Koronavirus u Hrvatskoj

Beroš: Za Badnjak i Staru godinu ugostiteljski objekti radit će do 2 sata ujutro

Beroš: Za Badnjak i Staru godinu ugostiteljski objekti radit će do 2 sata ujutro

Ministar Vili Beroš rekao je u srijedu da će za Badnjak i Staru godinu ugostiteljski objekti raditi do 2 sata ujutro, piše Rtl.hr.

– Razgovarali smo o produženju radnog vremena. Imamo osam slučajeva omikrona. U ovom trenutku je mirna epidemiološka situacija i možemo izaći ususret i produžit ćemo rad do 2 sata poslije ponoći u noći s Badnjaka na Božić i sa Stare i Novu godinu – rekao je nakon Užeg kabineta Vlade.

– Otvoreni prostor je uvijek bolji jer je manja mogućnost širenja virusa. Epidemiolozi misle da s ta četiri dodatna sata nećemo naštetiti epidemiološkoj slici, a građanima ćemo zahvaliti za odgovorno epidemiološko ponašanje – rekao je Beroš.

Kazao je i da je zadovoljan odlukom Ustavnog suda o covid-potvrdama.

– Obrazloženje je utemeljeno u struci, mi ćemo na zahtjev Suda bolje elaborirati mjeru. Sve mjere su usmjerene samo zaštiti života i zdravlja ljudi – dodao je.

Kad je riječ o prijetnji omikrona, ministar kaže:

– WHO svrstava omikron kao prijetnju. Dva osnovna pitanja su koliko se brzo širi i koliko tešku kliničku sliku izaziva. Mogu reći – navode se tmurna predviđanja, a to je da će omikron prevladati u Europi. To nije dobro i na to moramo biti spremni – kazao je.

Dodao je da se pokazalo kako se u Južnoj Africi omikron širi dva do tri puta brže.

– Ustanovljeno je da su dvaput cijepljeni pozitivno odgovarali u usporedbi s deltom. Za omikron je učinkovitost od 33 posto. Zato je važna booster doza – rekao je.

– Kada je riječ o kliničkim istraživanjima, u Hong Kongu kažu da se 70 posto više širi zrakom. Dobro je što se u in vitro uvjetima na plućnim stanicama širi deset puta manje – rekao je Beroš i dodao: “Siječanj nam nosi velike izazove.”

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist