Koronavirus u Hrvatskoj

Božinović: Zasad neće biti dodatnog pooštravanja mjera

Premijer Andrej Plenković održao je sastanak sa Znanstvenim savjetom u Banskim dvorima. Sastanak je održan videovezom, a nakon sastanka dane su izjave medijima, prenosi Večernji.hr.

Izjavu su dali ministri Davor Božinović i Krunoslav Capak.

– Val omikrona je nešto različit u odnosu na ranije valove, veliki se broj ljudi zaražava, nedostaje još čvrstih znanstvenih pokazatelja kada govorimo o težini bolesti. Stanje u Južnoj Africi, ali i nekim dijelovima u Europi govori da je bolest nešto blaža, ali govorimo o velikim brojkama. Ako imate 50 posto blažu sliku, a 4 puta više zaraženih, opet može biti dva puta više hospiotaliziranih. Nakon ove presice počinje i sastanak s ravnateljima svih hrvatskih bolnica. Od dobrih vijesti koje su neki od znanstvenika istakli je činjenica da je u SAD-u, preciznije u njihovim vojnim institutima kreće druga faza ispitivanja cjepiva koje bi imalo širok spektar pokrivenosti novih varijanti, tu se očekuju konkretniji rezultati u razdoblju od 3 do 6 mjeseci, ali i neki lijekovi koji se već i odobravaju – rekao je ministar Davor Božinović.

– Posebno je naglašena važnost uzimanja booster doze jer ima itekakvog utjecaja. Iako je omikron krenuo u Europi, u zemaljama gdje je više cijepljenih, hospitalizacija je manje i manji je broj smrtnih slučajeva. Apeliramo na građane da uzmu tu pojačavajuću dozu. Mi se pripremamo na sve u smislu da budemo spremni i kad je u pitanju mogućnost da ćemo morati koristiti veće kapacitete za testiranje. Kad omikron dođe, gotovo ga je teško zaustaviti, a to onda znači povećano testiranje i priprema cijelog sustava kako bi se održalo zdravlje, ali i održalo gospodarstvo i ekonomija. Na tom tragu treba i gledati ove odluke koje razmatraju i u našem HZJZ-u o tome da se smanji broj dana potrebnih za izolaciju jer na velike brojeve novozaraženih kad bi se lovili kontakti i poslali u samoizolaciju, onda bi puno funkcija u društvu praktički došlo u pitanje. I u tom segmentu se vidi da je taj val drugačiji od prijašnjih – kazao je Božinović.

Capak kaže da su razmijenili iskustva o omikronu s našim znanstvenicima u svijetu.

– Dobili smo pohvale što smo uspjeli zaustaviti brzi dolazak omikrona u Hrvatsku, mi smo bili prva zemlja u Europi koja je uvela zabranu putnika iz Južne Afrike i drugih sedam zemalja. Uveli smo karantenu za naše građane koji se vraćaju iz tih zemalja, imali smo odličnu suradnju s našom graničnom policijom. S nekoliko malih žarišta koje smo imali, nije bilo dodatnog širenja omikrona. Danas smo promijenili naše preporuke, popustili smo malo mjere – rekao je Krunoslav Capak.

– Spremni smo za nove promjene preporuka – istaknuo je.

– Imamo osam sekvenciranih slučajeva omikrona i imamo još osam visoko suspektnih i danas imamo još nekoliko novih slučajeva, ali radi se o tri ili četiri nova slučaja koji su visoko suspektni – rekao je Capak. Božinovića su novinari upitali je li bilo govora o postrožavanju mjera i o produženju radnog vremena za blagdane.

– Spomenuli smo da je odluka donesena i nećemo je mijenjati. Kao što je najavljeno i prvi dio odluke je konzumiran na Badnjak, ostaje nam produženje radnog vremena i na samu novu godinu. Ostale odluke će biti produžene u formi u kojoj jesu, mi ćemo ih produžiti vjerojatno sutra – rekao je Božinović i dodao kako zasad neće biti dodatnog pooštravanja mjera.

Capak je kazao da povećavaju kapacitete za testiranje. – Računamo da sada možemo u jednom danu napraviti 20 tisuća PCR-ova. Što se tiče testiranja, nećemo imati problema – rekao je Capak.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija