Kultura

VIDEO Nova knjiga Društva dubrovačkih pisaca posvećena Lorci

Ovaj četvrtak u Art radionici Lazareti predstavljena je knjiga pjesama Federica Garcije Lorce, novo izdanje Društva dubrovačkih pisaca, a povodom 80. godišnjice pjesnikove tragične smrti.

Knjigu je uredio i priredio te sve pjesme po prvi put na hrvatski jezik preveo Luko Paljetak koji je i bio domaćin ove književne večeri uz Nilu Miličić Vukosavić i Sebastijana Vukosavića, dok su pak njih dvoje izvrsno interpetirali Lorcine pjesme. Večer su svojom glazbom posebno uljepšale Nena Čorak i Vanda Đanić, a zasvirao je i sam akademik Paljetak.

Inače, večer posvećena Lorci nosila je u sebi pun mjesec, Lunu, važnu točku njegovog stvaranja.

– Želim skrenuti pozornost na mjesto koje ima Luna, mjesec, u Lorcinu stvaranju. Pjesnike se može podijeliti na lunarne i solarne pjesnike, a Lorca je zasigurno pjesnik koji pripada lunarnom svijetu. Lorca je bio i velik crtač te sjajan glazbenik, a bio je globalni pjesnik koji nije samo utjecao na svoju generaciju, nego na poeziju čitave južnoameričke književnosti – kazao je Paljetak među ostalim.

– Početkom godine Luko je spominjao kako je ova godina posvećena Shakespeareu, ali mi je pokazao i neke svoje prijevode. Počeo je skupljati Lorcine ilustracije, te stvorio ovu lijepu knjigu, velik Paljetkov poklon Društvu dubrovačkih pisaca i na tome mu hvala – kazao je Boris Njavro iz Društva dubrovačkih pisaca, a vrijedi istaknuti kako ovo izdanje nosi u sebi četrdesetak Lorcinih pjesama.

Pročitajte još

Dio bogate baštine iz Pomorskog muzeja predstavlja se na izložbi u Austriji

Dulist

Dubrovački simfoničari tiskali partituru koncerta ‘Bucolique’ Ludomira Rogowskog

Dulist

PRVO OVOGODIŠNJE IZDANJE DU PISACA ‘Dnevnik tijela’, nova zbirka pjesama Stanka Krnjića

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija