Aktualno

Napustila nas je velika umjetnica Jagoda Buić

U 93. godini života, u svom domu u Veneciju, preminula je velika hrvatska umjetnica Jagoda Buić Wuttke.
-Ipak je otišla iz svoje obožavane Venecije, u vječni mir i slavu, uz zahvalu svih nas za sve one knjige i mudrosti koje nam je dijelila – zapisao je dubrovački kulturni djelatnik Mišo Mihočević prisjetivši se i njenih riječi tijekom njegovog zadnjeg posjeta prije petnaestak dana, koje prenosimo: “Miš (tako me je zvala čitav život), ti i ja moramo otić’ na Itaku.!”; “Ok, s tobom rado, nisam nikad bio. A zašto baš na Itaku?”; “Zato jer tamo ima nešto tako konačno i definitvno.”

Jagoda Buić je rođena u Splitu, a živjela je i radila u Dubrovniku, Veneciji i Parizu. Studirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti i dizajna te povijest umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu, a diplomirala na Akademie für angewandte Kunst u Beču. Studirala je filmsku scenografiju u Cinecittà u Rimu i povijest kostimografije u Centro delle Arti e del Costume u Palazzo Grassi u Veneciji. Realizirala je više od 120 projekata kao kostimografkinja i scenografkinja za opere, balete, drame i filmove u različitim zemljama. Njezin umjetnički pristup kazalištu sastoji se od inzistiranja na velikim prostornim ostvarenjima avangardnog duha te interesu za mit i klasični svijet. Godine 1965. stvara svoju prvu tekstilnu formu u prostoru, koju je otkupio Muzej Stedelijk iz Amsterdama. Otada izlaže svoje monumentalne tekstilne instalacije na svjetskim bijenalima i u najvažnijim svjetskim muzejima. Njezina su djela u mnogim javnim i privatnim umjetničkim zbirkama (u Metropolitan Museumu u New Yorku, Muzeju moderne umjetnosti i Parizu itd.). Dobitnica je brojnih svjetskih i domaćih nagrada. Živi i radi u Dubrovniku, Veneciji i Parizu.

Pročitajte još

Kulminacija priče o sve većem nezadovoljstvu djelatnika Muzeja? Inspekcijski nadzor u Kneževom dvoru!

Dulist

Ibrica Jusić jedan je od kandidata za predstavnika Hrvatske na Eurosongu

Dulist

POMOĆ ZA DUBROVČANE Pridružite se humanitarnoj akciji za 26 djece

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija