Slušni aparat

A sada nešto sasvim drukčije…

Ova kolumna trebala je biti napi­sana i objavljena u lipnju 2020. godine, kada je, u jeku globalnog zaključava­nja, eluzivni londonski kolektiv Sault izdao prvi od dva ‘Untitled’ albuma, onaj podnaslova ‘BlackIs’ (već u rujnu iste godine pratio ga je nasljednik ‘Rise’). George Floyd svirepo je ubijen samo nekoliko tjedana ranije, a nje­govu smrt pratila je serija protesta koji su se iz Minneapolisa (država Minne­sota) ubrzo prelili ne samo diljem Sjedinjenih Američkih Država, nego i globalno. Oba rada snažno su i ino­vativno uronjena u soul, funk i R&B, emotivno angažirana te konceptualno usredotočena na teme policijske bru­talnosti i sistemskog rasizma.
Sault je bend iz Londona. To je u nji­hovom slučaju rijetka činjenica. Kao i to da iza projekta stoji nagrađivani skladatelj, producent i multi instru­mentalist Dean Josiah Cover, u glaz­benom svijetu poznat kao Inflo. Sura­đivao je s Adele, Little Simz, Jungle i Michaelom Kiwanukom, a u siječnju ove godine na Brit Awards, kao prvi nebijelac, ponio je titulu producenta godine. U Londonu je registrirana i diskografska kuća ‘Forever Living Ori­ginals’ za koju Sault izdaje svu svoju glazbu te albume pjevačice benda i solo izvođačice Cleo Sol. Uvidom u javno dostupne podatke o kapitalu tvrtke može se doći i do informacije da su Inflou 34 godine. Podaci o autor­stvu pak pokazuju da su u skladanju i produciranju materijala grupe Sault sudjelovali još i producent i klavijatu­rist Kadeem Clarke, spomenuta Cleo Sol te Melisa ‘Kid Sister’ Young, pje­vačica iz Chicaga. Sol i Cover pak pot­pisuju većinu materijala, a budući da je pjevačica pravog imena Cleopatra Zvezdana Nikolic (vuče španjolske i srbijanske korijene) samostalno pre­poznata i razmjerno uspješna glaz­benica, nije teško prepoznati njen glas na većini materijala. No, ništa vezano uz Sault nije službeno potvr­đeno. Bend nikada nije dao intervju, njihove fotografije kao kolektiva ne postoje. Nikada nisu nastupili uživo. Riječ je o, za sada, isključivo studij­skom projektu. Biografija na njiho­vom Spotify profilu sadrži tek jednu, parafraziranu, rečenicu – Add a little Sault to your life. Ime im se može pre­vesti kao vodopad ili brzac, a izraz vuče korijene iz francuske riječi koja znači pad ili skok.

Dan prije nego što će u petak, 15. travnja objaviti šesti album, Sault su izbrisali sav postojeći sadržaj sa svog Instagram profila i postavili ono što se činilo omotom. Nekoliko sati prije nego što će album postati dostupan na streaming platformama objavili su i isječke nekoliko pjesama. Rad naziva ‘Air’ gotovo nema nikakvih poveznica s njihovim dosadašnjim snimljenim katalogom, a niti s producentskim radom Infloa. U cijelosti djelo suvre­mene klasike (u misli neizbježno dolaze Philip Glass i György Ligeti), album sadrži raskošne orkestracije i jednoglasno zborsko pjevanje u stilu korala te je pretežno instrumenta­lan rad. S vokalnim dionicama koje nisu korali ističu se tek dvije pjesme; naslovna ‘Air’ te sedmominutna ‘Time is Precious’, koja u drugom dijelu s a capella vokalom Cleo Sol i zbora evocira poznati stil grupe i mogla bi se naći na bilo kojem od njihovih pret­hodnih pet radova. Drugdje domini­raju muško i žensko zborsko pjeva­nje te dramatične orkestracije pa se album u cjelini čini kao kulisa nekog epskog filma. Predivna ‘Heart’ evo­cira Morriconeovu glazbu skladanu za film ‘The Mission’, koja također sadrži koral, dok sa svojih 12 minuta ‘Solar’ zauzima središnje mjesto albuma i posve bi se uklopila na soundtrack Kubrickove slavne ‘Odiseje u svemiru’. Album zatvaraju jednako impresivne ‘June 55’ i ‘Luos Higher’. Nakon počet­nog šoka koji donosi otkriće da prva pjesma nema ulogu uvoda u nešto što bismo od Saulta mogli očekivati, nego album predstavlja zaokret od 180 stupnjeva, slušatelj lišen predrasuda i dovoljno strpljiv, suočen je s ništa manje nego djelom monumentalne ljepote. U ovom trenutku recenzija još nema. Sault kao bend koji samostalno producira i izdaje svoj materijal te nije sklon interakciji s medijima, nikada nisu bili posebno zanimljivi službe­nim publikacijama, uz izuzetke rijet­kih poput Guardiana ili Pitchforka, s tim da je potonji, pomodarski ame­rički glazbeni portal, zakasnio s pre­poznavanjem potencijala benda koji je već s prvim izdanjima (albumi ‘5’ i ‘7’, oba iz 2019.) zaslužio obožavanje kritike. Kada se izdanje njihova dva ‘Untitled’ albuma poklopilo s Black Lives Matter pokretom, Sault su se našli na brojnim popisima najboljih albuma godine. Njihov idući album ‘Nine’ (2021.) bio je dostupan tek 99 dana (službene kopije nisu tiskane), a nakon ‘Air’ nitko se neće usuditi pred­vidjeti kako bi se ovaj projekt mogao dalje razvijati. U nekom trenutku bilo bi lijepo kada bi Sault svoju glazbu prezentirali i na nastupima uživo.

Foto: www.sault.global

Pročitajte još

Adio kacigama

Petar Ipšić

300 km od Schengena

Ivan Jelčić

Sve osim djevojke

Petar Ipšić

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija