Koronavirus u Hrvatskoj

ZNANSTVENICI S HARVARDA Socijalno distanciranje ostat će mjera do 2022.?

djir19

Znanstvenici s Harvarda ističu kako bi mjera socijalnog distanciranja radi sprečavanja širenja koronavirusa mogla možda potrajati sve do 2022. godine, ali ovako stroga.

Kako ističe Jutarnji list, to će zapravo biti jedini način da se, osim širenja zaraze, bolnice rasterete te krenu raditi i svoj svakodnevni posao. Znanstvenici su u svome modelu širenja zaraze usporedili novi koronavirus s njegovim ‘rođacima’ koji uzrokuju SARS (teški akutni respiratorni sindrom) i MERS (bliskoistočni respiratorni sindrom). SARS se pojavio 2003. i do ljeta te godine je nestao, a MERS, koji se pojavio 2012. godine, nakon toga je uglavnom ograničen na područje Bliskog istoka. No, za razliku od svoga srodnika koji uzrokuje SARS, novi koronavirus će očito dulje vrijeme ostati među ljudima.

– Zaraze se šire kada postoje dva uvjeta: zaraženi ljudi i osjetljivi ljudi. Osim ako ne postoji enormno veća razina ‘imuniteta krda’ nego što smo svjesni, većina stanovništva je još uvijek podložna zarazi. Predviđanje kraja pandemije u ljeto ove godine nije u skladu s onim što znamo o širenju infekcije – izjavio je za Guardian Marc Lipsitch, profesor epidemiologije na Harvardu i koautor studije. Računalni modeli s Harvarda pokazuju da SARS-CoV-2 može izazvati epidemiju u bilo koje doba godine, pri čemu je epidemija koja počinje u jesen ili početkom zime (listopad i studeni) ozbiljnija od one koja se javlja u kasnu zimu ili proljeće (od veljače do svibnja).

– U nedostatku cjepiva bit će nužno nekoliko ‘rundi’ socijalnog distanciranja i relaksacije od mjera kako bismo dostigli ‘imunitet krda’ – rekao je koautor studije Marc Lipsitch na konferenciji za novinare.
U njihovoj najnovijoj studiji ističe se da bi povremena socijalna distanciranja mogla biti potrebna još dvije godine kako bi se spriječio porast infekcije, odnosno da samo jedno razdoblje ovih mjera neće biti dovoljno.

Više pročitajte ovdje.

Izvor: Jutarnji list

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist