Grad

Analiza trendova posjeta gradskoj jezgri pokazala smanjenost turističke ranjivosti Grada

Analiza trendova posjeta gradskoj jezgri pokazala smanjenost turisticke ranjivosti Grada 9

Predstavljena je studija ‘Analiza trendova posjeta staroj gradskoj jezgri Grada Dubrovnika temeljem podataka sustava Dubrovnik Visitor’ u Studentskom domu. Studiju su predstavili njeni autori, predstavnici Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Nebojša Stojčić, prof.dr.sc Ivana Pavlić i izv.prof.dr.sc. Barbara Puh.

Izrada analize korespondira s ciljevima multidiscipliranog projekta ‘Poštujmo Grad’ pokrenutog 2017. godine koji između ostaloga podrazumijeva i praćenje posjeta gradskoj jezgri uz pomoć digitalnih tehnologija sustavom Dubrovnik Visitor. Slijedom toga, cilj studije je bio istražiti i utvrditi promjene u obrascima posjeta povijesnoj jezgri tijekom razdoblja primjene sustava Dubrovnik Visitor.

Profesor Nebojša Stojčić komentirao je za DuList cilj izrade ove Analize i objasnio zbog čega je ona toliko značajna.

– Danas smo ovdje zbog predstavljanja rezultata analize obrazaca kretanja posjetitelja u dubrovačkoj jezgri, koja se temelji na podacima proteklih pet godina, točnije od 2017. do 2022. Značajna je iz razloga što osim pozitivne strane turizma, koju svi vidimo i želimo, turizam ima i svoje naličje koje nije tako ugodno. Analizirali smo godišnje obrasce, sezonske i obrasce dolazaka u gradsku jezgru unutar dana, je li došlo do promjena i je li ranjivost ublažena – rekao je Stojčić i istaknuo kako je Sveučilište željelo kreatorima javnih politika dati temeljene smjernice, na temelju kojih bi se buduće politike mogle oblikovati.

Rezultati pokazuju s godišnjeg aspekta da je koncentracija u glavnim mjesecima zapravo ublažena, da je ranjivost destinacija, promatrano s aspekta 2019. i 2020. nešto blaža. Ono što je najvažnije, unutar samih mjeseci došlo je do preokreta određenog trenda, a opterećenja su oslabila. Studija je pokazala kako je indeks ranjivosti u glavnim mjesecima sezone, koji je 2017. godine iznosio 7,8, u 2022. godini se smanjio gotovo za pola te iznosio 4,3. Takav ishod u konačnici je rezultirao i padom sveukupne ranjivosti povijesne jezgre na prekomjerne posjete, odnosno smanjivanjem izloženosti negativnim učincima prekomjernog turizma.

– Vidljivo je da je ona masa ljudi koja je u udarnom dijelu sezona bila većinom koncentrirana, širi na ostatak godine, što kratkoročno može doprinijeti ublažavanju ranjivosti destinacije, ali u isto vrijeme nas poziva da već sada razmišljamo kako možemo dugoročno djelovati, koji su to gornji limiti nosivosti kapaciteta Dubrovnika i kako se možemo odmaknuti od naglaska na kvantitetu ka naglasku na kvalitetu i onome što je danas trend, a to je stvaranje dodatne vrijednosti uz manju kvantitetu posjetitelja – naglasio je prof.dr.sc. Nebojša Stojčić.

Analizom se željelo prikazati turističku ranjivost, mjesečne koncentracije i dnevne fluktuacije u broju posjetitelja. Podaci u 2019. i 2022. prikupljeni su za svih 12 mjeseci u godini, dok su za 2017., 2018., 2019. i 2022. podaci vezani uz razdoblje lipanj-rujan. Analiza ne obuhvaća 2020. i 2021. zbog pandemije Covid 19 i poteškoće u radu sustava Dubrovnik Visitor.

– DURA nam je dostavila podatke Dubrovnik Visitora, koju smo iskoristili za analizu. Imali smo podatke broj posjetitelja, što je bio ograničavajući čimbenik, s obzirom da nemamo nikakve druge varijable koje bi mogle ukazati na neke značajnije nalaze. Ako pratimo samo brojke i porast, to nam ništa ne znači. Sve se više stavlja naglasak na zaustavljanje rasta i rehumanizaciju turizma – rekla je prof.dr.sc. Ivana Pavlić.

Analizom je zabilježen veći broj posjetitelja, ravnomjernija mjesečna distribucija posjeta, posebice u središnjem dijelu sezone, kao i ravnomjernija dnevna distribucija posjeta unutar mjeseci na godišnjoj, sezonskoj i mjesečnoj razini. Također, došlo je do pada ukupne ranjivosti povijesne jezgre na mjesečnu i dnevnu varijaciju posjeta.

– Ovo su prvi podaci koje mi imamo i nadamo se da će podaci nastaviti prikupljati, tako da ćemo i ubuduće imati priliku raditi s novim podacima i vidjeti u kojem smjeru ide ovaj fenomen. Uzeli smo 2019. i 2022. – predpandemijsku i postpandemijsku godinu. Na temelju tih podataka, došli smo rezultata da je došlo do bolje disperzije broja posjetitelja unutar povijesne jezgre. Nadamo se da ćemo nastaviti suradnju s Gradom i da ćemo uspjeti proširiti ove podatke – istaknula je izvanredna profesorica Barbara Puh.

Pročitajte još

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

‘Karaka’ i ‘Fontana’ sljedećih sedam dana bez stolova!

Dulist