Koronavirus u Hrvatskoj

COVID potvrda za pozitivne brze antigenske testove vrijedit će kao i kod PCR testa

U utorak u Ministarstvu zdravstva ministar Vili Beroš sastao se s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i epidemiolozima. Nakon sastanka, medijima se obratio ministar Beroš, prenosi Večernji.hr.

– Razgovarali smo o promjeni strategije i činjenici da su sve zemlje Europe limitirane PCR kapacitetima. S obzirom na pojavu boljih brzih antigenskih testova i njihovu reakciju, epidemiolozi su mišljenja da njihova upotreba doživljava novi vid – rekao je ministar Beroš i dodao:

– Dobio sam podatke o aplikaciji novog lijeka, dosad je u RH aplicirano 106 doza u različitim ustanovama, preliminarni podaci su jako dobri. Taj lijek je dobro dati u ranoj fazi bolesti. Zasad ovaj lijek pokazuje dobar učinak – rekao je Beroš.

– Sastali smo se u cilju da pronađemo rješenje da stvorimo infrastrukturu i tehničke uvjete da se brzi antigenski testovi provode na testnim mjestima, s obzirom da su nam potrebni veći kapaciteti testiranja u ovom petom valu, moramo biti spremni za veliki broj testiranja. Dogovorili smo da proširimo mogućnost izrade brzih antigenskih testova uz plaćanje HZZO-a na testna mjesta koja se nalaze u zdravstvenim ustanovama i ordinacijama. Dogovorili smo i na koji način će se to financirati. Brzi antigenski testovi ne moraju se potvrđivati PCR-om, osim kada je to zbilja važno i potrebno – rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. Covid potvrde na temelju brzih testova moći će se dobiti samo u zdravstvenim institucijama i ordinacijama privatne zdravstvene zaštite. Ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić kazao je kako će HZZO plaćati brze antigenske testove prema dijagnostičkim preporukama.

– Nemamo tehničkih mogućnosti da se uputnica upućuje prema ljekarnama pa one neće provoditi brze dijagnostičke testove – rekao je Capak. Istaknuo je kako u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ima 956 testnih mjesta. Dodao je kako će COVID potvrda za pozitivne brze antigenske testove vrijediti kao i kod PCR testa.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija