Politika

PROVJERILI SMO KOLIKOM SE BROJU MANDATA NADAJU IZBORNI AKTERI Prema kome će i građani i D’Hondt biti nemilosrdni?

PROVJERILI SMO KOLIKOM SE BROJU MANDATA NADAJU IZBORNI AKTERI Prema kome će i građani i D’Hondt biti nemilosrdni?

Gradski vijećnici otišli su na trajni odmor, odnosno 29. ožujka posljednji put su se sastali u ovom sazivu. Tek nakon lokalnih izbora dobit ćemo nove predstavnike građana, a njihov ukupni broj od ljeta će biti manji nego dosad. Naime, izmjenama zakona novo Gradsko vijeće imat će četiri vijećnika manje, odnosno umjesto dosadašnjih 25 bit će ih 21. To će ujedno značiti i veću borbu za mandate, a za njihovo osvaja­nje trebat će i veći broj glasova. Zani­malo nas je kakve su želje, odnosno koje su ciljeve sebi postavili kandidati za gradonačelnika Dubrovnika kada je riječ o broju mandata. Svi naravno pri­željkuju kako će u odnosu na aktualni saziv povećati broj vijećnika. No, opre­zni su u iznošenju konkretnijih brojki.
Aktualni gradski vijećnik i Mostov kandidat za gradonačelnika Maro Kri­stić ističe kako očekuju da će se nji­hov broj osvojenih mandata povećati u odnosu na prošle izbore te da će uspjeti osvojiti minimalno tri mandata umje­sto dosadašnja dva.
Šaroliko Vijeće
— Očekujem da će gotovo svi kandidati, odnosno političke opcije koje su istakle svoju kandidaturu imati svoje vijećnike u novom sazivu, samim time imat ćemo poprilično šarolik sastav Gradskog vijeća. Imamo opravdana očekivanja da će se naš broj mandata povećati u odnosu na prošle izbore. Ipak smo bili najaktivnija i najkonstruktivnija poli­tička opcija u Gradskom vijeću u pro­teklom razdoblju – govori nam Kristić.
— Na sve protekle izbore smo praktički izlazili bez organizacije i bez infrastrukture, oslanjali smo se na indi­vidualne kvalitete. Sad imamo organi­zaciju i veliki broj novih članova, poje­dinaca koji su javno već prepoznatljive osobe i mislim da će to sigurno doni­jeti dodanu vrijednost našim izgledima – rekao je. Očekuje kako će sve političke opcije koje su sudjelovale u vlasti u pro­teklom četverogodišnjem mandatu, a to su HDZ, Pero Vićan i DUSTRA, pasti s brojem mandata.
— Bit će zahtjevno sastaviti većinu i bit će iznimno teško upravljati gra­dom na trgovačkom principu na kojem se dosad radilo. Trebat će puno više sposobnosti i umješnosti onome tko bude gradonačelnik da praktički pri­voli ostale aktere na suradnju, odno­sno trebat će uključiti onaj faktor koji je nedostajao u proteklom četverogodiš­njem mandatu, a to je dijalog. Smatram da je to puno bolja pozicija za Grad jer onda će svi politički akteri imati priliku i mogućnosti pokazati koliko vrijede i koliko mogu – govori Kristić. Je li to na tragu Dubrovačkog dogovora iz 2013.,
upitali smo.
— Nadam se da u Gradskom vijeću više ne postoji takva vrsta volje poje­dinaca da okrenu leđa svojim sugrađa­nima i da rade isključivo u privatnom interesu. Nadam se da će prevladati razum s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo i na krizu koja nije kratkog daha. Svi trebamo razmišljati u zajed­ničkom kontekstu i raditi u korist gra­đana – ističe dalje.
Minimalno tri
I SDP ide na minimalno tri mandata. Rekao nam je kandidat za gradonačel­nika ove stranke Ivan Tropan.
— Za ostale mi je u ovom trenutku jako teško procijeniti i nešto prognozi­rati – bio je kratak Tropan.
Složio se s procjenama kako će zbog manjeg broja vijećnika biti teže sasta­viti većinu.
— Slažem se, ima puno uvjetno rečeno malih lokalnih stranki i bit će jako napeta situacija – zaključuje.
I Dubrovački demokratski sabor sma­tra kako ima snage da na ovim izborima osvoji veći broj mandata nego 2017., kad su imali tri vijećnika. Kandidata za gra­donačelnika ove stranke Pera Vićana nismo htjeli ometati tijekom oporavka od Covida pa smo porazgovarali s aktualnim vijećnikom DDS-a Ivanom Jelčićem.
Optimistično raspoloženje
— Mi smo već skoro dva desetljeća aktivni u Gradskom vijeću i nikada nismo bili ispod tri mandata tako da su definitivno dno naših očekivanja tri mandata. Znamo da je sad manje vijeć­nika, ali mi smo poprilično sigurni da su tri mandata i dalje vrlo lako dostižna. U razgovoru s ljudima nekako nam se čini da među njima vlada dosta opti­mistično raspoloženje što se tiče DDS-a. Stoga i mi možemo biti optimistični u najavama da sigurno nećemo biti ispod te brojke, a sve poviše tri će defi­nitivno biti premija. To je nešto lijepo za nadati se, a možda je sad malo teže za očekivati s manjim brojem vijećnika. Velika borba za jednog vijećnika vodit će se pri dnu ljestvice, a mi nismo tu. Mi smo definitivno pri vrhu, a zavisi kako nam se D’Hondt okrene u tim nekim krajnjim kalkulacijama – govori Jelčić.
Nije želio ulaziti u procjene drugih aktera na izborima.
Na naše pitanje hoće li teško biti doći do većine, ističe kako se po njemu od prošlih izbora nije nešto pretjerano promijenilo.
— Ne očekujem neke nove aktere. Možda izgubimo neke koji su prošli put jedva prešli prag, ali sumnjam da tu ima ijedna druga nova snaga. Nitko se novi nije isprofilirao – zaključuje Jelčić.
‘S pet bismo bili zadovoljni’
Kandidat za gradonačelnika stranke Srđ je Grad Đuro Capor napominje kako očekuje stvarnu promjenu u načinu upravljanja gradom. ‘S pet mandata bili bismo zadovoljni’ poručuje. No, nagla­šava kako će o tome građani odlučiti.
— Očekujemo ulazak u drugi krug i veliki broj vijećnika koji će to omogu­ćiti. Vjerujem da nas građani prepo­znaju, baš kao i naš rad sve ove godine te da će velikim izlaskom na izbore omogućiti tu promjenu koja je gradu potrebna. Očekujem da će građani znati kazniti nerad, odnosno da će na izbo­rima kazniti sve ove koji su zarobljeni u klijentelističke mreže koje upropašta­vaju grad i koji su ga i doveli u ovu situ­aciju – ističe.
Capor govori kako će, s obzirom na manji broj vijećnika, biti teže osvojiti drugi mandat te da će to ići na ruku veli­kim i dobro organiziranim strankama.
— Međutim, uvijek je presudna moti­vacija i ono što ljudi stvarno predstav­ljaju. Tko je dovoljno motiviran i pre­poznat iz svog dosadašnjeg rada, znat će pronaći način kako se nositi s Covid situacijom i krizom jer to nas očekuje po dolasku na mjesto upravljanja gra­dom. Trebat će se znati nositi s kri­zom koja je prisutna. I kampanja treba pokazati da smo za to spremni – govori Capor.
I njega smo pitali hoće li novo grad­sko vijeće biti šaroliko te koliko će biti teško sastaviti većinu.
— Vidjeli smo unatrag 15 godina jako puno neprincipijelnih koalicija. Svje­dočili smo i izdajničkoj nevjerodostoj­noj koaliciji, Dubrovačkom dogovoru. Uvijek je bilo onih koji su spremni za izdaju interesa građana te se nadam da će građani prepoznati tko su oni koji zaslužuju njihovo povjerenje, a tko su oni koji su ih toliko puta već prevarili – zaključuje Capor.
‘HDZ 7, mi 5’
Kandidat platforme Dubrovnik naš Grad Andro Vlahušić govori nam kako će HDZ vjerojatno imati najveći broj mandata i to njih 7, procjenjuje, dok će njegova lista biti odmah iza s pet osvo­jenih mandata.
— Mislim da je HDZ s partnerima na sedam mandata i da su sad u velikim problemima i HSS i HSU jer kako ih sta­viti u prvih sedam. Mi smo na pet, a za tri mjesta imamo ozbiljne kandidate poput Dustre, DDS-a, SDP-a i Srđ je Grad. Teško da će itko od njih doći na četiri mandata jer za to treba preko 16 posto glasova. Bit će zanimljiva scena – govori Vlahušić.
— Trebamo se vratiti konsenzualnom modelu, treba nam dogovor oko bitnih stvari u vremenu nikad veće krize – ponovio je Vlahušić svoj stav o modelu po kojem bi u novom sazivu trebalo dje­lovati Gradsko vijeće.
Čelnik DUSTRA-e, ujedno i kandidat za gradonačelnika te stranke Željko Raguž nije želio govoriti o konkretnom brojkama.
— Kako god građani budu izabrali mi ćemo biti sretni jer jedino za što navi­jamo je što veća izlaznost. Ne želim gatati, nismo to radili ni zadnji put. Bra­nimo veliku brojku, drugo mjesto i uvje­reni smo da smo uspješno radili u prote­kle četiri godine i da će građani to znati honorirati na izborima – govori Raguž. Napomenuo je kako su 2017. godine osvojili tri mandata, no s tim brojem glasova u novom vijeću ne bi imali nego dva mandata.
— No, tad bi ta dva imala jačinu tri. Vidjet ćemo gdje će nestati ta četiri mandata, a sad je teško prognozirati tko će iznenaditi – zaključio je.
Aktualni gradonačelnik i HDZ-ov kan­didat za gradonačelnika na svibanjskim izborima Mato Franković poručio nam je kako politička kampanja započinje sredinom travnja te da će se dotad suz­držati od izjava na ovu temu.
Svakako treba podsjetiti kako je 2017. godine Hrvatska demokratska zajed­nica osvojila najveći broj mandata, njih deset. Lista HNS-a osvojila je 3 vijeć­nička mandata, a isto toliko pripalo je i DUSTRA-i te DDS-u. SDP i MOST imala su po 2 vijećnička mandata u ovom sazivu, dok su Srđevci i HSS u Vijeću bili pri­sutno s po jednim vijećnikom.
U prethodnom sazivu od 2015. do 2017. godine je HDZ pak imao 6 man­data, odnosno 8 s koalicijskim par­tnerima HSLS-om, HSS-om i HSP-om. Lijeva koalicija SDP-a i HNS-a imala je s partnerom HSU-om 9 mandata. DUSTRA je imala jedan mandat, Srđevci 3, a DDS Pera Vićana 4.
Za jedan mandat na izborima 2017. bilo je potrebno 584 glasa, a po D’Hondtovoj metodi čak 18,6 posto gla­sova nije ostvarilo mandat. Za kraj spo­menimo se i saziva iz 2013. kada je na snazi bio Dubrovački dogovor. Od 25 vijećnika, koalicija HDZ-HSP AS imala je pet vijećnika, HNS-HSS četiri, DDS tri vijećnika, a isto toliko imali su i Hrvat­ski Laburisti-stranka rada i KLGB Igora Miošića poznatija kao ‘Srđ je Grad’. SDP je imao dva vijećnika, HSU i HSLS po jednog, a u vijeću su bila i dva neza­visna vijećnika i jedna nezavisna vijećnica. Po izborima je sklopljen tzv. Dubrovački dogovor, odnosno nefor­malna koalicija u kojoj su sudjelovale stranke i koalicije HDZ-HSP AS, HNS-HSS, HSU, DDS i SDP čime je tada dobi­veno i više od potrebnih većinskih 13 od 25 vijećničkih ruku.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 24. ožujka 2021.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist