Zanimljivosti

BOGAT I RAZNOLIK PROGRAM Završio je deseti Festival znanosti

BOGAT I RAZNOLIK PROGRAM Završio je deseti Festival znanosti

Festival znanosti u organizaciji Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, deseti je put zaredom održan u Dubrovniku, od 10. do 15. svibnja 2021. godine. Tema ovogodišnjeg Festivala bila je Kultura znanosti, a partner u realizaciji programa bila je Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika. U programu su sudjelovali Odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika, Informatički klub Futura, Dom Marina Držića, Istraživački centar LARIAT Sveučilišta u Dubrovniku, Lovci na oluje Dubrovnik, Gimnazija Dubrovnik, Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik, Osnovna škola Marina Getaldića i Dječji vrtić Izviđač.

Program Festivala započeo je radionicom Držićeve biljke s Omble koju su vodile muzejske pedagoginje Jasmina Runje (Dom Marina Držića) i Dubravka Tullio (Prirodoslovni muzej Dubrovnik). Radionica je započela uvodnim razgovorom o bilju, lokalitetu na kojem određeno bilje raste, njegovim oblicima, bojama i mirisima, a nastavila se razgovorom o Marinu Držiću, njegovom boravku i ljubavi prema području rijeke Omble, zbog čega ga je i pratio nadimak Vidra. Analizirajući njegov rad uočit ćemo da u svojim djelima spominje bosiljak, garofalak, jabučicu, kupusac, krušku, lijer, loćiku, luk, morač, rozicu/ružicu, ružu, smokvu, trator, travicu, viojlu i žito, kao i ostalo raznobojno cvijeće, drveće poput hrasta i oraha te zlatne dunje. Nakon uvodnog dijela polaznici radionice su krenuli u realizaciju, pri čemu su se izražavali grafičkom tehnikom visokog tiska – karton tiskom.

Nakon radionice otvorena je izložba fotografija Udruge Lovci na oluje Dubrovnik pod nazivom Kamen pod zubom (ne)vremena. Autori fotografija su Hrvoje Batinić, Boris Bašić, Hrvoje Margaretić, Daniel Pavlinović i Teo Radić. Na izložbi su predstavljene fotografije arhetipskog krajolika Dubrovnika u nesvakidašnjem svjetlu i dramatičnoj atmosferi vremenskih (ne)prilika. Članovi Udruge Lovci na oluje Dubrovnik u sebi nose prkos i hrabrost te se suprotstavljaju meteorološkim neprilikama baš kao i njihov Grad, koji im je najveća inspiracija.
Mališani iz Dječjeg vrtića Izviđač sudjelovali su u edukativno-kreativnim radionicama Naše plavo more i Vrtić pod suncem. U kratkom i zanimljivom predavanju prilagođenom vrtićkom uzrastu pričali smo o važnosti očuvanja zelenih površina, razvoju biljaka te o ulozi kukaca oprašivača u cijelom ekosustavu. Djeca su uz pomoć voditeljica radionice, muzejske padagoginje Dubravke Tullio i više kustosice Ane Kuzman te odgajateljica učila o vrtlarenju i korištenju vrtnog alata, presađivala biljke, istraživala zemlju i učila o prirodnim zakonitostima.

U organizaciji Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika, u dječjem vrtiću Pile održana je radionica Zero waste boje. Tijekom radionice prezentirano je bilje i pripremljeni pigmenti te su djeca imala priliku otkriti kako primijeniti prirodna bojila porijeklom od luka, broća, šipka, bora itd. Radionica Zero waste boje osmišljena je kao dio izložbe Tehničkog muzeja Nikola Tesla Priroda – laboratorij boja te se više puta provodila od 2015. godine u Zagrebu, Dubrovniku, na otoku Lokrumu, na Pelješcu, u Karlovcu. Uz autorice izložbe i radionice Katarinu Ivanišin Kardum i Mariju Crnčević, suradnice u ostvarenju ovogodišnjeg programa su Ana Sutlović, Erna Raguž-Lučić, Katija Dolina i Barbara Margaretić.
U organizaciji Zajednice tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika te Informatičkog kluba Futura održana je radionica Robotika i programiranje bez ekrana koristeći set Cubetto robota. Voditelj radionice je tajnik Zajednice Tomo Sjekavica, a u njoj su sudjelovali učenici četvrtog razreda Osnovne škole Marina Getaldića. Tomo Sjekavica također je održao i Scratch radionicu programiranja na Zoom platformi.

U okviru programa Festivala održan je i Dan otvorenih vrata Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) u sklopu Odjela za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku. Odjel su posjetili učenici Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik. Profesorice Gimnazije Dubrovnik Maja Sambrailo, Andrea Sebastijan, Mares Golubović i Linda Jurkić sa svojim vrijednim učenicima osmislile su i izradile vrlo zanimljiv video koji kroz pokuse prikazuje kako nam je znanost pomogla i olakšala život od početka ljudskog roda do danas.

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist