Slušni aparat

Zdravlje je pola zdravlja

Zdravlje je pola zdravlja

Elektro-industrijska trilogija kolumni nijebila prvotna zamisao. Imao sam dosta drugih tema koje sam planirao obraditi, a bilo je i teško za predvidjeti da će me prvo Stabbing Westward i Carpenter Brut tako teme­ljito oboriti s nogu da ih je bilo nemo­guće zaobići na ovim stranicama. A za potpuni dojam, prije nekoliko tjedana izašao je dugoočekivani drugi dio albuma ‘Disco 4’ kalifornijskog indu­stro-noise banda Health koji potvr­đuje da se proljeće 2022. godine i služ­beno može proglasiti godišnjim dobom teške elektronike.
Jake Duzsik (vokal, gitara), John Famiglietti (bas, elektronika) i BJMiller (bubnjevi) osnivaju band 2005. godine kao eksperimentalnu plat­formu za remiksiranje manje poznatih stvari drugih elektronskih grupa. Svoj prvi uspjeh bilježe remixom pjesme ‘Crimewave’ kanadske grupe Crystal Castles, a prvi album nazvan jedno­stavno ‘Health’ prolazi vrlo zapaženo od strane fanova i recenzenata under­ground glazbe pa ih Nine Inch Nails angažiraju kao predgrupu na njihovoj turneji 2008. godine. Još veći uspjeh postižu s remix verzijom albuma pod nazivom ‘Disco’, što ih motivira da i svoj sljedeće albume ‘Get Color’ i ‘Death Magic’ izlože istom tretmanu na albumima ‘Disco 2’ i ‘Disco 3’. Njihov četvrti studijski album ‘Slaves of Fear’ trebao je biti slično obrađen, no umi­ješala se pandemija i trojac iz temelja mijenja svoje planove.

Svoj sljedeći projekt nazivaju ‘Disco 4’, što je malo zbunjujuće jer taj naslov ne predstavlja remix četvrtog studij­skog albuma, već potpuno novi mate­rijal, ali ovaj put snimljen u kolaboraci­jama s mnogim više ili manje poznatim glazbenicima. Sam projekt je vrlo brzo izmaknuo kontroli i ekipa iz Healtha krajem 2020. izdaje album nazvan ‘Disco 4: Part I’, na kojem predstavljaju nekoliko suradnji iz proteklih godina – ‘Hate You’ s JPEGMafiom, ‘Delicious Ape’ sa XiuXiu i ‘Mass Grave’ sa Soccer Mommy te novosnimljene ‘Body/Pri­son’ s Pertubatorom, Ghostemane gostuje na ‘Judgement Night’, a Youth Code na ‘Innocence’. Vjerojatno naj­veću medijsku eksponiranost priskrbili su si suradnjom s grindcore grupom Full of Hell na pjesmi ‘Full of Health’, jedinom koja je značajno odstupala od njihovog prepoznatljivo smirenog stila koji uključuje ekspertnu razinu bub­njanja praćenu relaksirajućom elek­tronskom glazbom i u(zne)mirujućim vokalima. Full of Hell u pjesmu donose veliku dozu njima specifične buke, a ta pjesma služi i kao pogled u budućnost i smjer u kojem će se kretati drugi dio albuma.

‘Disco 4: Part II’ izlazi prije nekoliko tjedana s novih dvanaest stvari, na kojima ekipa dopušta svojim gostima da u pjesme unesu puno više svoje vla­stite osobnosti, što se primijeti odmah na ‘Dead Flowers’ s Poppy i ‘Isn’t Everyone’ s Nine Inch Nailsima. Gosti iz svijeta metala, elektronike i hip-hopa poput Street Sects, Backxwash, Ho99o9, Maenad Veyl i Ekkstacy izni­mno kvalitetno odrađuju svoj zadatak, no moju pažnju najviše su zaokupile dvije centralne pjesme – ‘Cold Blood’ s Randyjem Blytheom iz grupe Lamb of God i ‘AD1000’ s The Body. James Kent, poznatiji kao Pertubator zaokružuje cijeli projekt, od početne kolaboracije na prvom dijelu do završne ‘Excess’ na ovom albumu. ‘Disco 4: Part 2’ album je stvoren iz ljubavi prema glazbi, a podjednako se može svidjeti i ekipi u mosh-pitu i onoj na plesnom podiju noćnog kluba.
Nakon nekoliko godina koncertne stanke, Health kreću na veliku svjet­sku turneju i predstavljanje oba dijela svojeg ‘Disco 4’ albuma pa će ih tako u lipnju put nanijeti i do Zagreba, gdje će svi ljubitelji dobre glazbe moći i uživo poslušati ovo remek djelo diskografije. Ako imalo brinete o zdravlju, Health je obavezna terapija.

Foto Loma Vista
Records

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić