DuList IN

[ADVENTSKI KALENDAR DULISTA] Osvojite vrijedna djela dubrovačkog ogranka Matice hrvatske!

[ADVENTSKI KALENDAR DULISTA] Osvojite vrijedna djela dubrovačkog ogranka Matice hrvatske!

Dragi čitatelji, DuList i ove godine tradicionalno je pokrenuo svoj adventski kalendar. Htjeli bismo vam sitnicama, mali lijepim poklonima, uveseliti blagdane pred nama. Pratite nas i ove godine osvojite niz prekrasnih poklona…

Ovog četvrtka, povodom Adventa, Ogranak matice hrvatske u Dubrovniku daruje čitateljima DuLista knjige ‘Dundo Maroje’ Marina Držića (urednik Luko Paljetak) te ‘Dubrovački koluri’ (zapisi Antuna Stražićića).

Dundo Maroje

Osim izvornika, najpoznatije Držićeve komedije, knjiga ‘Dundo Maroje’ urednika Luka Paljetka sadrži i prijevode na 18 europskih jezika i to engleski, talijanski, njemački, francuski, švedski, norveški, nizozemski, finski, mađarski, ruski, poljski, ukrajinski, češki, slovački, slovenski, bugarski, makedonski te čak esperanto. Ovo jedinstveno djelo hrvatske književnosti ukazuje na ono univerzalno, bez obzira na naravi i temperamente pojedinih naroda, a to je žeđ za iskrenim smijehom i dobrim literatima poput našeg signor Marina.

Dubrovački koluri

U knjizi memoarskih zapisa Dubrovački koluri dubrovačkoga novinara i publicista Antuna Stražičića (1864-1921) riječ je o memoarskoj kronici političkih zbivanja u Dubrovniku od kraja sedamdesetih do kraja devedesetih godina 19. stoljeća. Autor piše iz perspektive nekadašnjega oduševljenoga pripadnika, a potom renegata Dubrovačke omladine,radikalnoga krila skupine dubrovačkih Srba katolika koji su igrali značajnu ulogu u političkome životu Grada u to doba. Pišući jezikom svoje mladosti, Stražičić širi kaleidoskop sjećanja bez strogog kronološkog reda, dinamičnoi brzo, po diktatu sentimenata i raspoloženja. Tako pred nama oživljavaju dubrovački artiđani i pučani, vlastela i seljaci, popovi i fratri, dobročinitelji, fakini i karocijeri, oriđinali i političari, profesori i trgovci, svijet Place i pokrajnih ulica, butiga, betula i tovjerni. Otkriva nam se balzakovski teatar političkih strasti, bogatstva i siromaštva, pazaranja, festa, fraja i funerala. Uz to što posjeduje vrijednost historiografskoga izvora jer tematizira modus operandi jedne posve specifične političke grupacije i nacionalne ideologije, ovo Stražičićevo djelo, uz Bersine Dubrovačke slike i prilike, zasigurno je najzanimljivija memoarska i autobiografska proza o dubrovačkom svijetu i njegovim ljudima potkraj 19. stoljeća.
Uvodnu studiju o ideologiji i o pokretu dubrovačkih Srba katolika i Stražičićevoj ulozi u njihovu usponu na vlast u dubrovačkoj Općini, kao i o zamiranju pokreta tijekom 20. stoljeća, napisao je urednik knjige Stjepan Ćosić. Ujedno, Stražičićev tekst dopunio je neophodnim bilješkama i tumačenjima o brojnim poznatim i nepoznatim protagonistima i događajima.

Tako ovog četvrtka dvoje čitatelja osvaja ova dva vrijedna djela. Javite nam se na nagradna@dulist.hr – napišite nam vaše ime, prezime i kontakt, uz naznaku naslova knjige koju želite i – budite najbrži, jer najbrža osoba osvaja knjigu!

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist