505. i na tom poslu ostao je punih pet desetljeća. Radio je slike i portrete sakralne i profane tematike. Od njega je i 1520. prva slika Martina Luthera (kao augustinskog monaha). Uz to Cranach je vodio ljekarnu u gradu Wittenbergu, kao i tiskaru, odnosno papirnicu, što znači da je imao tri unosna posla.
Original Cranachove Gospe s djetetom Isusom nalazi se danas na glavnom oltaru, kao središnji dio oltarne pale, u katedrali Svetog Jakova u Innsbrucku. Slika je tu došla 1650. iz Dresdena kao dar Erzherzoga Leopolda V. Slika je nazvana Marija Pomoćnica kršćana i postala je jedna od najomiljenijih slika Blažene Djevice Marije, koja je na tisuće puta kopirana po čitavom svijetu. Po toj slici slikar Michael Waldmann mlađi (Freiburg im Breisgau, 1605. – Innsbruck, 1658.) izradio je dvije slike, a ona koju je naslikao 1654. danas se također nalazi u Innsbrucku umetnuta u oltarnu palu u crkvi Majke Božje Pomoćnice (Mariahilf). Napravljeno je i više različitih grafika ove Cranachove slike. Od njih je jednu izradio Schenk Pieter (1660-1711), a jednu Nicolas Bazin (1633-1710), a obje se odnose na sliku Marije Pomoćnice iz Passau. Stari naziv Marija Pomoćnica za Gospu korišten je posebno često za križarskih ratova, kao i kod bitke s Osmanlijama za Beč. Brojne slike, koje su nastale kao kopije Cranachove Gospe nalaze se po srednjoeuropskim zemljama. U Zemun su ovu sliku, koju tamo zovu „Zemunska Gospa“, donijeli franjevci poslije oslobođenja od Turaka i Požarevačkog mira 1718. Kopije Cranachove slike čuvaju još neki franjevački samostani u Hrvatskoj.

Fra Stipe Nosić

Pročitajte još

RADIONICA ZA STUDENTE POVIJESTI U LAZARETIMA Cilj nam je bio ‘inficirati’ ih Arhivom i u tome smo uspjeli!

Dulist

Plesna monodrama ‘Lulu’ za vikend na Lovrjencu

Dulist

Predstava ‘Pod istim krovom’ izvedena u Lazaretima

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija