Županija

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Karamatić: ‘Nismo napravili ništa oko brze ceste. Projekt stoji u mjestu 40 godina!’

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Karamatić: 'Nismo napravili ništa oko brze ceste. Projekt stoji u mjestu 40 godina!'

U podne je počela deseta sjednica Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Nakon vijećnićkih pitanja, pred vjećnicima je dnevni red od 52 točke. Zasigurno će najveću raspravu izazvati peta točka, a to je Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Župana Dubrovačko-neretvanske županije za prvo polugodište 2022. godine. Na samom početku sjednice, jednoglasno je prihvaćen dnevni red. Uz jedan suzdržan glas, prihvaćen je zapisnik 9. sjednice Županijske skupštine.

Nakon vijećnićkih pitanja, krenulo se s dnevnim redom.

Podsjetimo, Teo Andrić (HDZ) zamijenit će Nikšu Sentića (HDZ) na mjestu potpredsjednika Županijske skupštine. Riječ je o prvoj točki dnevnog reda – Prijedlog odluke o razrješenju i imenovanju potpredsjednika. Nikša Sentić razrješen je dužnosti potpredsjednika Županijske skupštine, zbog stavljanja mandata u mirovanje, a Andrić je imenovan novim potpredsjednikom. Također, Sentić je razrješen dužnosti predsjednika Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb. Umjesto njega, za predsjednicu se imenovala Irena Korda. Isto tako, Sentić je razrješen s mjesta predsjednika Odbora za zaštitu okoliša i prostornog uređenja. Njegovo mjesto zauzeo je Krešimir Vejić. Sentić nije više ni članom Odbora za branitelje i žrtve iz Domovinskog rata. Umjesto njega, članom u odboru postaje Nikola Babić.

Prve četiri točke jednoglasno su prihvaćene.

Izvješće župana
Peta točka dnevnog reda je Prijedlog zaključka o prihvaćanju Izvješća o radu Župana Dubrovačko-neretvanske županije za prvo polugodište 2022. godine. Iznio je projekte kojima se županija bavi. Na samom početku spomenuo je Pelješki most i njene pristupne ceste kao jednom projektu koji je iza nas.

-Za brzu cestu Osojnik – Zračna luka je izrađena studija izvodljivosti kao i studija utjecaja na okoliš koja je u procesu donošenja. U toj fazi je i brza cesta Brijesta – Perna (…). Što se tiče autoceste, kreće izrada studije izvodljivosti, utjecaja na okoliš i lokacijska dozvola (…). Dnevna bolnica u Metkoviću je završena. Počinje se s radom nakon nabave namještaja – rekao je među ostalim župan, ističući također ponovno Centar za gospodarenje otpadom, kao i Centar za kompetentnost.

Vijećnik Ivo Karamatić (SDP) rekao je da je župan pokušao fascinirati nizom brojki.

-Banaliziram situaciju. Što je ‘milijun tisuća kuna’, župane? Može li prijevod na hrvatski? Moglo bi se dosta polemizirati oko dosta projekata. Nijedna aktivnost nije navedena oko brze ceste. Nismo napravili ništa oko brze ceste. Recite jasno građanima: I dalje ćete imati show na magistrali, pa i u posezoni. Najvažniji projekt brza cesta i dalje stoji u mjestu 40 godina, u tri mandata našeg župana. To je porazna činjenica koja nas treba zabrinuti. Iznad glava naših građana je veliki upitnik. Gorući, temeljni problemi se ne rješavaju – naglasio je Karamatić. Komentirao je Karamatić i temu Zračne luke u Trebinju.

-Ne vidim da je premijera posebno tangirala Zračna luka Trebinje. Ne vidim razloga da se i mi posebno uzbuđujemo. Hrvatska je dovoljno jaka i članica NATO-a. Ne bi im uopće trebalo davati na važnosti – kazao je Karamatić. Spomenuo je kako je potrebno napraviti heliodrom u Neretvi, a ne razne centre kojim bi se provodilo ‘zbrinjavanje nezaposlenih kadrova’. ‘To je potrebnije’, naveo je dalje Karamatić.

Župan Nikola Dobroslavić osvrnuo se na izjave Karamatića. Rekao je da su prešle njegovu granicu strpljenja.

-Tko je zaustavio brzu cestu? Zaustavio je vaš Andro Vlahušić, vaši ministri! Počeli ste crtati alternativne ceste kroz župu i crtali ste dok niste sišli s vlasti – rekao je među ostalim župan. Kazao je da neće prestati dizati glas i braniti suverenitet RH govoreći o Zračnoj luci Trebinje.

Nikola Duper (SJG) rekao je da voli izvješće župana. ‘Sve gleda kroz roza očale i svugdje cvrkuću ptice’. U svom je izlaganju među ostalim rekao da je trebalo predvidjeti prometne gužve nakon Pelješkog mosta. ‘Dogodio se fijasko. Sramota je da je do toga došlo’, kazao je među ostalim Duper.

-Jeste li apsolutno sigurni da će EU financirati projekt Centra za gospodarenje otpadom s obzirom na to da je trebao biti gotovo do kraja 2023. godine – pitao je Duper župana. Rekao je i da su iznosi za projekt Centra kompetentnosti i da su se za taj iznos ponovno mogli izgraditi Garište, Vila Čingrija…

Pero Jerković (MOST) istaknuo je na početku: ‘Župane, malo prije ste rekli da trebamo pohvaliti ono što je napravljeno’.

-Ali nije dobro kad se ne želi više. Treba se težiti više. Trebamo raditi na tome da se stvori heliodrom. Treba razmisliti i o hitnom izvanboličkom prijemu. Dva puta su bili obećani. U izvješćima nedostaju planovi za dalje. Puno je malih stvari koje znače i ne znače, nema neke perspektive za dalje (…) – rekao je. U svom izvješću, kazao je Jerković, župan ne spominje probleme punoljetne djece iz spektra autizma koji su ostavljeni na skrb svojim roditeljima.

Ivo Žuvela (SDP) je naveo da izvješće treba govoriti što se radi u prvih šest mjeseci.

-Brkaju se neke stvari. Projekti kao što je brza cesta, autocesta, koje su planirane i koje se rade – rade ih Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste – radi ih država. Treba lijepo reći: ‘Mi sudjelujemo s državnim institucijama, potrošili smo toliko i toliko’. Treba točno istaknuti što radi županija, što država, a što skupa. Treba navesti sredstva – dodao je među ostalim Žuvela.

Ivica Dajak (NEZ/MOST) pozvao je župana i službe da se u izvješću istaknu planirani hodogrami, financije važnijih projekata. Do problema i prometnog kolapsa u Orebiću ne bi došlo, da je obilaznica Orebića i trajektna luka realizirana. Spomenuo je kako se obilaznica trebala napraviti 2022. godine. ‘Evo i ovaj podatak govori da se kasni’, navodi. Istu godinu je spomenuo i za izgradnju trajektne luke Perne.

-Da su neki od ovih projekata napravljeni prije, ne bismo se morali oslanjati na partijske veze da bi se raščistio promet – naglasio je.

Ponovno se javio Ivo Karamatić i iznio kako župan traži izlike u bivšim gradonačelnicima. ‘Brza cesta stoji u mjestu’, dodao je.

Teo Andrić (HDZ): Izvješće župana – čuli smo da ga mi gledamo kroz roza očale, drugi ga gledaju kroz crne očale, a ja ću ga gledati bez očala. Govori se – trebalo bi se raditi puno bolje, govori se o rokovima. Znači li da se treba odustati od projekata ako se probiju rokovi? Nije mi drago što kasnimo, ali to je ljudi moj život. I ja bih volio da imamo cestu do ZLD. Nemamo je. Ali nećemo odustati dok je ne napravimo. I nemojmo govoriti da nema perpsektive. Ima je. Izvješće govori da se radi. Izvješće je odlično. Puno bolje nego što su bila druga izvješća (…) – kazao je među ostalim Andrić.

Marko Giljača (SJG) rekao je Andriću da je ‘relativizirao rokove’.

-Rekli ste da je to život. Nije. Postoje rokovi. U najvećim rokovima nismo ispoštovali rokove i nećemo dobiti novce. Ne možete relativizirati pojam rokova – dodao je.

Andrić je na to istaknuo: ‘Meni je bitno da važne stvari u ovoj županiji mi napravimo. Platili ih čak i mi’.

Nikola Duper (SJG) kazao je da nije grijeh reći da će brza cesta biti gotova za 20 godina. ‘Problem je što mi to najavljujemo 40 godina’.

Marko Mujan (NEZ/MOST) rekao je da je zadovoljan ovim diskusijama.

-Ali držim da svi u županiji bi željeli da nam bude bolje. Imamo velike probleme u državi. Problem je i EU. Umjesto da ih pohvalim, to meni sliči diktatu (…). Nikad nisam bio za EU, nikad neću ni biti. Mogu biti jedino za europsku zajednicu naroda.

Župan Nikola Dobroslavić među ostalim je odgovorio vijećniku Jerkoviću.

-Autizam nije izvan našeg fokusa. Radimo s Gradom Dubrovnik na jednom centru, a kojeg Grad Dubrovnik nosi u svojim planovima. Nastojat ćemo što više napraviti i brže. Problem postoji – kazao je.

Većinom glasova donesen je zaključak o prihvaćanju županova izvješća.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist