Koronavirus u Hrvatskoj

CAPAK O TURISTIČKOJ SEZONI ‘Epidemolozi će donijeti posebne uvjete koje smještaji trebaju ispuniti’

CAPAK O TURISTIČKOJ SEZONI 'Epidemolozi će donijeti posebne uvjete koje smještaji trebaju ispuniti'

Pod kojim uvjetima bi se mogle otvoriti granice tijekom turističke sezone i za koja tržišta, bilo je jedno od pitanja na današnjoj press konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak je rekao da je vrlo teško o tome govoriti zato što se ljeto bliži i situacija je nepoznata.

-Ako epidemiološka situacija bude gora u drugim zemljama, nego naša, nikako neće biti dozvoljen dolazak njihovih turista kod nas. Ako bi se situacija promijenila, onda ćemo razmotriti to pitanje – kako i pod kojim uvjetima. Ova djelatnost neće izgledati kao što je izgledala prije. Epidemiolozi će donijeti poseban okvir o funkcioniranju i uvjetima koje hotelski i ostali smještaji trebaju ispuniti te uvjete o ponašanju turista koji dolaze kod nas. Ako kod nas bude povoljna epidemiološka situacija, naši će domaći turisti moći doći na naše more, a pitanje je hoćemo li vanjske turiste moći pustiti. To će ovisiti, dakle, o njihovoj epidemiološkoj situaciji – rekao je Capak i komentirao medijske navode da bi turisti trebali donijeti sa sobom potvrdu da su zdravi, ili test.

-Ta potvrda vrijedi 24 sata i nije nikakva garancija. Garancija bi bilo kad bi proveli 14 dana u karanteni. U tim situacijama bi bili sigurni da tu bolest neće donijeti ili bi trebali imati epidemiološku situaciju takvu da nemaju u svojoj zemlji novih slučajeva, a kako bi naša populacija bila sigurna od koronavirusa – naglasio je.

Foto: Ilustracija 

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist