Slušni aparat

Znojnica za teniski zglob

Znojnica za teniski zglob

‘Brothers in Arms Tour’ britan­skih rokera Dire Straits trajala je točno godinu dana, a između travnja 1985. i 1986. odvela je bend u 23 različite države i 118 gradova. Na 248 nastupa svirali su pred više od dva i pol mili­juna ljudi. Istoimeni album čiji je omot krasila fotografija Resonator gitare u oblacima prodavao se kao lud te danas bilježi sveukupnu prodaju od preko 30 milijuna kopija. Od toga, 4,5 milijuna prodano je samo u Ujedinjenom Kra­ljevstvu, gdje i dalje drži osmo mjesto najprodavanijih. ‘Brothers in Arms’ iznjedrio je takve mega hitove poput naslovne balade, ironične ‘Money For Nothing’ ili saksofonskog raja u ‘Your Latest Trick’. Štošta je taj album postigao u kratkom roku. Hi-tech ani­mirani video za pjesmu ‘Money for Nothing’ bio je prvi video spot koji je europski MTV emitirao u eteru. Prvi je album snimljen u cijelosti digital­nom tehnologijom i odigrao je prijelo­mnu ulogu u popularizaciji tog medija. Compact disc kao medij bio je komer­cijalno dostupan od 1982, ali su disko­grafi do ovog trenutka većinom ciljali na publiku klasične glazbe. Besprije­korno odsviran i snimljen, ‘Brothers in Arms’ je industriji poslužio kao glavni adut zašto bi neki ljubitelj glazbe zbog reklamirane superiorne audio kvali­tete trebao iskašljati 1.200 američkih dolara za Pioneerov ili Teacov ure­đaj da bi tek onda počeo popunjavati rupe svoje kućne audioteke. Danas se CD-ovi prodaju za kikiriki, dok reizda­nja vinila dostižu astronomske cijene, ali to je tema koja se nameće za neku drugu prigodu.

Imaju Dire Straits i vezu s našom brojčano malom, ali srčanom naci­jom. Ne, bubnjar im nije porijeklom iz okolice Sinja, ali na jednogodiš­nju svjetsku turneju s početka teksta Mark Knopfler i društvo otisnuli su se iz Hrvatske. Prvi nastup imali su na splitskim Gripama 25. travnja 1985., a uspomene danas vremešnih svjedoka još su uvijek toliko žive da neki bez imalo problema mogu detaljno evoci­rati zvuk Knopflerovog Stratocastera te večeri. Oduševljena publika, zapisano je, skandirala mu je ‘Marko, Marko…’. Portal setlist.fm otkriva nam i da su ‘Portobello Belle’ s albuma ‘Commu­niqué’ i ‘Six Blade Knife’ s prvijenca iz 1978. izvedene prvi i posljednji put na ovoj turneji. Potonjoj pjesmi kredibili­tet coola 1995. dao je i redatelj Robert Rodriguez kada je bend iz Londona sta­sao u jeku popularnosti punka i discoa uvrstio na soundtrack filmskog smash hita ‘Desperado’. Izveli su tada u Splitu sve svoje stožerne pjesme, uključujući i prvi hit ‘Sultans of Swing’, a bis su otvorili s ‘Brothers in Arms’, pjesmom koja će u suvremenoj Hrvatskoj nakon Domovinskog rata postati neslužbena himna zajedništva među branitelj­skom populacijom, barem onog dijela sklonog rocku. Knopfler ju je napisao kao anti-ratnu deklaraciju tijekom rata na Falklandskom otočju i teško je pronaći drugu jednako emotivnu, a nenametljivu pjesmu koja bi joj mogla konkurirati. Uslijedili su i nastupi u Ljubljani, Beogradu i Zagrebu, gdje je bend već nastupio dvije godine ranije kada su promovirali eksperimentalni dragulj ‘Love Over Gold’.
Probama i nastupu u Splitu pret­hodile su i žestoke desetodnevne pri­preme u sportskoj dvorani Gospino polje. Sad probajte zamisliti da se u Dubrovniku na sličan način ukopa jedan od najvećih svjetskih rock ben­dova. Ne ide? Ali zato bez problema možete predočiti na desetke i desetke medijskih objava i jednako toliko Face­book liveova ispred dvorane u kojima, samo, ponekad gostuje neki upućeni sugovornik (uglavnom se prikazuju ulazna vrata). Tog proljeća 1985. godine ovaj jedanaestogodišnjak je ‘Brothers in Arms’ slušao na kaseti koju je kupio u prizemlju RK Minčeta. Ali tko nije? Sredinom 80-ih svi su furali i one znojnice oko zgloba kakve je na desnoj ruci nosio Knopfler i utvarali recentnu ozljedu na tenisu (jer je bilo općepo­znato da gitaru ne znaju svirati). Ali vrlo je izvjesno da je taj klinac bio posve nesvjestan da mu u neposrednijoj bli­zini gitaristički pirotehničar Marko rasteže žice svoga Strata. Unatoč toj prokletoj znojnici koju nije skidao.

Foto: facebook.com/Dire-Straits (Live Aid),

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić