Hrvatska

VODIČ KROZ FINANCIJE Evo koliko će političari moći potrošiti na kampanju!

Izbori glasovanje Mato Franković

Ukupan iznos troškova izborne promidžbe u jednoj izbornoj jedinici po listi ili kandidatu ne smije prelaziti iznos veći od milijun i pol kuna.

Istaknuto je to u vodiču za financiranje izborne promidžbe za nadolazeće parlamentarne izbore Državnog izbornog povjerenstva. Političke stranke, nezavisne liste i kandidati mogu financirati svoju izbornu promidžbu putem donacija i iz vlastitih sredstava.

Sredstva prikupljena za financiranje izborne promidžbe mogu se koristiti samo za aktivnosti izborne promidžbe, a ne primjerice za podmirenje osobnih troškova kandidata, kao što su npr. troškovi za osobnu odjeću, otplatu dugovanja, osobni troškovi članova obitelji i drugih troškova koji nisu izravno povezani s izbornom promidžbom.

U vodiču se također navodi da ako je ukupna vrijednost primljenih donacija za financiranje troškova izborne promidžbe veća od dopuštenog iznosa troškova izborne promidžbe političke stranke, nositelji nezavisnih lista i kandidati dužni su ukupnu vrijednost donacija koje prelaze dopušteni iznos troškova izborne promidžbe vratiti uplatiocima, razmjerno vrijednosti primljenih donacija, najkasnije do roka propisanog za dostavu Financijskog izvještaja o financiranju izborne promidžbe (u roku 30 dana nakon održanih izbora).

Ukupna vrijednost donacije prave osobe političkoj stranci ne smije prelaziti iznos od 200.000,00 kuna, donacija nezavisnoj listi ne smije prelaziti iznos od 100.000,00 kuna, a donacija kandidatu ne smije biti veća od 100.000,00 kuna. Jednako tako ukupna vrijednost donacije fizičke osobe političkoj stranci, nezavisnoj listi i kandidatu ne smije prelaziti iznos od 30.000,00 kuna, u kalendarskoj godini.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist