Slušni aparat

Zdravlje je pola zdravlja

Elektro-industrijska trilogija kolumni nijebila prvotna zamisao. Imao sam dosta drugih tema koje sam planirao obraditi, a bilo je i teško za predvidjeti da će me prvo Stabbing Westward i Carpenter Brut tako teme­ljito oboriti s nogu da ih je bilo nemo­guće zaobići na ovim stranicama. A za potpuni dojam, prije nekoliko tjedana izašao je dugoočekivani drugi dio albuma ‘Disco 4’ kalifornijskog indu­stro-noise banda Health koji potvr­đuje da se proljeće 2022. godine i služ­beno može proglasiti godišnjim dobom teške elektronike.
Jake Duzsik (vokal, gitara), John Famiglietti (bas, elektronika) i BJMiller (bubnjevi) osnivaju band 2005. godine kao eksperimentalnu plat­formu za remiksiranje manje poznatih stvari drugih elektronskih grupa. Svoj prvi uspjeh bilježe remixom pjesme ‘Crimewave’ kanadske grupe Crystal Castles, a prvi album nazvan jedno­stavno ‘Health’ prolazi vrlo zapaženo od strane fanova i recenzenata under­ground glazbe pa ih Nine Inch Nails angažiraju kao predgrupu na njihovoj turneji 2008. godine. Još veći uspjeh postižu s remix verzijom albuma pod nazivom ‘Disco’, što ih motivira da i svoj sljedeće albume ‘Get Color’ i ‘Death Magic’ izlože istom tretmanu na albumima ‘Disco 2’ i ‘Disco 3’. Njihov četvrti studijski album ‘Slaves of Fear’ trebao je biti slično obrađen, no umi­ješala se pandemija i trojac iz temelja mijenja svoje planove.

Svoj sljedeći projekt nazivaju ‘Disco 4’, što je malo zbunjujuće jer taj naslov ne predstavlja remix četvrtog studij­skog albuma, već potpuno novi mate­rijal, ali ovaj put snimljen u kolaboraci­jama s mnogim više ili manje poznatim glazbenicima. Sam projekt je vrlo brzo izmaknuo kontroli i ekipa iz Healtha krajem 2020. izdaje album nazvan ‘Disco 4: Part I’, na kojem predstavljaju nekoliko suradnji iz proteklih godina – ‘Hate You’ s JPEGMafiom, ‘Delicious Ape’ sa XiuXiu i ‘Mass Grave’ sa Soccer Mommy te novosnimljene ‘Body/Pri­son’ s Pertubatorom, Ghostemane gostuje na ‘Judgement Night’, a Youth Code na ‘Innocence’. Vjerojatno naj­veću medijsku eksponiranost priskrbili su si suradnjom s grindcore grupom Full of Hell na pjesmi ‘Full of Health’, jedinom koja je značajno odstupala od njihovog prepoznatljivo smirenog stila koji uključuje ekspertnu razinu bub­njanja praćenu relaksirajućom elek­tronskom glazbom i u(zne)mirujućim vokalima. Full of Hell u pjesmu donose veliku dozu njima specifične buke, a ta pjesma služi i kao pogled u budućnost i smjer u kojem će se kretati drugi dio albuma.

‘Disco 4: Part II’ izlazi prije nekoliko tjedana s novih dvanaest stvari, na kojima ekipa dopušta svojim gostima da u pjesme unesu puno više svoje vla­stite osobnosti, što se primijeti odmah na ‘Dead Flowers’ s Poppy i ‘Isn’t Everyone’ s Nine Inch Nailsima. Gosti iz svijeta metala, elektronike i hip-hopa poput Street Sects, Backxwash, Ho99o9, Maenad Veyl i Ekkstacy izni­mno kvalitetno odrađuju svoj zadatak, no moju pažnju najviše su zaokupile dvije centralne pjesme – ‘Cold Blood’ s Randyjem Blytheom iz grupe Lamb of God i ‘AD1000’ s The Body. James Kent, poznatiji kao Pertubator zaokružuje cijeli projekt, od početne kolaboracije na prvom dijelu do završne ‘Excess’ na ovom albumu. ‘Disco 4: Part 2’ album je stvoren iz ljubavi prema glazbi, a podjednako se može svidjeti i ekipi u mosh-pitu i onoj na plesnom podiju noćnog kluba.
Nakon nekoliko godina koncertne stanke, Health kreću na veliku svjet­sku turneju i predstavljanje oba dijela svojeg ‘Disco 4’ albuma pa će ih tako u lipnju put nanijeti i do Zagreba, gdje će svi ljubitelji dobre glazbe moći i uživo poslušati ovo remek djelo diskografije. Ako imalo brinete o zdravlju, Health je obavezna terapija.

Foto Loma Vista
Records

Pročitajte još

300 km od Schengena

Ivan Jelčić

Sve osim djevojke

Petar Ipšić

Novi trijumf thrash legendi

Ivan Jelčić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija