Koronavirus u Hrvatskoj

COVID potvrda za pozitivne brze antigenske testove vrijedit će kao i kod PCR testa

COVID potvrda za pozitivne brze antigenske testove vrijedit će kao i kod PCR testa

U utorak u Ministarstvu zdravstva ministar Vili Beroš sastao se s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i epidemiolozima. Nakon sastanka, medijima se obratio ministar Beroš, prenosi Večernji.hr.

– Razgovarali smo o promjeni strategije i činjenici da su sve zemlje Europe limitirane PCR kapacitetima. S obzirom na pojavu boljih brzih antigenskih testova i njihovu reakciju, epidemiolozi su mišljenja da njihova upotreba doživljava novi vid – rekao je ministar Beroš i dodao:

– Dobio sam podatke o aplikaciji novog lijeka, dosad je u RH aplicirano 106 doza u različitim ustanovama, preliminarni podaci su jako dobri. Taj lijek je dobro dati u ranoj fazi bolesti. Zasad ovaj lijek pokazuje dobar učinak – rekao je Beroš.

– Sastali smo se u cilju da pronađemo rješenje da stvorimo infrastrukturu i tehničke uvjete da se brzi antigenski testovi provode na testnim mjestima, s obzirom da su nam potrebni veći kapaciteti testiranja u ovom petom valu, moramo biti spremni za veliki broj testiranja. Dogovorili smo da proširimo mogućnost izrade brzih antigenskih testova uz plaćanje HZZO-a na testna mjesta koja se nalaze u zdravstvenim ustanovama i ordinacijama. Dogovorili smo i na koji način će se to financirati. Brzi antigenski testovi ne moraju se potvrđivati PCR-om, osim kada je to zbilja važno i potrebno – rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. Covid potvrde na temelju brzih testova moći će se dobiti samo u zdravstvenim institucijama i ordinacijama privatne zdravstvene zaštite. Ravnatelj HZZO-a Lucian Vukelić kazao je kako će HZZO plaćati brze antigenske testove prema dijagnostičkim preporukama.

– Nemamo tehničkih mogućnosti da se uputnica upućuje prema ljekarnama pa one neće provoditi brze dijagnostičke testove – rekao je Capak. Istaknuo je kako u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ima 956 testnih mjesta. Dodao je kako će COVID potvrda za pozitivne brze antigenske testove vrijediti kao i kod PCR testa.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist