Politika

Terezina Orlić kandidatkinja za gradonačelnicu Vićanovog DDS-a!

Kandidatkinja za gradonačelnicu Dubrovnika na predstojećim lokalnim izborima u svibnju 2017. godine Dubrovačkog demokratskog sabora je predsjednica Gospodarske komore Dubrovačko-neretvanske županije Terezina Orlić, objavio je na konferenciji za novinare u četvrtak u Dubrovniku predsjednik DDS-a Pero Vićan, naglasivši kako je riječ o nestranačkoj osobi.

Vićan je istaknuo kako je Predsjedništvo stranke jednoglasno procijenilo kako je gospođa Orlić kompetentna i stručna te visoko moralna osoba i time kvalificirana kandidatkinja.
– Ona zadovoljava sve najrigoroznije kriterije da se kandidira za jednu takvu izuzetno zahtjevnu funkciju – rekao je Vićan te dodao kako danas neće otkriti tko će biti kandidati za njezine zamjenike, no kako će jedan biti zamjenik, a drugi zamjenica.
Ustvrdio je kako DDS neće voditi negativnu kampanju naspram nikoga, ali istaknuo da će svakome odgovoriti.
Terezina Orlić rekla je kako je kao nestranačka osoba pristala na kandidaturu jer DDS nije ni lijevo ni desno te kako ne mora slušati naputke neke središnjice, ali i jer osjeća odgovornost za Dubrovnik.
– Kandidirala sam se sada jer osjećam odgovornost za mlade i stare u Dubrovniku, najranjivije, sinergiju između gospodarstva i kulture. Naglasak ću staviti na dugoročno promišljanje, najmanje na razdoblje od 20 godina. Moramo utvrditi prioritete koji se mogu odmah napraviti. To se može postići jedino zajedništvom svih, od lokalne uprave do institucija i poduzetnika – rekla je Orlić te dodala kako se zajedništvo mora ostvariti s ostatkom županije i Hrvatske.
Napomenula je kako se ništa ne može promijeniti ako se kritizira iz udobnosti fotelje te kako se mora ući u tokove promjene.
– U svom dugogodišnjem iskustvu sam pokazala odgovornost i dosljednost i shvatila da promjene jesu moguće – istaknula je ona.

Afera Šipan
Terezina Orlić je bivša supruga Denisa Orlića, nekadašnjeg predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine kojeg je aktualni gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić optužio za lažno svjedočenje u ”aferi Šipan” u kojoj je Vlahušić, kao i Pero Vićan pravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci uz rok kušnje od godinu dana. Vlahušić je u nekoliko navrata ustvrdio kako je za tu presudu kriv Denis Orlić koji je ”lažno svjedočio”, te Pero Vićan ”koji je šutio”.
Odgovarajući na novinarski upit o tome koliko će takva povezanost predstavljati teret u kampanji predsjednik DDS-a Pero Vićan je odgovorio kako neće dopustiti da se stranka uvlači u ničije ničije bolesne ideje.
– Nitko se više ne sjeća Tihomira Oreškovića. Gospodin Vlahušić je gotova priča. Nećemo dopustiti da se ni stranka ni buduća gradonačelnica uvlači u bilo čije bolesne ideje ili stavove – rekao je Vićan
Terezina Orlić je na to pitanje odgovorila rekavši kako je Društvo prijatelja dubrovačke starine dugo godina vrijedno radilo na baštini te kako se puno puta pitala što bi bilo da nisu postojali.
– Sve što se događalo s DPDS-om, po meni nije trebalo biti. Uvijek dogovor, uvijek sjesti za zajednički stol i dogovoriti se. Ako treba i mjesec dana razgovarati – rekla je ona.
Također, kako je navela u svom životopisu koji je podijeljen na konferenciji za novinare, Orlić je diplomirala na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku, Sveučilišta u Zagrebu. Svoj radni vijek počela je u ”Atlantskoj plovidbi”, a nakon rada u odvjetničkom uredu, od 2005. godine radi u Hrvatskoj gospodarskoj komori gdje je od poslovne tajnice s vremenom došla na mjesto predsjednice Županijske komore Dubrovnik.
Inače, na predstojećim lokalnim izborima upravo zbog ”afere Šipan” neće se moći kandidirati ni Andro Vlahušić ni Pero Vićan zbog nedavno donesenog Zakona o izmjenama Zakona o lokalnim izborima. Vlahušić je već ranije najavio podnošenje prijedloga za ocjenom ustavnosti tog zakona.

Pročitajte još

BAGERI UNIŠTILI IMOVINU GRADA POVIŠE FINE ‘Ovo je čisti čin nasilja!’

Andrea Falkoni Račić

HOĆE LI SE I OSTVARITI? U najavi je dolazak 354 cruisera s više od 600 tisuća putnika

Andrea Falkoni Račić

Kristić: Je li ovo korak za zaustavljanje megalomanske gradnje na zemljištu Zaklade Mihanović?

Andrea Falkoni Račić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija