Zanimljivosti

DALEKE 1589. GODINE Na današnji dan rođen je Ivan Gundulić

Na današnji dan, 8. siječnja 1589. godine, u Dubrovniku je rođen veliki dubrovački pjesnik i dramatičar Ivan Gundulić. Priznati aristokrat obrazovao se u Dubrovniku, gdje 1608. godine postaje član Velikog vijeća, te, nastavljajući obiteljsku tradiciju, obavlja više državno-administrativnih službi u Dubrovniku i okolici.
Tako je dva puta je bio knez u Konavlima, 1615. i 1619. godine, dok je u Dubrovniku uglavnom obavljao pravničke poslove. 1628. oženio se Nikom Sorkočević s kojom je imao tri sina.

Njegov književni rad počeo je pisanjem drama u stihu i vjerojatno, pjesama. Najčešći stih Gundulićevih djela jest osmerac, a strofa katren, no javljaju se i drugi oblici (dvostruko rimovani dvanaesterac).
Ivan Gundulić stekao je književnu slavu još za života, a u preporodno je doba dobio status kanonskoga pisca starije hrvatske književnosti, a najpoznatija djela su mu Suze sina razmetnoga (religiozna poema), Dubravka (pastoralna idilična igra) i Osman (povijesno junački ep.

Umro je u Dubrovniku, u 49. godini života.

Pročitajte još

Pogledajte izložbu podvodnih fotografija u Sponzi

Dulist

Više od 220 tisuća ljudi gledalo je lani hrvatske filmove

Dulist

SJEĆATE LI SE? Na današnji dan 2012. Dubrovnik i okolicu zahvatila ciklona ‘Gabor’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija