Aktualno

ZANIMLJIVA PONUDA CVIJETA VUKOJEVIĆA Talijanske bijele ljepotice u mokošičkim maslinicima

ZANIMLJIVA PONUDA CVIJETA VUKOJEVIĆA Talijanske bijele ljepotice u mokošičkim maslinicima

Eko je teže, ali je ljepše! – ovim se motom vodi Cvijeto Vukojević kad nam priča o svom zanimljivom planu povratka prirodi. Cvijeto, naime, naveliko priprema svoj OPG za nove sadnice maslina, loza…

A pažnju nam je posebno privukla, službeno ćemo napisati, Olivo Leucocarpa, o kojoj ćete manje više sve saznati ako pričate talijanski ili ako, kao mi, posjetite Cvijeta. Talijanska bijela maslina iz Calabrie odmah mu se, kaže, svidjela, a slijedom događaja plemeito stablo u mokošički oPG stiglo je već isti tjedan! Mi – dan iza, bili smo kuriozni za saznati i vidjeti lijepe sadnice neobičnih oblica, ali i čuti što to sve Cvijeto i njegova supriga Radmila imaju u planu predstaviti kroz koju godinu.

-Želja mi je sve raditi ekološki, sve prirodno, sve obnoviti… Nije lako, znam, ali imam vremena i volje – kaže dok pokazuje gore, prema Obuljenu, prema Gosparevu, mjestima gdje će nas na kraju priče i voditi, gdje osim mira maslinika i beskrajnih grmova mrče baterije puni i pogled na Omblu, Mokošicu, Crkvu svetog Spasitelja… Mjesta su to kojih se ‘uhitio’ u zadnje vrijeme, krči maslinike koji su kaže, od osamdesetih naovamo čak triput gorjeli. Dok čisti, pali, uređujuje, sve brižljivo i snima i kratkim i veselim ‘videićima’ uveseljava pratitelje oPG-a na društvenim mrežama, a i njihov broj svakodnevno raste. Prati, kaže, i trendove, ne smao ove ‘online’, već i one agromonske, raspitiva se i gleda EU fondove, kako bi što jednostavnije i praktičnije sve ‘doveo u red’. Uzor su mu Istra i naši Konavljani.

‘Ma moram ih paziti!’
-Gore – pokazuje mokošičke padine – ima maslina od promjera dvadesetak centimetara pa do metar, metar i po kruga. Prekrasna stara stabla. Ma moram ih paziti, zato gledam što prirodnije pristupiti čuvanju i obnovi. Zovem stručnjake poput Plantele, tražim organska gnjojiva, želja mi je kasnije sve certificirati pa je sve to po formuli ‘duplo teže, ali se i duplo više isplati’. Eh, lako je prije bilo gnjojiti, kad smo imali koze! Ali, vratit ću i to – polako nam otkriva širu sliku ideje kreiranja široke palete ponude OPG-a. U ove masline, kaže, pedeset godina nitko nije ušao čistiti, a iako formula ‘ućerati bager i obnoviti, a među njih posaditi i nove sadnice’ zvuči jednostavno, samo ćemo reći – nije. Dobra stvar je, kaže Cvijeto, što se radi o tundrači, sve je vodno područje, puno mrča, a kako ističe, Vodovod ima plan i spajati šahtove pa će mu i taj dio priče biti olakšan.

‘A moj Cvijeto, tko će ti to brati?’
‘Cvijeto, koliko ukupno imate prostora, maslina?’ – protupitanje je odmah, uz osmijeh: ‘A na kojoj parceli?’ Dakle, otprilike, ‘porazbacano’, oko 20 tisuća kvadrata s petsto starih maslina, među koje će posaditi još 300 novih mladica. Među njima i te čarobne bijele masline. ‘A moj Cvijeto, tko će ti to brati?’, mislimo se… Ni na to nije trebalo dugo čekati odgovor. Sve je pomno isplanirano.

-A brat će gosti! Prije tri godine, počeo sam raditi takozvani ‘cooking class’ sa svojim gostima. Zapravo nudim nešto što nitko ne nudi – učim ljude kako se radi peka, gulimo patate, beremo salatu, a bit priče je upravo to proširiti kao ponudu. Čak sam nabavio i starinske kecelje, one s džepovima, i idemo u masline! Naši gosti brat će masline, radit ćemo i preradu i cijeli dan se posvetiti tome. Mislim da je to posjetiteljima Dubrovnika odlično iskustvo. Probaju maslinovo ulje, a vide cijeli proces. Ma vide oni da visi sa zida diploma, certifikat, ali ne znaju kako se to ulje pravi, a ovako će vidit i sudjelovat u cijelom procesu. Provozat ćemo se u Orašac za samljeti masline, dok ne osposobim svoju mlinicu. Tome se nadam… – kaže nam Cvijeto, a ‘stavio’ se proučavati i nepovratna sredstva za svoj projekt.

‘Nije ti to informatika’
-Prije dvadeset godina bio sam u informatici, od 2005. sam u turizmu, vozim izlete i privatne transfere, a sad se vraćam prirodi. Želim nešto drugačije, a opet naše. Mislim da toga nedostaje – reći će nam iskreno. Jest, kaže, bile su masline vazda tu, od djetinjstva, ali im se ozbiljnije posvetio upravo sad.
-A bila su drukčija vremena. Obrađivali smo lozu, otac mi je preminuo, ja sam s mati i babom, puđao sam te mlade masline i one su sad već stasale. To ti je tu na Gosparevu, ‘talijanke’, njih sam počeo kupovati 1994. godine. Imalo se tada narančina, koza, kokoši, praca… A sad su samo koke tu, no vratit ću sve pomalo. Znaš kako to ide, gosti stanu, gledaju, fascinirani su, vide živu životinju, skuhaš im jaje i veći je to doživljaj nego večera u luksuznom restoranu. Još sam pođe ubrat kukumara i pomadora za salatu, stavimo peku, beremo masline… – dobar je taj Cvijetov plan, a uz njega ima želju i zaposliti, kad se priča ‘zavrti’, kojeg mladog čovjeka, mada će biti teško, kaže, nać nekoga tko je voljan raditi, kositi, sređivati maslinike u ljeto, kad je sezona.

-Nije to informatika – dobiješ zadatak, riješiš zadatak! A nije ni turizam. Bit će teško, ali ne brinem – optimistično će Cvijeto. Kroz smijeh dodaje, odgovarajući na naše pitanje: ‘A sumnjam da će me netko kopirati u ovome, kome se da navuć gumene čizme, upaliti traktor, usred ljeta uzet kosilicu?’ Pa, ima i pravo…

Oblica ‘žeže’, zato će eksperimentirati
Ajd, za kraj, odgovorio nam je i o tim famoznim maslinama. Ne, nisu te talijanske ljepotice dominantne, ima tu i naših ‘cura’.
-Posađeno je jedno pet vrsta, one standardne tipa oblica, a u Brsečinama naravno brsečka, a evo stiže i ta bijela… Inače, nju sam slučajno ugledao negdje na Internetu, raspitivao se među maslinarima u Istri koji su mi rekli kako ima jedno matično stablo u Institutu u Splitu. Što se radi s njime, ne znam, ali meni je bilo interesantno… Ono, za imat nešto drugačije. Nije od nje neko baš ‘top’ ulje, ali budući da u nas oblica ‘žeže’, plan je dodavanjem malo talijanke, kako to i inače bude, dobiti ukus po želji. Ma, malo ću probati eksperimentirati. Još ju proučavam, znam da ih ima u Malti, ali su navodno došle iz Grčke, sadili su ih redovnici… Svidjela mi se ta njihova bijela boja, ‘googlao’ sam i eto, naručio, stigle za dva dana, sad krećem u avanturu – zaključuje Cvijeto, a mi mu s bijelim krasoticama, kao i zanimljivim planom ponude, želimo puno sreće i novih, prvoklasnih ideja koje nas na moderan način vraćaju tradiciji lijepog mokošičkog kraja.

Iz tiskanog izdanja od 27. prosinca 2018.

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo