Aktualno

Aglomeracija Dubrovnik čeka ‘zeleno svjetlo’ JASPERS-a

Aglomeracija Dubrovnik čeka ‘zeleno svjetlo’ JASPERS-a

Projekt Aglomeracije Dubrovnik trenutno je na 99,9 posto dovršenosti. Kroz sljedećih mjesec dana riješit ćemo završne nijanse, a već na ljeto krećemo s prvim velikim korakom – rekao je još u ožujku u razgovoru za DuList dubrovački gradonačelnik Mato Franković predstavljajući ovaj važan projekt u sklopu kojeg bi se, prema najavama, trebala izgraditi sva nedostajuća kanalizacijska i vodovodna mreža na području Grada Dubrovnika, ali i obnoviti ona postojeća. ‘Bit će to standard koji je ovaj Grad već odavno zaslužio’ – naglasio je gradonačelnik u ožujku.

Međutim, s prvim korakom Aglomeracije još se uvijek nije službeno započelo. Odlučili smo stoga provjeriti je li ovaj 650 milijuna kuna vrijedan projekt prijavljen na financiranje iz Europskih fondova negdje ‘zapeo’. Direktor Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić istaknuo je kako sve teče svojim tijekom, da je Vodovod napravio sve potrebne pripremne korake te kako je trenutno na potezu JASPERS, inače institut tehničke pomoći članicama Europske unije za pripremu visokokvalitetnih velikih projekata koji će biti financirani iz eu fondova. Također, kako je rekao Matušić, radovi nisu mogli početi na ljeto i zbog toga što je od 15. lipnja do 15. rujna na snazi zabrana izvođenja građevinskih radova.

Početak radova nakon ukidanja zabrane
— Zaustavili smo i investicije u vlastitoj režiji zbog zabrane radova i po drugim općinama. Krajem turističke sezone očekujemo pospisivanje ugovora nakon zelenog svetla JAPSERS-a za cijelu Aglomeraciju. Iako, ne možemo sa sigurnošću reći kada će to točno biti. JASPERS je neovisan i ne može ga se požurivati. Možda će odluku donijeti u listopadu, studenom, a možda i u prosincu. Važno nam je naglasiti da je Vodovod na vrijeme ispunio one uvjete koji su se od nas tražili što znači da su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi i ishođene sve lokacijske dozvole i određen dio građevinskih dozvola. Vodovod dakle ni s čim ne kasni u ovom projektu – rekao nam je direktor Vodovoda. U posljednje vrijeme ističe se i kako će pročistač pitke vode Ombla također biti uključen u projekt Aglomeracije, iako se prvotno naglašavalo kako neće biti moguće retrogradno ga uvrstiti. Matušić govori kako Vodovod neće propustiti priliku tražiti od eu da ga retrogradno plati jednom kada se potpiše ugovor za cijelu Aglomeraciju. Hoće li eu to prihvatiti, Marušić u ovome trenutku ne može procijeniti. Naime, Aglomeracija se ne može, kako je pojasnio, prijavljivati djelomično, već projekt mora pred Europsku uniju za financiranje ići cjelovit. Zato ne zna hoće li možda reći kako je bivša gradska uprava trebala čekati kompletnu Aglomeraciju te ne graditi pročistač prije.

Prvi koraci
Inače, kada JASPERS konačno da ‘zeleno svjetlo’ ovom velikom projektu, prvi korak, potvrdili su nam iz Vodovoda, bit će izgradnja sustava vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici, Malom Zatonu i Orašcu (Tender 4). Taj natječaj je već raspisan, a u tijeku je pregled i ocjenjivanje ponuda za projekt Izgradnje sustava, nakon čega slijedi odluka o odabiru te, po uspješnom dovršetku tog procesa, i samo pokretanje radova, naglasili su iz Vodovoda.

— Potom je planirano pokretanje natječaja za tendere 10 i 11, a oni podrazumijevaju Upravljanje projektom te Informiranje i vidljivost. Što se tiče samih radova, prvo sljedeće je planirano pokrenuti projekte iz Tendera br. 2, koji su podijeljeni u četiri grupe i to: Sanacija sustava odvodnje i pročišćavanja na području Grada Dubrovnika, tj. rekonstrukcija ili zamjenska izgradnja postojećih građevina poput crpnih stanica, gravitacijskih kanala, tlačnog cjevovoda Sustjepan, stanice za ispiranje te automatske rešetke u Mokošici; potom Izgradnja, rekonstrukcija i sanacija sustava vodoopskrbe u sklopu koje se nalazi i rekonstrukcija ukupno 3,2 kilometra kritičnih cjevovoda, sanacija spojeva lijevano-željeznih cjevovoda, izgradnja novog, više od pet kilometara dugog, glavnog vodoopskrbnog cjevovoda Komolac-Gruž, rekonstrukcija 870 metara dugog cjevovoda uz Luku Gruž, zatim izgradnja transportnog pravca Zaton koji uključuje i rekonstrukciju crpnih stanica Lozica i Palata te vodospreme Vrbica, kao i izgradnju vodoopskrbe naselja Vrbica te dogradnju vodoopskrbne mreže u naseljima Nova Mokošica, Gornje Obuljeno, Prijevor i Rožat – naveli su iz ove gradske komunalne tvrtke.

Dinamika radova ovisi o natječajima
Nakon toga uslijedit će izgradnja sustava vodoopskrbe, izgradnja i sanacija sustava odvodnje gdje se nalazi izgradnja vodovodnog podsustava Knežica-Šumet u dužini od šest kilometara, izgradnja novih sustava odvodnje Nova Mokošica, Obuljeno, Prijevor i Rožat, Komolac, Gospino polje, Sveti Jakov te Babin Kuk, izgradnja zamjenskog spojnog kanala od crpne stanice Ploče do crpne stanice Stari grad, izgradnja zamjenskog tlačnog cjevovoda Lapad te sanacija crpne stanica Batala. Naposljetku u planu je Izgradnja sustava vodoopskrbe na izvangradskim područjima koja uključuje izgradnju više od 2,6 kilometara vodoopskrbnog podsustava Imotica, zajedno s istoimenom vodospremom i crpnom stanicom te izgradnju vodoopskrbnih podsustava Majkovi i Dubravica. Iz Vodovoda naglašavaju kako će dinamika pokretanja ovih radova ovisiti o brzini provođenja javnih natječaja, kao i rješavanja možebitnih žalbi na iste. Vodovod je krajem svibnja pokrenuo i natječaj za izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje u Mokošici, Štikovici, Malom Zatonu i Orašcu, koji je također uključen u projekt Aglomeracije Dubrovnik. Iz Vovododa su istaknuli kako je u tijeku pregled i ocjenjivanje ponuda za ovaj nakon čega slijedi odluka o odabiru. Gradonačelnik Franković u ožujku je za DuList također istaknuo kako je trebalo riješiti pitanje odlaganja mulja s pročistača Petka te kako za to jedino nedostaje upravo lokacijska dozvola za rješavanje mulja. Zahtjev za izdavanje lokacijske dozvole za odlaganje mulja na Osojniku je podnesen, a trenutno je u tijeku dopuna projektne dokumentacije prema uputama nadležnog gradskog odjela, naglasili su iz Vodovoda.

Sedam dodatnih tendera
Što se tiče dinamičkog plana izvođenja svakog koraka Aglomeracije Dubrovnik, iz ove gradske komunalne tvrtke napominju kako uz prethodno navedene tendere projekt Aglomeracije Dubrovnik čini još njih sedam.

— Tender 1 – Projektiranje, izgradnja i probni rad PPPV Ombla, većim je dijelom dovršen, a sam uređaj nalazi se u probnom radu. Potom je u planu pokretanje Tendera 9 – Stručni nadzor, a sljedeći na redu je Tender 6 – Projektiranje, izgradnja i probni radu Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Lapad. Nakon toga slijede tenderi 3, 5, 7 i 8 – Sanacija na sustavu javne vodoopskrbe, Rekonstrukcija na sustavu javne vodoopskrbe i sanacija na sustavu odvodnje (povijesna jezgra), Institucionalno jačanje te Oprema za redovito održavanje sustava javne vodoopskrbe i sustava odvodnje. Dinamički plan aktivnosti radova biti će dostupan tek nakon provedbe javnih nadmetanja po spomenutim tenderima i odabira Izvođača – zaključili su iz Vodovoda. Podsjetimo, Aglomeracija Dubrovnik strateški je projekt Grada Dubrovnika koji bi trebao riješiti pitanje vodoopskrbe i kanalizacije na području Grada Dubrovnika. Najvažniji dio Aglomeracije pročistač je fekalne odvodnje Petka čija se vrijednost procjenjuje na 100 milijuna kuna. Izgradnja cijele Aglomeracije trajat će pet do šest godina, rekao nam je u ožujku gradonačelnik Franković. Naglasio je i da jednom kada bude gotova ‘možemo očekivati čvrstu vodoopskrbnu i kanalizacijsku mrežu, pitku vodu i kanalizacijsku mrežu do svake obiteljske kuće kao i riješen sustav pročišćavanja otpadnih voda na Petki, ali i da će Dubrovčane ovaj moderni sustav ‘riješiti’ brige da će u sezoni doći do pucanja fekalnog sustava te izlijevanja u more’.

Članak objavljen u tiskanom izdanju DuLista 11. rujna 2019.

 

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist