Koronavirus u Hrvatskoj

Beroš: Za Badnjak i Staru godinu ugostiteljski objekti radit će do 2 sata ujutro

Ministar Vili Beroš rekao je u srijedu da će za Badnjak i Staru godinu ugostiteljski objekti raditi do 2 sata ujutro, piše Rtl.hr.

– Razgovarali smo o produženju radnog vremena. Imamo osam slučajeva omikrona. U ovom trenutku je mirna epidemiološka situacija i možemo izaći ususret i produžit ćemo rad do 2 sata poslije ponoći u noći s Badnjaka na Božić i sa Stare i Novu godinu – rekao je nakon Užeg kabineta Vlade.

– Otvoreni prostor je uvijek bolji jer je manja mogućnost širenja virusa. Epidemiolozi misle da s ta četiri dodatna sata nećemo naštetiti epidemiološkoj slici, a građanima ćemo zahvaliti za odgovorno epidemiološko ponašanje – rekao je Beroš.

Kazao je i da je zadovoljan odlukom Ustavnog suda o covid-potvrdama.

– Obrazloženje je utemeljeno u struci, mi ćemo na zahtjev Suda bolje elaborirati mjeru. Sve mjere su usmjerene samo zaštiti života i zdravlja ljudi – dodao je.

Kad je riječ o prijetnji omikrona, ministar kaže:

– WHO svrstava omikron kao prijetnju. Dva osnovna pitanja su koliko se brzo širi i koliko tešku kliničku sliku izaziva. Mogu reći – navode se tmurna predviđanja, a to je da će omikron prevladati u Europi. To nije dobro i na to moramo biti spremni – kazao je.

Dodao je da se pokazalo kako se u Južnoj Africi omikron širi dva do tri puta brže.

– Ustanovljeno je da su dvaput cijepljeni pozitivno odgovarali u usporedbi s deltom. Za omikron je učinkovitost od 33 posto. Zato je važna booster doza – rekao je.

– Kada je riječ o kliničkim istraživanjima, u Hong Kongu kažu da se 70 posto više širi zrakom. Dobro je što se u in vitro uvjetima na plućnim stanicama širi deset puta manje – rekao je Beroš i dodao: “Siječanj nam nosi velike izazove.”

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija