Kultura

Mara Bratoš u Galeriji Kranjčar predstavlja tri ciklusa ‘autoaktova’

Mara Bratoš u Galeriji Kranjčar predstavlja tri ciklusa 'autoaktova'

Ovog četvrtka, 29. prosinca, u Galeriji Kranjčar dubrovačka fotografkinja Mara Bratoš predstavit će svoju novu izložbu ‘Autoakt 95-05-15’, s tri ciklusa.

Oni su ‘Autoaktovi u šumi’, snimljeni 1995. godine, ‘Autoaktovi’ iz 2005. godine te ‘Autoaktovi dvadeset godina poslije’ iz 2015. godine, svi rađeni u pravilnim razmacima, a njima Mara još jednom potvrđuje svoj status jedne od najintrigantnijih hrvatskih fotografkinja uopće.

Prvi aktovi svojevrstan su hommage Pavu Urbanu, kojem je Mara pozirala na istu temu osamdesetih i devedesetih godina, te se upravo tako i zaljubila fotografiju.

– U to vrijeme nisam još fotografirala, Akademiju sam upisala 1992. Za vrijeme studija upravo taj ciklus autoakta izabrala sam za slobodnu temu, a kasnije sam, na Danima hrvatske fotografije u Umjetničkom paviljonu 1995., dobila nagradu za najboljeg mladog autora – za Jutarnji list kazala je Mara pred izložbu, a dalje navodi:

-Što otkrivam tom serijom? Da se možda svi malo više štitimo? Od čega? Da, i od pogleda drugih ljudi, jer nemam više 21 nego 31 godinu. I ta druga serija je pokazivanje onoga što mi se u tom periodu dogodilo – ističe, uz naglasak na iskrenosti ciklusa, koji kažu koliko je čovjek različit te na koji način fotografije hvataju protok vremena.

Izložbu će otvoriti kustos, Antun Maračić, a ukoliko se nađete u Zagrebu tijekom zime, vrijedi znati da ju možete pogledati sve do 15. siječnja svaki dan od 11 do 19 sati. Više informacija potražite ovdje.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist