Hrvatska

Ako ste negativni na kućnom testu, ne znači da se niste zarazili omikronom

Ako ste negativni na kućnom testu, ne znači da se niste zarazili omikronom

Negativan rezultat na brzim antigenskim kućnim testovima nije dokaz da osoba nije zaražena omikronom, pokazala su nova istraživanja. Pozitivan rezultat na antigenskim testovima može nekoliko dana kasniti za pozitivnim rezultatom na PCR testovima, a oni su također nešto manje osjetljivi na omikron.

Nameće se pitanje koliko korisni mogu biti antigenski testovi ako nisu dovoljno osjetljivi da pokažu pozitivan rezultat kada je osoba zarazna.

Jedno novo istraživanje provedeno u stvarnom svijetu, objavljeno na MedRxivu 5. siječnja, koje još nije prošlo recenziju, pokazalo je da brzi antigenski nazalni testovi tvrtke Abbott Laboratories BinaxNOW i QuickVue, koji su bili istraživani u studiji, možda neće uspjeti otkriti varijantu omikron tijekom ranog zaraznog razdoblja, navode dalje.

– Treba imati na umu njihova ograničenja i, ako test pokaže da ste negativni, a vi znate da ste bili u kontaktu i usto još imate simptome, pojačajte oprez i ponovite test za dan-dva ili odite na PCR testiranje. Naglasila bih ponovno i važnost pravilnog nošenja maski, koje trebaju u potpunosti prekrivati usta i nos. A idealno bi bilo, ako ste kontakt, imate simptome ili znate da ćete biti u uvjetima povećane gustoće ljudi, da nosite FFP2 masku. One su sada lako dostupne i koštaju samo par kuna, a štite i vas i vašu okolinu – istaknula je za Index  virologinja Vanda Juranić Lisnić iz Znanstvenog centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva u Rijeci.

Testovi sline za omikron mogli bi biti bolji od nazalnih
Novo američko istraživanje navedeno ranije u tekstu otkrilo je još jednu zanimljivu stvar. Naime, analiza uzoraka iz podskupine od pet ljudi otkrila je moguće tumačenje zaostajanja antigenskih testova za PCR-om. Testiranje je pokazalo da je virusno opterećenje u slini, koja je korištena za PCR, dostiglo vrhunac jedan do dva dana ranije od uzoraka iz nosa koji su korišteni u antigenskim testovima.
Na stranicama HZJZ-a i Europske komisije može se naći popis antigenskih testova odobrenih u EU s točnim navodima što testiraju. Prema popisu na poveznici, većina antigenskih testova detektira protein N, a neki čak detektiraju više antigena. HZJZ je također izdao smjernice za korištenje testova. Tako među ostalim upozorava da je brzi antigenski test najbolje napraviti 7 do 9 dana od kontakta i uz to biti na oprezu čak i ako ispadne negativan.

FDA: Antigenski testovi su manje osjetljivi na omikron
Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) objavila je krajem prosinca da antigenski testovi na covid-19, uključujući uobičajene brze kućne testove, možda neće uvijek točno otkriti varijantu omikron.

Viš potražite ovdje.

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist