Aktualno

BIT ĆEMO CIJELU KRIZNU GODINU BEZ KLJUČNOG DOKUMENTA Nova Strategija razvoja održivog turizma do 2030. stiže tek krajem 2022.

BIT ĆEMO CIJELU KRIZNU GODINU BEZ KLJUČNOG DOKUMENTA Nova Strategija razvoja održivog turizma do 2030. stiže tek krajem 2022.

Hrvatska je bez Strategije razvoja održivog turizma ostala taman u pande­mijskoj 2020. godini kada je ovaj važan strateški dokument i istekao. Ministar­stvo turizma i sporta trebalo bi stoga iznjedriti novi strateški okvir u kojem bi se održivi turizam trebao razvijati od 2021. do 2030. Međutim, do toga neće doći tako brzo. Kako su za DuList potvr­dili iz Ministarstva turizma i sporta, usvajanje Strategije razvoja održivog turizma do 2030. godine u Hrvatskom saboru očekuje se tek u 3. kvartalu 2022. Dakle, do sada najvažnija grana hrvatskog gospodarstva, ostat će cijelu godinu dana bez strateškog dokumenta i to u koronakrizi. Provjerili smo s Mini­starstvom turizma i sporta što će sve Strategija razvoja održivog turizma obu­hvaćati, a njezino donošenje za DuList su prokomentirali i direktor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić i direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Ana Hrnić.
— U skladu sa Zakonom o javnoj nabavi javno je savjetovanje prošla dokumentacija o nabavi u postupku javne nabave usluga savjetovanja u izradi Strategije. Primjedbe i prijed­lozi su bili vezani uz uvjete navedene u dokumentaciji, od čega su neki prihva­ćeni, a neki ne. Ministarstvo turizma i sporta trenutačno je u postupku oda­bira izvršitelja usluge po provedenoj javnoj nabavi – odgovorili su DuListu iz Ministarstva turizma i sporta te su na naše pitanje o glavnim naglascima i strateškim ciljevima koje će strategija obuhvaćati naveli one stavke kojima je unutar Nacionalne razvojne strategije RH do 2030. definiran razvoj održivog turizma.
Usklađenje s Nacionalnom strategijom
— Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine strateški je akt dugo­ročnog planiranja i mora biti u skladu s Nacionalnom razvojnom strategijom Republike Hrvatske do 2030. godine. Kako je navedeno u ovoj strategiji, pri­oriteti javne politike koja će pridonijeti razvoju održivog, inovativnog i otpor­nog turizma su poticanje ulaganja u održiv, niskougljični rast turizma, pove­ćanje multiplikacijskih učinaka turizma na područja poljoprivrede, digitalizacije, prometa, energije i okoliša te sporta i kreativnih industrija, zatim razvoj funkcionalnih i održivih turističkih regija zbog cjelovitog turističkog doživ­ljaja i produljenja sezone kroz ulaganja u javnu turističku infrastrukturu i pro­mociju, integralno upravljanje desti­nacijama radi pronalaženja odgovara­jućih specijalizacija, ponude dodatnih sadržaja i produljenja sezone. Slijedi turistička valorizacija i prezentacija kulturne i prirodne baštine, gastronom­ske i enološke ponude, prijelaz prema nišama više dodane vrijednosti, uz naglasak na rast kvalitete ponude, digi­talizaciju, inovacije i povećanju ponude smještajnih kapaciteta visoke kvalitete, otklanjanje administrativnih prepreka i poboljšanje dostupnosti javne infra­strukture za realizaciju investicija u turizmu, pozicioniranje prema novim i velikim, brzorastućim globalnim emi­tivnim tržištima te promoviranje Hrvat­ske kao sigurne i zdrave destinacije koja nudi visokokvalitetnu i raznovrsnu turi­stičku uslugu – naveli su iz Ministarstva.
Strategiju razvoja održivog turizma do 2030. pratit će i Nacionalni plan razvoja ove grane gospodarstva od 2021. do 2027. na kojeg ćemo čekati još duže. Iz Ministarstva su DuListu odgovorili kako su trenutno u postupku odabira izvršitelja usluge po provedenoj javnoj nabavi te da se njegovo donošenje u Hrvatskom saboru očekuje u trećem kvartalu 2022. i to nakon usvajanja Stra­tegije razvoja održivog turizma. ­
Prioritetna područja
Nacionalni plan, naglasili su iz Mini­starstva turizma i sporta, pobliže će definirati provedbu strateškog cilja i prioritetnog područja javnih politika za sektor turizma iz Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. te Strategije razvoja održivog turizma do 2030.
— U okviru Nacionalnog plana odre­dit će se terminski plan provedbe proje­kata od strateškog značaja, izradit će se indikativni financijski plan s prikazom financijskih pretpostavki za provedbu posebnih ciljeva i projekata od važnosti za područje turizma kao i okvir za pra­ćenje i vrednovanje Nacionalnog plana – naveli su iz Ministarstva.
Direktor Turističke zajednice Dubro­vačko-neretvanske županije Vladimir Bakić mišljenja je kako je teško iz ove perspektive promatrati kako će se situ­acija dalje razvijati, ali da se treba nadati da pandemija neće trajati godinama.
BIT ĆEMO CIJELU KRIZNU GODINU BEZ KLJUČNOG DOKUMENTA Nova Strategija razvoja održivog turizma do 2030. stiže tek krajem 2022.
— To su sve naravno očekivanja. Stra­teške dokumente treba donositi, na njima predano raditi te ih usklađivati s važnim trendovima koji su prisutni, neovisno o pandemiji. O održivom turizmu govorilo se i prije pojave pan­demije te vjerujem da je dobrim dije­lom to bio element dosadašnjeg razvoja hrvatskog turizma – mišljenja je direk­tor Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije Vladimir Bakić.
Održiv i otporan turizam
Kada se govori o održivosti, naglašava, ona je povezana s očuvanjem prostora što uključuje i određenu institucio­nalnu zaštitu pojedinih dijelova pri­rode, zatim i urbanističko planiranje u većim urbanim područjima kao i primjenu suvremenih učinaka uštede energije. Neizostavan dio cijele priče je i digitalna sfera. Strategija razvoja odr­živog turizma sagledavala bi i moguće potpore iz europskih fondova.
Direktorica dubrovačke turističke zajednice Ana Hrnić istaknula je da Strategija razvoja održivog turizma do 2030. predstavlja programsko polazi­šte za daljnji razvoj turizma te da je u njoj kao jedan od prioriteta naveden razvoj održivog, inovativnog i otpornog turizma. Naglasila je da je u tom kon­tekstu cilj Dubrovnika biti cjelogodišnja destinacija vrhunske kvalitete, auten­tičnosti i održivog turizma.
— Mjere koje su poduzete kroz pro­gram Respect the City daju odlične rezultate i trebamo nastaviti dalje u tom smjeru, unatoč trenutnoj situaciji u kojoj se nalazimo. Akcijski plan Respect the City je u fazi finalizacije, a izrađen je dijelom temeljen na Planu upravlja­nja svjetskim dobrom UNESCO-a ‘Sta­rim gradom Dubrovnikom’, dotiče i turizma. Projekt multifunkcionalne dvorane Gospino polje 2025. značajno će povećati konkurentnost Dubrovnika kao destinacije kongresnog turizma te omogućiti i organizaciju raznih drugih događanja u tim za nas strateškim raz­dobljima godine – istaknula je Hrnić.
BIT ĆEMO CIJELU KRIZNU GODINU BEZ KLJUČNOG DOKUMENTA Nova Strategija razvoja održivog turizma do 2030. stiže tek krajem 2022.
Sigurnosni turistički okvir
S našim sugovornicima dotaknuli smo se i posljednjih napora mediteranskih zemalja poput Grčke i Španjolske koje su osmislile svojevrsni sigurnosni okvir za putovanja u vrijeme pandemije te im je, prema dostupnim informacijama, zbog toga porastao ‘booking’. Pitali smo ih smatraju li da bi i Hrvatska uskoro trebala osmisliti sličan okvir kako bi vratila turiste.
— Europska komisija predstavila je prijedlog Uredbe koji se odnosi na olakšavanje slobode kretanja građana unutar EU-a. Digitalne zelene potvrde vrijedit će u svim državama članicama EU-a. Kao turistička zemlja, Hrvat­ska pozdravlja svaki dokument koji će olakšati turistička kretanja putem ujed­načenih i predvidljivih pravila. Važno je naglasiti da će i osobe koje nemaju digitalnu zelenu potvrdu moći puto­vati. Digitalna zelena potvrda trebala bi sadržavati QR kod s digitalnim pot­pisom radi zaštite od krivotvorenja. QR kod će se skenirati i tako će se provjeravati potpis. Provjere će se odvi­jati na graničnim prijelazima – naglasili su iz Ministarstva turizma i sporta.
Direktor županijskog TZ-a Vladimir Bakić mišljenja je kako određene zemlje ne odstupaju od prakse kojom se vodi Europska unija.
— Najave o povećanom bookingu pojavljuju se u medijima, ali, konkretno, koliko mi je poznato, Grčka je najavila da će od 15. svibnja krenuti s procesom liberalnijeg ulaska u zemlju i da će pri­znavati negativne PCR testove, procije­pljenost ili preboljenje COVID-a. Riječ je o nečemu što je istovjetno s onim što Europska unija definira zelenom potvr­dom. Slične najave dolaze i iz Austrije i Španjolske. Ne bih rekao da su zemlje poput Grčke, Španjolske, Austrije ili Portugala izašle izvan pristupa koji je evidentan za sve zemlje Europske unije. Tako se i Hrvatska ponaša – ističe Vla­dimir Bakić.
Direktorica dubrovačkog TZ-a govori kako je od prioritetne važnosti definirati i postaviti jasne kriterije i pravila prije svega vezano za uvjete ulaska u RH, kao i komunicirati sve relevantne informa­cije vezano za boravak u destinaciji.
— Kroz projekt Safe Stay in Croatia posjetitelji mogu biti sigurni da su na lokaciji poduzete propisane epidemi­ološke mjere i preporuke. Gradonačel­nik Mato Franković predložio je skla­panje sporazuma s trećim zemljama, prioritetno s Velikom Britanijom koja je ključno emitivno tržište Dubrov­nika te uvođenje jasnih pravila dola­ska u Republiku Hrvatsku podjelom na crvene, narančaste i zelene zone. Ovi­sno o zoni postavljaju se uvjeti ulaska u Hrvatsku, odnosno potreba testiranja ili dokaz o preboljenom covid-19 i cije­pljenju kad se ne uvjetuje testiranje, bez obzira iz koje zone dolazili. Smatram da bi ovakav sustav bio iznimno efikasan i nadam se da će se u što skorije vrijeme ići u tom smjeru – zaključuje Ana Hrnić.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 31. ožujka 2021.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist