Slušni aparat

Vulfpeck – najoptimističniji bend na svijetu

Vulfpeck – najoptimističniji bend na svijetu

Ništa vam ne znače imena Jack Stratton, Theo Katzman, Joe Dart, Woody Goss, Cory Wong ili Joey Dosik? Nemojte se zato grist’, to samo znači da tek trebate otkriti otkačeni svijet najskuliranijeg funk benda. I upravo zato, unatoč čitavom nizu zvučnih izdanja i super primamljivih reizdanja, odlučio sam ovotjedni Slušni aparat posvetiti grupi Vulfpeck. Zahvalit ćete mi poslije. Ali, pitate se, zašto biste u čitavoj kakofoniji novih trendova i zvukova trebali znati za bend čije ime podsjeća na neformalni naziv skupine nesretnih protagonista filmske sage ‘Mamurluk’, a zapravo potječe iz njemačkog jezika i znači poljubac vuka?

Da bi na to odgovorio, parafrazirat ću višestruko nagrađivanog istraživačkog novinara Ilka Ćimića. No, krenimo redom. Vulfpeck su u prosincu prošle godine objavili svoj prvi live album snimljen u rujnu iste godine pred gotovo 15 tisuća razgaljenih obožavatelja u njujorškom Madison Square Gardenu. Pa što onda, pitate se? Nisu ni prvi ni zadnji koji su rasprodali legendarnu arenu smještenu u samom središtu Manhattana. Da, ali su prvi kojima je to pošlo za rukom bez menadžera, podrške neke renomirane izdavačke kuće ili potpore mainstream glazbenih medija sklonih ignorirati postojanje glazbenika koji zastupaju sami sebe, ma koliko dobri bili. Uistinu, veliki glazbeni mediji, uključujući utjecajni Pitchfork, u gotovo 10 godina postojanja Vulfpecka pokazali su mali ili nikakav interes za bend vrsnih multi-instrumentalista. Osim kada bi izveli neku splačinu, kao onda kada su nadigrali gigantski streaming servis Spotify u njihovoj vlastitoj utakmici. I to tako da su im podvalili album s 10 pjesama potpune tišine trajanja 31 ili 32 sekunde. Kako je Spotify slabašne tantijeme od 0.005 dolara po slušanju obračunavao na sve preko 30 sekundi slušanja pjesme bend je zamolio fanove da album koji su nazvali ‘Sleepify’ vrte na ‘repeat’ dok spavaju te im na taj način priskrbe 4 dolara po fanu po noći. U nekoliko mjeseci Stratton i ekipa skupili su 20.000 dolara (koje su im šefovi Spotifya nevoljko isplatili). Bend ih je iskoristio kako bi financirali za publiku posve besplatnu mini američku turneju, a mediji su konačno pokazali interes za njih.

No, stavimo po strani sve domišljate poslovne ideje. Uz nedostatak logistike koju pružaju alati konvencionalne glazbene industrije pitate se, opravdano, kako im je uspjelo rasprodati Madison Square Garden? To je Vulfpeckov teorem koji se vrlo vjerojatno ne može lako primijeniti na bilo kojeg drugog izvođača jer uz talent, individualnost, hrabrost i predanost uključuje nedefinirani udio čiste sreće. No, činjenica da su Vulfpeck uspjeli po svojim pravilima i usprkos njima mladim glazbenicima šalje ohrabrujuću poruku – budi što jesi. Takav princip posebno je primjenjiv danas kada je glazbu jednostavno producirati u vlastitom domu pa je objaviti na You Tubeu ili Bandcamp platformama. Vulfpeck je nastao 2011. kada se izvorni četverac StrattonKatzman-Dart-Goss sreo na Sveučilištu u Michiganu za glazbu, dramu i ples u gradu Ann Arbor. Prvi singl, instrumentalni ‘Beastly’ objavili su na svom You Tube kanalu na kojemu su i danas izrazito aktivni. Glas o bendu koji praši čisti funk i ima basistu koji je u stanju isporučiti najopakiji solo bez da istegne vratne mišiće vrlo brzo se proširio. Prva dva izdanja su im EP albumi ‘Mit Peck’ i ‘Volmich’, da bi tek na trećem izdanju ‘malog’ formata (‘My First Car’ iz 2013.) snimili prvu vokalnu pjesmu. Antwaun Stanley, R&B pjevač, također iz Ann Arbora, uskoro će postati stalni pridruženi član vučje družbe koja se nastanjuje u Los Angelesu, a bendu se pridružuje gitarist Cory Wong i saksofonist, pijanist i pjevač Joey Dosik. Ukupno, Vulfpeck je od 2015., kada im izlazi prva kolekcija pjesama u dugosvirajućem formatu, objavio četiri studijska albuma, a peti ‘The Joy of Music, the Job of Real Estate’, samo što nije izašao.

Ako nakon svega što ste pročitali imate poriv uroniti u iznimno muzikalni, zabavni, čak i vrckavi te iznad svega optimističan univerzum Vulfpecka samo trebate posjetiti vulfpeck.com gdje je spremljen You Tube link na svaku njihovu snimljenu pjesmu. Izvrstan uvod može biti i snimka magične njujorške večeri s početka teksta zabilježena na albumu i DVD-u ‘Live at Madison Square Garden’, a nećete pogriješiti ni s bilo kojim studijskim izdanjem. Dobrodošli u vučju družbu i ugodno slušanje želim. Jesam li vam rekao da ćete mi zahvaljivati!?

Foto: vulfpeck.bandcamp.com

Pročitajte još

Završetak tekuće inkarnacije

Ivan Jelčić

Najpoznatija banana na svijetu

Petar Ipšić

Dekodiranje narančastog genoma

Ivan Jelčić