Kultura

VIDEO Nova knjiga Društva dubrovačkih pisaca posvećena Lorci

VIDEO Nova knjiga Društva dubrovačkih pisaca posvećena Lorci

Ovaj četvrtak u Art radionici Lazareti predstavljena je knjiga pjesama Federica Garcije Lorce, novo izdanje Društva dubrovačkih pisaca, a povodom 80. godišnjice pjesnikove tragične smrti.

Knjigu je uredio i priredio te sve pjesme po prvi put na hrvatski jezik preveo Luko Paljetak koji je i bio domaćin ove književne večeri uz Nilu Miličić Vukosavić i Sebastijana Vukosavića, dok su pak njih dvoje izvrsno interpetirali Lorcine pjesme. Večer su svojom glazbom posebno uljepšale Nena Čorak i Vanda Đanić, a zasvirao je i sam akademik Paljetak.

Inače, večer posvećena Lorci nosila je u sebi pun mjesec, Lunu, važnu točku njegovog stvaranja.

– Želim skrenuti pozornost na mjesto koje ima Luna, mjesec, u Lorcinu stvaranju. Pjesnike se može podijeliti na lunarne i solarne pjesnike, a Lorca je zasigurno pjesnik koji pripada lunarnom svijetu. Lorca je bio i velik crtač te sjajan glazbenik, a bio je globalni pjesnik koji nije samo utjecao na svoju generaciju, nego na poeziju čitave južnoameričke književnosti – kazao je Paljetak među ostalim.

– Početkom godine Luko je spominjao kako je ova godina posvećena Shakespeareu, ali mi je pokazao i neke svoje prijevode. Počeo je skupljati Lorcine ilustracije, te stvorio ovu lijepu knjigu, velik Paljetkov poklon Društvu dubrovačkih pisaca i na tome mu hvala – kazao je Boris Njavro iz Društva dubrovačkih pisaca, a vrijedi istaknuti kako ovo izdanje nosi u sebi četrdesetak Lorcinih pjesama.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist