Aktualno

Blagdan je svetog Luke

Spomendan svetog Luke, kršćanskog sveca i evanđelista u liturgijskom kalendaru obilježava se na današnji dan, 18. listopada. Kroničar svog vremena te autor trećeg Evanđelja i Djela apostolskih, prema kršćanskoj predaji nije upoznao Isusa već se njegovo djelovanje usko veže uz svetog Pavla. Nakon preobraćenja s poganstva na kršćanstvo vjerno ga je pratio po njegovim apostolskim putovanjima kada se i odrekao svoje liječničke službe, posvetio propovjedničkom djelovanju i bio svjedok stvaranja prve crkvene zajednice, pišu iz Muzeja i galerija Konavala.

Crkva svetog Luku slavi kao mučenika iako nisu u potpunosti poznati detalji njegove smrti. Danas se Lukin grob nalazi u bazilici svete Justine u Padovi uz koji je izložena i jedna od prvih nastalih ikona Bogorodice za koju se smatra da ju je naslikao upravo sveti Luka zbog čega se i štuje kao zaštitnik umjetnika, odnosno slikara, kipara, drvodjelaca, zlatara. Sarkofag s relikvijama u Padovu je prenesen iz ondašnjeg Carigrada, no dijelovi njegovih posmrtnih ostataka nalaze se na više mjesta u Europi. Kao i Lukina smrt, put raspršivanja njegovih moći nije u potpunosti razjašnjen.
Dio tradicije kršćanstva od njegovog začetka jest štovanje i vjerovanje u čudotvorne i ozdraviteljske moći relikvija te brojne crkve čuvaju moći svetaca smještene u relikvijare. Moći svetog Luke nalaze se i u našoj neposrednoj blizini, u Dubrovniku. Naime, u riznici dubrovačke katedrale čuvaju se moći noge sv. Luke, dok se u samostanu Male braće čuvaju moći prsta sv. Luke. Ne zna se kada i kako su moći tu dospjele, ali utisnuta godina 1555. i natpis na relikvijaru Moćnika prsta svetoga Luke koji glasi R S Lucee Vangel Loci Stagni odnosno Relikvije sv. Luke evanđelista, mjesta Ston potvrđuje da su se nalazile u Stonu i da je za njih u to vrijeme napravljena pozlaćena oklopnica u obliku prsta.
Sveti Luka i kao liječnik i kao zaštitnik liječnika nalazi i simbolično mjesto unutar samostana Male braće u kojem se nalazi jedna od najstarijih ljekarni u Europi unutar čijih se zidova čuvaju stoljetna ljekarnička znanja i recepture biljne medicine.
U konavoskoj narodnoj, kao i u katoličkoj tradiciji, sveti Luka nalazi mjesto među brojnim osobnim, obiteljskim i seoskim zaštitnicima. U Konavlima postoje tri crkve posvećene svetom Luki: grobna crkva iz 18. stoljeća na Lučinu brdu u Komajima, kasnobarokna grobna crkva u Radovčićima Gornjim obnovljena krajem devedesetih godina 20. stoljeća te crkva svetog Luke iz 16. stoljeća u Brotnicama. Sveti Luka u ovim se mjestima slavi kao krsno ime te slavlje Lučin dana postaje neizostavni dio identiteta ovih sela.
Osim u kontekstu pučke pobožnosti, spomendan svetog Luke nalazi svoje mjesto i u narodnoj usmenoj književnosti Konavala. To se prvenstveno odnosi na izraze i poslovice vezane za kalendar, a koje se koriste kao tradicionalne meteorološke prognoze. Tako se u Konavlima i danas može čuti izraz lučino jeto koje sugerira toplo i suho vrijeme oko Lukinog spomendana, dok s druge strane poslovica Sveti Luka u jarbule lupa, za njim majka u šačice huka, sine Luka ne pomori puka govori o olujnom vremenu u drugoj polovici listopada. U skladu s vremenom koje sveti Luka donese vrijedni će Konavljani u tom razdoblju posaditi luk, sočivo, bob i bobicu.

Objavljeno u Samonikle priče iz muzeja

Naslovna fotografija: sv. Luka iz Male braće

Pročitajte još

Ibrica Jusić jedan je od kandidata za predstavnika Hrvatske na Eurosongu

Dulist

POMOĆ ZA DUBROVČANE Pridružite se humanitarnoj akciji za 26 djece

Dulist

NENO ALARM Hrvatska dobiva sustav uzbunjivanja koji pomaže kod brzog pronalaska nestale djece

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija