Kultura

ZBIRKA PJESAMA FRA IVANA KRAMARA ‘Što je svjetovno, istodobno je i duhovno’

ZBIRKA PJESAMA FRA IVANA KRAMARA 'Što je svjetovno, istodobno je i duhovno'

Predstavljanje zbirke pjesama ‘Kameno moje’ fra Ivana Kramara održalo se u utorak navečer u čitaonici Narodne knjižnice Grad u sklopu manifestacije ‘Mjeseca hrvatske knjige’.

Akademik Luko Paljetak dao je redoslijed njegovim pjesmama i napisao prolog kojeg je i čitao na predstavljanju. Uz njih, jazz pjevačica Ines Tričković popunila je pauze od čitanja poezije a cappella izvedbama.

Književnik i akademik Luko Paljetak u svom je izlaganju naglasio kako pjesma ‘Bespučnik’ karakterizira cijelu fra Kramarovu zbirku te da je zbirka spoj svjetovnog i duhovnog jer spaja bestjelesnu i tjelesnu ljubav. Ova zbirka bi se mogla nazvati zbirka ljubavne poezije iako pojam ljubavi obuhvaća i ljubav prema bogu, prema prirodi, prema sebi, ali i prema ženi. ‘Neka duša slobodno diše’ lajt je motiv zbirke, istaknuo je Luko Paljetak. ‘Neka riječi ostaju, duša je žedna, a tijelo gladno’, također je jedan od refleksnih stihova unutar zbirke čija je poanta prožeta kroz većinu pjesama.

Spajajući prirodne pojave sa božanstvom i svjetovnom ljubavi, Kramar piše, a Paljetak objašnjava kako su i ‘izlazak i zalazak sunca oličenje božje ljubavi, a istodobno i obožanstvenjenost ljudske ljubavi’. Tu ističe kako čovjek traži raj na zemlji, traži ga u svjetovnim stvarima i pojavama.

Čitajući svoj predgovor zbirci, istaknuo je jednu Kramarovu misao o sanjanju. ‘(…) nastavlja on svoj put, pitajući se ima li smisla sanjati? Sve u njemu i oko njega govori mu da ima smisla sanjati upravo zbog ljubavi i pobude duše.’

Uvodeći motiv breze objašnjava novu misao vezanu za ljubav, shvaćenu kao ljubav prema prirodi. Breza u lirskim pjesmama često predstavlja zaigranost, kao nešto lijepo za promatranje da bi kasnije označila prolaznost ljepote i ‘mladosti’ ako se personificira ili prikazuje umjesto ljudskog bića. ‘Breze godinama poprimaju bezbroj likova iste, a uvijek različite ljubavi i njenog predmeta, ako u ljubavi uopće ima predmeta (…) jer ljubav ide iz sebe van prema predmetu i jest u njemu, ona je najveći pokušaj što ga tvori priroda da bi pojedinca izvela iz njega samog i dovela ga do drugog’, napisao je Paljetak u svom predgovoru.

Osim svjetovne ljubavi prikazane u zbirci, naglasak je stavljen i na duhovnost jer kako je Paljetak istaknuo ‘Čovjek je i dah i duh, ujedinjen s tijelom’ te ‘Poput božje spužve, Ivan Kramar istiska svoje stihove u svijet, iz njega potekne Bog – ljubav, ljubav – Bog, (…) i duša tako nikad nije žedna’.

Kako bi se dobio dojam o kakvoj ljubavi Kramar piše, Paljetak je spomenuo i ‘Pjesmu nad pjesmama’ iz koje je izdvojio stih koji glasi „Mnoge vode ne mogu izgasiti ljubav, niti je ikako potopiti. ‘Kramar zato smije napisati ‘Što gori u nama, nek gori” – objasnio je Paljetak.

Na kraju predstavljanja, fra Ivan Kramar rekao je: ‘Ova zbirka pjesama nastala je jer me Bog tukao mokrom krpom’. Također, naglasio je kako se zbirka može kupiti i kako sav prikupljeni novac ide djeci u Ruandi te da bi svatko trebao posjetiti tu državu kako bi vidio drugačiji način života gdje je privilegija ići u školu ili imati topli obrok.

Ova zbirka pjesama ‘Kameno moje’ je spoj misaone, ljubavne i religiozne poezije koju Kramar ne odvaja, već isprepliče smatrajući da je duhovnost i svjetovnost jedno, te da se međusobno spajaju u jednu sliku koju pojedinac stvara o sebi i o svijetu.

Mia Josipović

Foto: Vedran Levi

Pročitajte još

KONCERT U CRKVI MALE BRAĆE Obilježeno 220 godina smrti Ivana Mane Jarnovića

Dulist

[FOTO] 40 GODINA UMJETNIČKOG RADA Gradonačelnik primio Branimira Vidića Fliku

Dulist

Ivana Marija Vidović u uglednom žiriju Međunarodnog pijanističkog natjecanja Saint Paul TroisChâteaux

Dulist