Aktualno

Zelenski pozvao na suradnju i rekao što je prva točka plana primirja s Rusijom

sastanak vrh ukrajine europa summit dubrovnik zelenski plenkovic vucic 38

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski domaćini su 3. sastanka na vrhu Ukrajina – Jugoistočna Europa.

Riječ je o trećem samitu u tom formatu – prvi je održan u kolovozu 2022. u Ateni, drugi u veljači 2024. u Tirani – a glavni je cilj dubrovačkog sastanka iskazati solidarnost i podršku zemalja jugoistočne Europe Ukrajini koja se već više od dvije i pol godine suočava s ruskom agresijom.

Odaziv visokih dužnosnika zemalja regije na treći po redu samit Ukrajina – Jugoistočna Europa, kako se doznaje, najveći je dosad, javlja N1. Podsjetimo, oporba je osudila činjenicu što među uzvanicima nije predsjednik Zoran Milanović. S druge strane, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, prisustvuje događaju.

Hrvatska i Ukrajina potpisale su Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori. Obje zemlje ponavljaju svoju najoštriju osudu ničim izazvanog, neopravdanog i nezakonitog aktualnog agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine i privremene okupacije državnog područja Ukrajine, što predstavlja očito kršenje međunarodnog prava, uključujući Povelju UN-a, Helsinški završni akt i Parišku povelju.

Nazočnima se obratio predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuvši kako je Dubrovnik grad koji je poznavao rat i razaranja.

– Danas on uživa mir, prosperitet i napredak. Točno to je budućnost koju želimo Ukrajini – započeo je Plenković.

– Dragi prijatelji, Hrvatska je stajala uz Ukrajinu od 1991., jedna je od prvih koja je stala uz Hrvatsku i priznala našu neovisnost. Pomogli su nam i s vojnom opremom u periodu kad smo bili suočeni s embargom na uvoz oružja. Danas Hrvatska stoji uz Ukrajinu i stoji od prvog dana invazije Rusije na Ukrajinu – rekao je.

– Naša je pomoć – višestruka. 300 milijuna eura humanitarne pomoći, u energetici, vojnoj opremi… Osim toga, dali smo Ukrajini i svoja stručna znanja koja se odnose na poslijeratna razdbolja poput razminiranja, brige za branitelje, a primili smo i oko 30 tisuća ukrajinskih izbjeglica, kao i branitelje u braniteljske bolnice. Organizirali smo edukaciju odvjetnika specijaliziranih za ratne zločine – nabraja Plenković.

– Hrvatska Ukrajini daje potporu na putu u članstvo u EU-u prilikom otvaranja pregovora i screeninga”, istaknuo je i dodao da Hrvatska već uživa privilegije koje dobiva kao članica. Nije bilo lako provoditi reforme tijekom ratnog perioda, ali pozdravljamo napredak Ukrajine u tom smislu. Proces proširenja, svi se tome nadamo, mora biti temeljen na zaslugama i omogućiti iste uvjete za sve – rekao je Plenković pozdravljajući ukrajinski put prema Uniji, ali i NATO savezu.

Ističe i da treba dati potpunu potporu mirovnom planu predsjednika Zelenskog.

U uvodnom obraćanju predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je istaknuo da zahvaljuje na ‘na gostoprimstvu djece, ranjenih boraca.’

Banner 300x250 DU 1

– Hvala vam na sudjelovanju u mirovnom summitu i doista svi vi ste pokušali da se ovaj rat okonča na pravedan način što je za nas od najveće važnosti. Želimo stabilnost, ali je ona postala resurs, vrlo važan u međunarodnim odnosima – rekao je.

Ujedinjena Europa i mirovni plan

– Usprkos političkim napetostima, moramo osigurati da europsko jedinstvo ostane stabilno i da Europa bude ujedinjena. Bez jedinstva nema mira. Procesi integracije koji su počeli, moraju ići prema svom kraju. Sve demokratske nacije Europe moraju u tome sudjelovati. Nadam se da ćemo članstvo u EU-u uskoro postići i pokušao bih vas potaknuti na blisku suradnju s državama kandidatkinjama kako bi proces pristupanja bio što “glatkiji” – pozvao je na suradnju Zelenski.

– Govorimo i o onome što treba ponovno izgraditi, a što je Rusija uništila, ali isto tako i o novoj snazi – o industrijskoj, društvenoj i svemu ono što će doprinjeti našoj uspješnosti na globalnom tržišnom natjecanju. To bi trebalo biti nešto poput Marshallovog plana za Europu – govori Zelenski.

Spominjući plan primirja, Zelenski je rekao: ‘Do studenog će dokument biti spreman i sadržavat će uvjete potrebne za završetak rata’. Kako navesti Rusiju i one koji su odgovorni za rat da slijede mirovni sporazum?

– Ukrajina odgovara i ovakvim akcijama poput ovog summita kako bi se ostvarila čvrsta stabilnost. Rusija će izgubiti svoju sposobnost da bude prijetnja cijeloj Europi. Naš plan predstavljen je SAD-u i vjerujem da će nam to pomoći postići ciljeve. Prva točka koncentrira se na to je li deficit geopolitičke sigurnosti u Europi nešto što se može riješiti? Riješi li se to, Putin bi mogao izgubiti svoju geopolitičku snagu i Rusija će bi se mogla prestati miješati u slobodu država s kojima graniči”, poručuje Zelenski.

Rat bi trebao biti gotov do 2025., govori Zelenski, ‘i to – odlučnom akcijom’, nadodaje.

– Italija, Njemačka, UK, Francuska, zajedno s predsjednikom Biden rade na sigurnosti u Europi. Zajedno možemo postići sve što želimo – poručio je na kraju svog obraćanja Volodimir Zelenski.

Glavne točke deklaracije

Glavne točke deklaracije, kako se doznaje, trebale bi uključiti osudu ruske agresije, podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine uključujući poluotok Krim, podršku mirovnom planu predsjednika Zelenskog, zahtjev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini, podršku eurointegracijama Kijeva i članstvu u NATO-u (kada se za to steknu uvjeti) te podršku energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

Foto: Ivan Pozniak

Pročitajte još

Plenković i Zelenski u Sponzi odali počast dubrovačkim braniteljima

Dulist

VUČIĆ NAKON SASTANKA ‘Plenković je govorio o agresiji iz 1991., a ja da Srbija stvari vidi drugačije’

Dulist

ALEKSANDAR VUČIĆ STIGAO U DUBROVNIK Treba li on biti na summitu?

Dulist