Kultura

VEČERAS Pijanistička legenda nakon više od 30 godina u Dvoru

VEČERAS Pijanistička legenda nakon više od 30 godina u Dvoru

U sklopu glazbenog programa 67. Dubrovačkih ljetnih igara ugledni francuski pijanist Philippe Entremont održat će klavirski recital večeras u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora.

Maestrov koncertni povratak na Igre uslijedit će nakon 31 godinu jer je posljednji put, upravo u Kneževu dvoru, nastupio davne 1975. godine. Na programu su Partita br. 1 u B-duru Johanna Sebastiana Bacha, Sonata br. 30 u E-duru Ludwiga van Beethovena, Nokturno br. 8 u Des-duru i Scherzo br. 2 Frédérica Chopina te Images Claudea Debussyja i Sonatina u fis-molu Mauricea Ravela.

Zavidna karijera Philippea Entremonta započela je u njegovoj osamnaestoj godini, kada je privukao međunarodnu pozornost sjajnim nastupom u njujorškom Carnegie Hallu izvevši Jolivetov Klavirski koncert i Lisztov Koncert za klavir br. 1. Od tada djeluje s velikim uspjehom diljem svijeta kao pijanist, a zadnjih 30 godina i kao dirigent. U sezoni 2010./2011. imenovan je šefom dirigentom Boca Raton filharmonije i doživotnim počasnim dirigentom Münchenskog simfonijskog orkestra. Jedan je od umjetnika s najopsežnijom diskografijom svih vremena i dobitnik brojnih uglednih nagrada i priznanja na tom polju. Među mnogim diskografskim kućama s kojima je surađivao su CBS Sony, Teldec i Harmonia Mundi.

Među brojnim priznanjima i odličjima koja su mu uručena valja istaknuti Veliki križ za zasluge i Križ časti za dostignuća na polju umjetnosti i znanosti Republike Austrije, kao i francuska odličja Red Legije časti, Orden za zasluge i Medalja za zasluge na polju umjetnosti i književnosti. Philippe Entremont predsjednik je ugledne institucije ICPA i Bel’Arte fondacije iz Bruxellesa, a obnaša i dužnost direktora slavnog američkog Konzervatorija Fontainebleau, koju je nekoć obnašala legendarna Nadia Boulanger.

Vrijedi navesti kako je maestro ujedno i jedan od članova ocjenjivačkog suda prestižnog belgijskog natjecanja za mlade glazbenike Queen Elisabeth, čije laureate u sklopu novog programa na 67. Igrama pod nazivom Key to the Future festivalska publika ima priliku slušati ovo ljeto. Ulaznice su dostupne na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije pri kupnji ulaznica ostvaruju popust od 30%.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist