Aktualno

“Vraćamo dug poginulim i ranjenim braniteljima”

Župan Nikola Dobroslavić i članovi Organizacijskog odbora za obilježavanje 20. obljetnice oslobađanja hrvatskog juga „Dani pobjede“ Eduard Čengija, Tonći Glumac i Mišo Đuraš na konferenciji za novinare predstavili su trodnevni program koji će se odvijati od 22. do 24. listopada.

Župan, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora, kazao je kako je Županija odlučila organizirati „Dane pobjede“ kako bi se dostojno odužila 250 poginulih dubrovačkih branitelja i svima onima koji su poginuli, bili ranjeni ili sudjelovali u akciji oslobađanja šireg dubrovačkog područja.
 
Također, rekao je župan, cilj je i podsjetiti sugrađane i širu javnost na uvjete i žrtvu koju je uslijed srpsko-crnogorske agrsije dubrovački kraj morao podnijeti u borbi za hrvatsku samostalnost.
 
Eduard Čengija, predstavnik ratnih postojbi Hrvatske vojske, kazao je kako je akcija oslobađanja juga države neopravdano zaboravljena „jer je ipak riječ o prvoj velikoj operaciji HV-a, koja prethodi i Maslenici“.
 
Stoga će, ova trodnevna manifestacija, nastojati tu nepravdu ispraviti. Čengija je također kazao da je stavljanje operacije oslobođenja juga države i dug prema „preko 400 poginulih i 900 ranjenih branitelja iz cijele Hrvatske koji su u ovoj akciji oslobodili 900 kilometara četvornih prostora“.
 
Glumac je zahvalio županu na organizaciji „Dana pobjede“ te je posebno istaknuo otkrivanje spomen ploče dvojici u akciji poginulih policajaca na zgradi Policijske postaje na Grudi te ponovno podizanje hrvatske državne zastave na Konfinu, što će, kao i 1992. godine, učiniti tadašnji zapovjednik Policijske uprave Josip Kukuljan.
 
Đuraš je najavio stručni skup „Dani pobjede- oslobađanje hrvatskog juga“ i svečano otvaranje izložbe u tvrđavi Imperijal na Srđu te se i on osvrnuo na akciju oslobođenja juga države.
 
Naime, Đuraš je podsjetio na riječi nekadašnjeg zapovjednika Glavnog stožera HV-a Janka Bobetka koji je kazao kako mu je želja da se za akciju oslobođenja juga države naprave medalje po modelu onih za akcije „Maslenica“ i „Oluja“. Do toga, kazao je Đuraš, nije došlo, „pa je ovo prilika i da se to dogodi“.
 
U sklopu „Dana pobjede“ na Stradunu će u srijedu 24. listopada u 13.30 sati biti svečani mimohod zastava 40-ak  postrojbi koje su sudjelovale u akciji oslobađanja. Nakon toga u Kazalištu Marin Držić u 14 sati bit će održana i Svečana akademija na kojoj će biti uručene zahvalnice ratnim postrojbama.

Pročitajte još

U DNEVNIKU NOVE TV Gordana Buljan Flander dala neopozivu ostavku na mjesto ravnateljice Poliklinike

Dulist

PAVELA NAKON OSVAJANJA HRVATSKE VELIKE NAGRADE SIGURNOSTI Ovo je kruna karijere!

Dulist

DR. SINIŠA CAR NAPUSTIO JE NAJZELENIJI OTOK Mljet je unio mir u moj život

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija