Aktualno

“Vraćamo dug poginulim i ranjenim braniteljima”

"Vraćamo dug poginulim i ranjenim braniteljima"

Župan Nikola Dobroslavić i članovi Organizacijskog odbora za obilježavanje 20. obljetnice oslobađanja hrvatskog juga „Dani pobjede“ Eduard Čengija, Tonći Glumac i Mišo Đuraš na konferenciji za novinare predstavili su trodnevni program koji će se odvijati od 22. do 24. listopada.

Župan, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora, kazao je kako je Županija odlučila organizirati „Dane pobjede“ kako bi se dostojno odužila 250 poginulih dubrovačkih branitelja i svima onima koji su poginuli, bili ranjeni ili sudjelovali u akciji oslobađanja šireg dubrovačkog područja.
 
Također, rekao je župan, cilj je i podsjetiti sugrađane i širu javnost na uvjete i žrtvu koju je uslijed srpsko-crnogorske agrsije dubrovački kraj morao podnijeti u borbi za hrvatsku samostalnost.
 
Eduard Čengija, predstavnik ratnih postojbi Hrvatske vojske, kazao je kako je akcija oslobađanja juga države neopravdano zaboravljena „jer je ipak riječ o prvoj velikoj operaciji HV-a, koja prethodi i Maslenici“.
 
Stoga će, ova trodnevna manifestacija, nastojati tu nepravdu ispraviti. Čengija je također kazao da je stavljanje operacije oslobođenja juga države i dug prema „preko 400 poginulih i 900 ranjenih branitelja iz cijele Hrvatske koji su u ovoj akciji oslobodili 900 kilometara četvornih prostora“.
 
Glumac je zahvalio županu na organizaciji „Dana pobjede“ te je posebno istaknuo otkrivanje spomen ploče dvojici u akciji poginulih policajaca na zgradi Policijske postaje na Grudi te ponovno podizanje hrvatske državne zastave na Konfinu, što će, kao i 1992. godine, učiniti tadašnji zapovjednik Policijske uprave Josip Kukuljan.
 
Đuraš je najavio stručni skup „Dani pobjede- oslobađanje hrvatskog juga“ i svečano otvaranje izložbe u tvrđavi Imperijal na Srđu te se i on osvrnuo na akciju oslobođenja juga države.
 
Naime, Đuraš je podsjetio na riječi nekadašnjeg zapovjednika Glavnog stožera HV-a Janka Bobetka koji je kazao kako mu je želja da se za akciju oslobođenja juga države naprave medalje po modelu onih za akcije „Maslenica“ i „Oluja“. Do toga, kazao je Đuraš, nije došlo, „pa je ovo prilika i da se to dogodi“.
 
U sklopu „Dana pobjede“ na Stradunu će u srijedu 24. listopada u 13.30 sati biti svečani mimohod zastava 40-ak  postrojbi koje su sudjelovale u akciji oslobađanja. Nakon toga u Kazalištu Marin Držić u 14 sati bit će održana i Svečana akademija na kojoj će biti uručene zahvalnice ratnim postrojbama.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist