DuList IN

ŽUPSKI PJAT Od ‘župskog pesta’ do kujena i kujice, švarglre i đevenice

ŽUPSKI PJAT Od 'župskog pesta' do kujena i kujice, švarglre i đevenice

Iza nas je drugi dan festivala ‘Župski pjat’, u sklopu kojega se održao sat kuhanja kod Mikki Kojaković, Australke koja živi i radi u Župi dubrovačkoj već dvadeset godina, kreirajući svoje nadaleko poznate cooking classove za domaće i strance. Mikki’s Croatian Kitchen je family-operated business posvećen ponudi domaćih, ručno ubranih i izrađenih hrvatskih proizvoda, a svi sastojci dolaze s lokalnog područja ili su uzgajani direktno na njihovoj farmi. Mikki’s Croatian Kitchen promovira ekološke prakse i društvenu odgovornost u pravom smislu te riječi.
Polznici ‘cooking classa’ uživali su u izradi hrostula ‘s twistom’ – sprevljenima umjesto u ulju, na vrućem zraku, potom se izrađivao ‘župski pesto’ – s našim tradicijskim biljkama, domći kruh i još pokoji domaći zalogaj, sve u domaćoj, kućnoj atmosferi.
Mikki Kojaković s osobitim je veseljem pristala biti dio Festivala, ističu organizatori, baš kao i etnolog i voditelj Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja, Ivica Kipre. U suradnji s Muzejima naš predavač pripremio je predavanje ‘Ovo meso pečeno, dočekajmo veselo! (Mesna jela u tradicijskom kalendaru Župe dubrovačke)’.
Ivica Kipre obradio je ulogu i upotrebu mesa u tradicijskoj gastronomiji Župe dubrovačke prateći ciklus godišnjih i životnih običaja u svom detaljnom predavanju. U restoranu Portun, posjetitelji su s pažnjom pratili sve detalje i razlike – specifičnosti tradicijske gastronomije Župe dubrovačke, koje je predavač stavio u suodnos s onima iz Dubrovačkog primorja i Konavala te su tako otkrivane njihove sličnosti i razlike. Poseban naglasak stavljen je na tradicijske mesne prerađevine od svinjskoga mesa te na njihov način pripreme. Kroz izlaganje obrađivala se i pučka terminologija, nazivi, recepti kao i društveno-kulturni kontekst pripreme i konzumacije takvih danas već pomalo zaboravljenih jela.
Program prvog festivala ‘Župski pjat’ sufinancira TZO Župa dubrovačka, a tijekom svih dana Festivala možete pogledati dvije izložbe – alati župske kuhinje u Restoranu Flamingo te plakati Župskog karnevala (selekcija) u Bistro Pizzeriji Kapo. Tijekom petka, subote i nedjelje, u Ruzmarin Gastro&Baru emitira se dokumentarac o tradiciji Župe dubrovačke, a svih dana Festivala restorani-sudionici projekta nude tradicionalne župske menije.

Organizatori za danas najavljuju:

Ponos su Župe dubrovačke još od 1976. godine, uistinu pravi baštinici tradicije! Naravno, pričamo o KUD-u ‘Marko MArojica’ – društvu entuzijasta koje veže ljubav prema svome kraju, ali i istinska želja za očuvanjem povijesti i kulture. Stoga ne čudi kako u KUD-u djeluje više sekcija, od plesne pa do tamburaške. Na prvom ‘Župskom pjatu’ neće nam balati, ali će biti jednako ponositi i elegantni.

‘Sa regala, iz burala’: Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke
Subota, 27. travnja u 18 sati
Hotel Sheraton Riviera Dubrovnik
Ulaz besplatan!

Pročitajte još

Baby Lasagna nakon prolaska u finale: ‘Dragi Hrvati, nadam se da ste ponosni’

Dulist

Dubrovkinja Zrinka Ćorić nova Miss Universe Hrvatske

Dulist

FIGURICE JELENE FEREGJA Društvene igre prožete tradicijom i dječjim duhom

Nora Di Leo